ФЕНОМЕН ЈОКИЋ: Како је српски кошаркаш промијенио начин игре у НБА лиги VIDEO

Дарко Драгичевић
ФЕНОМЕН ЈОКИЋ: Како је српски кошаркаш промијенио начин игре у НБА лиги VIDEO

“Оће неко на баскет?”. Сад већ култни статус Николе Јокића на друштвеним мрежама добио је потпуно ново значење 12 година након објаве.

Центар којег је Денвер узео на драфту 2014. године као 41. пика, док је на екрану ишла реклама за “тако бел” (такос сендвичи) у потпуности је промијенио стил игре и утицај центара у НБА лиги. И не само то, већ је утицао и на саму перцепцију играча, да кошаркаши не морају да буду атлетски грађени како би били најбољи на свијету.

Нико тада на драфту није ни сањао да су Нагетси уболи “џек-пот” и да ће их Сомборац девет година касније водити до финала НБА лиге те да су у своје редове довели кошаркаша који ће два пута бити најкориснији играч лиге (МВП). Тренер Денвера Мајкл Мелоун признаје да ниједног тренутка није помислио да би тада 20-годишњи буцкасти српски кошаркаш могао да буде сјајан и да ће касније исписати историју франшизе и оборити бројне рекорде.

Он је звијер

- И када вам се учини да га браните најбоље што можете, он гурне лопту иза главе и у стилу Лерија Бирда је баци петнаестак метара увис, а она прође кроз обруч. И то је урадио четири - пет пута у серији. Онда можете само да му скинете капу. Јокић је способан да је постигне поене, скочи, шутира. Он види ситуацију прије него што се она догоди. У НБА лиги нема пуно играча као што је Јокић. Сви се диве статистици, али нико не разговара о менталном дијелу његове игре. Он је посебан.

Леброн Џејмс, кошаркаш Лејкерса

Сам Мелоун је постао тренер Нагетса 15. јуна, свега 10 дана прије него што је тадашњи замјеник генералног менаџера Тима Конелија Артурас Карнишовас дао пресудни глас за долазак центра Меге.

- Увијек размишљам и смијем се томе, јер сам на Љетној лиги у Лас Вегасу видио момка од 130 килограма, потпуно ван форме, али сам помислио - добар је играч. Нико није могао да зна да ће постати ово што је постао. Нико није смио да помисли да ће два пута бити МВП, да ће претећи Вилта Чембрлена... Све је то успио због велике посвећености, јер је знао да мора пуно да ради да био довео тијело у врхунско стање и како би испунио сав свој потенцијал - рекао је стручњак.

Уживање

Од самог доласка у НБА лигу Јокић се игра кошарке. Ужива у сваком моменту на паркету на заиста сјајан начин. Сомборац готово не промашује из рекета, а арсенал којим пуни кош противника је готово незамислив и излуђује чуваре. Лагани  флоутер, полухорози са једне и друге стране, шутеви ван баланса, уз контакт и сјајну одбрану ривала, све су то начини на које затрпава кош противника. Може и за три поена, ни то није никакав проблем, а ове сезоне има сјајне проценте. Убацио је у плеј-офу 27 тројки из 57 покушаја (проценат шута 47,4). Лични рекорд је поставио у сезони 2019/2020, када је погодио 42 пута из 98 покушаја, али ће имати шансу да и то надмаши.

Мијења игру

Морам да се извиним Денвер Нагетсима, доказали су да су бољи и талентованији тим у побједи над Лејкерсима. Послали су поруку екипама које су у финалу Источне конференције да су посвећени освајању шампионата. Честитам Јокићу титулу МВП-а финала Запада. Он је у серији имао просјек од 27 поена, 14,7 скокова и 11,3 асистенција. Џокер мијења кошаркашку игру пред нашим очима попут Мајкла Џордана, Лерија Бирда, Леброна Џејмса, Стефа Карија, Кобија Брајанта, Карима Абдула Џабара и Шекила О'Нила.

Меџик Џонсон , кошаркашка легенда

“Баскетбал реферанс” доноси податак да је Јокић на близини од три метра од обруча убацио сјајних 64 одсто шутева и све то уз изузетно мекан шут. Асортиман нападачких оружја сваке године расте, а центар Денвера се само усавршава и физички је све јачи, спремнији и просто незаустављив. Похвале на рачун српског кошаркаша стижу сваког дана. Чак и они највећи скептици сада у суперлативима пишу о Јокићу.

Јокићев кошаркашки узор из младости и саиграч из Меге Новица Величковић за “Глас Српске” истиче да је српски кошаркаш промијенио НБА, посебно улогу центра. Једноставно својим плејмејкерским способностима постао је лидер на терену и вођа тима.

- Јокић је променио улогу центра у НБА лиги и поимање о његовим задацима у модерној кошарци. Практично је постао први плејмејкер екипе, неко ко креира игру и његов осећај је нешто што досад заиста није виђено. Још као клинац показивао је ту способност, али је она сад на много већем нивоу. Поред осећаја за асистенције он је показао способност да се наметне као лидер, да има карактер и да га саиграчи увек цене и да је практично продужена рука тренера на паркету те да у кључним тренуцима преузима одговорност - истиче Величковић.

А његови почеци били су стидљиви. Дебељушкасти младић је од старта показивао да у потпуности разумије кошарку, али су многи били скептични у његов успјех због недостатка атлетских способности. Тако је у скаутингу за НБА написао да “не може да се одвоји од паркета”. Набрајани су недостаци, али нико није рачунао на његову памет и схватање игре.

Заслужује поштовање

- Његове МВП награде су стварне, као и трипл-даблови, а свједочили смо глупим наративима и омаловажавању. Никола је прошао кроз три рунде плеј-офа са трипл-даблом у просјеку. А да ли сте видјели да је негдје “буџио” статистику? Мислим да је доста глупирања. Овај момак је велики играч, дајте му поштовање које заслужује - поручио је Мелоун.

Мајкл Мелоун, тренер Денвера

Већ на првим тренинзима бивши кошаркаш Реал Мадрида и Партизана је осјетио да се у стидљивом саиграчу крије велики потенцијал.

- Увек се видело да има кошарку у малом прсту. Та памет је просто избијала. На тренингу је било довољно да му се једном покаже вежба и он би је одмах запамтио. Није био наметљив, а упијао је буквално све информације. Са тим се једноставно родиш, имаш тај осећај и то је касније максимално надоградио. Имао је велики таленат, али тога не би било  да није много радио на свему.  То се на крају исплатило. Деки (тадашњи тренер Меге Дејан Милојевић) је имао заиста велики утицај на њега. Играо је на позицији центра и знао је како да га усмери. Напорно су радили и надоградили тај његов таленат. И тада је тим Меге прилагодио игру њему и његовој способности да креира за себе, али посебно значајно и за друге. Тај лакоћа играња је била заиста посебна, а Мега је била идеална средина за њега. Ту су били сјајан тренер и неколико одличних саиграча на позицији где је могао да научи много тога - присјетио се Величковић.

Статистика

Али оно што Јокића чини феноменом је чињеница да он не мора да убаци највише поена да би био најбољи играч. За разлику од доста НБА звијезда, Србин не гледа статистику, не гледа број признања, не воли превише медијски да се експонира. Зато га и смарају честа питања о МВП наградама, стално потенцирање статистике и рекорда. Јокић нема профиле на друштвеним мрежама и не жели да свој приватни живот мимо кошарке превише експонира, а у Америци се до његове појаве то није опраштало, јер они због великог новца који се врти у најјачој лиги свијета максимално користе своје звијезде и настоје да буду што више у медијима како би додатно подигли популарност НБА лиге. Али његове партије су довољан магнет за навијаче. Приликом доласка у Денвер дворана је била прилично празна, док је појава Јокића и сјајни резултати све преокренула па се сада за мечеве тражи карта више.

На терену Јокић постаје звијер која се не зауставља. Он игра своју игру. Његова интелигенција и разумијевање кошарке тјера ривале да раде максимално у одбрани у сваком нападу кад је лопта код њега. Морате све да затворите, јер ако га оставите само на трен слиједи казна. Играч Денвера ће погодити кош или пронаћи слободног саиграча. А то га чини посебно опасним. Увијек је бар потез или два испред ривала. Уз то и даље дјечачки ужива у сваком добром потезу и радује се успјеху.

Бољи од Дражена

Увек ће ми бити тешко да признам да је неко бољи од Дражена Петровића, али после свега што је Јокић направио, мислим да је већ можда испред њега. Морамо да узмемо у обзир период у коме је Дражен играо, када је НБА лига била затворена за Европљане. Постизао је више од 40 поена, ушао у трећу петорку сезоне, то су невероватне ствари. Јокић је био невероватан таленат. Међутим, нико није могао да помисли да ће да постане двоструки МВП, посебно без великих атлетских способности. Драго ми је што ми је доказао да сам погрешио, игра невероватно и надам се да ће тако да настави.

Мишко Ражнатовић, менаџер

- Јокић не мора да буде најкориснији играч да би био најбољи. Једноставно његов учинак се не може гледати само кроз бројке, иако су оне заиста фантастичне. Он вас тера као у шаху да размишљате унапред, јер он тако гледа на кошарку. Никола и данас ужива у мечевима. Он се и даље игра кошарке и сигурно је да деци треба да буде узор и идол. Његова посвећеност и начин гледања на кошарку је нешто што треба да нам свима буде наук. Пожртвованост и игра за тим су његов заштитни знак. Увек смо говорили да екстра пас може да усрећи двојицу, а Никола је толико несебичан да ће прво гледати да пронађе најбоље решење за тим. Он има импресивне бројке, али никад нећете видети да форсира шут и да попут неких гледа како да поправи и набије своју статистику. Његов први циљ је да уради најбоље за тим и да пронађе најбоље решење за поене. За то ће да подели асистенцију, да разигра саиграча. Они му то враћају на најбољи начин. Његова жеља да побеђује је огромна, али му је и битан начин на који су дошли до победе - објаснио је Величковић.

Колико Никола значи тиму Денвера најбоље показује ова сезона. Како је Јокић играо све боље, тако је и екипа расла, имала све више самопоуздања и сви су одједном постали свјесни да имају историјску шансу да дођу до шампионског прстена. Помести ЛА Лејкерсе у финалу Западне конференције није мала ствар. Већ сад су пласманом у финале исписали историју франшизе и први пут се нашли у борби за титулу. Али на томе сигурно неће да се зауставе.

- Његов утицај на тим и саиграче је огроман, чини их пуно бољима и опаснијима. Гледао сам већину мечева ове сезоне и то је заиста уживање. Подигао је ове сезоне степеник више у сваком сегменту игре. Не само офанзивно већ и дефанзивно. Уз њега значајно су порасли и Џамал Мареј и Ерон Гордон и сигурно је да су они највише профитирали од његових партија. Они одлично користе то што ривали не могу да пронађу начин како да зауставе Николу. Поуп и Браун су такође донели доста тога новог екипи и употпунили део слагалице који је недостајао, тако да су сад заиста врхунски тим способан да иде до краја - оптимиста је пред финалне дуеле бивши репрезентативац Србије.

Немогуће га зауставити

Ове сезоне тренери су покушали на разне начине да зауставе кошаркаша Денвера, али се Јокић увијек одлично прилагођавао и проналазио рјешење којим би срушио ривала. Кошаркаш ЛА Лејкерса Ентони Дејвис је до дуела са Денвером сјајно бранио своје противнике и у прве двије серије био међу бољим дефанзивцима. Очекивало се да ће успјети да заустави и Николу, али упркос томе што га је одлично бранио, Јокић је успијевао готово из немогућих позиција, и ван баланса, да погоди изузетно тешке шутеве. А управо такви поени “преко руке” убијају вољу код ривала и уносе нервозу. Зато и не чуди похвала легендарног Леброна Џејмса да је овогодишњи тим Денвера најбоља екипа против које су Лејкерси играли у посљедње вријеме у плеј-офу.

- Не знам заиста да ли је могуће да га браните. Он својим саиграчима отвара бројне могућности. Перфектно користи своје тело, одлично се позиционира и пивотира. Зна које су његове предности, а које су мане и њих максимално скрива. Има фантастичан нападачки репертоар, а уз то врхунски преглед игре. Ако га удвојите, иде одмах асистенција, а ако остане један на један онда он то сам решава на фантастичан начин. Често се и саиграчи изненаде кад подели асистенцију без гледања или пронађе неки необичан угао којим их оставља саме на шуту или закуцавању. Али чини се да су се ове године и саиграчи спремили на то да очекују неочекивано и да их те Јокићеве лопте не изненаде. И кад сам му био саиграч, он је тај осећај и преглед игре користио на најбољи начин за екипу па се некад изненадите кад добијете лопту и зачудите како је он то видео - истакао је Новица.

Читав тим напредује уз њега

Бити у близини Николе Јокића сваки дан и учити од њега је кључно за напредак комплетног тима. Он је веома утицао на мог сина и све младе играче у тој свлачионици. И не само на партије већ и на живот и на поглед на кошарку. Јокић вриједи пуно више од тог супермаксималног уговора и примјер је сјајног одгоја. Џокерови родитељи морају да буду поносни.

Мајкл Портер Сениор, бивши кошаркаш

Због свега набројаног, сви са нестрпљењем очекују велико финале НБА лиге и поход Денвера на први прстен. Чини се да је екипа у потпуности спремна да одговори свим изазовима и да предвођена Јокићем може да испише историју.

Величковић истиче да ће навијати за бившег саиграча и да сматра да сад имају заиста одличну шансу.

- Денвер је постао компактан тим, способан да одговори на све изазове који су пред њима тако да заиста желим да на челу са Николом освоје шампионско прстење. Били су одлични читаве сезоне али ово што играју у плеј-офу је заиста фантастично и зато сам оптимиста - поручио је на крају Величковић.

Пао и Чембрленов рекорд

Осам трипл-даблова уписао је Никола Јокић на 15 утакмица у плеј-офу, чиме је оборио рекорд Вилта Чембрлена. Легендарни центар је у сезони 1966/1967, у којој је са Филаделфијом освојио свој први шампионски прстен, седам пута имао двоцифрен учинак у три категорије, такође на 15 мечева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана