Ево од чега све зависи наступ Николе Јокића на Олимпијским играма у дресу Србије

ГС
Foto: SCMP

Да ли ће Никола Јокић заиграти за Србију на Олимпијским играмау Паризу - питање је који мучи велики дио нације.

Ријечи Светислава Пешића помало брину, селектор Србије је истакао да је пред Свјетско првенство најбољи српски кошаркаш јасно навео да на припреме жели да дође искључиво на вријеме и да буде спреман физички и ментално.

– Рекао сам му: „Хајде ти дођи мало касније, мало се одмори.” И када смо га на крају довели у дилему, он је рекао: „Не, мене би сада било срамота да тамо дођем као неки велики Јокић, као неки МВП, и да будем посљедњи или претпосљедњи, то нећу. Хоћу да играм и долазим први дан, као што је то било пред Европско првенство. Дакле, први дан и први на тренингу, посљедњи из дворане и још индивидуални рад. Значи, тада долазим. Све остало што имам у приватном животу, то нису приоритети. Приоритет је репрезентација, приоритет су моји другари и кошарка. Е, то раде најбољи. И зато су најбољи. То је то!” – испричао је Светислав Пешић.

Одмах се поставља питање може ли овог љета Никола Јокић да дође на вријеме, да се потпуно посвети репрезентацији и наступу на Олимпијским играма. Нема сумње, с њим би вицешампион свијета имао сасвим другачију физиономију. Међутим, препрека има много, прије свих, то је изузетно згуснут НБА календар, посебно плеј-оф. Времена од посљедњег меча финала и почетка Игара има веома мало. Ту су још неки фактори који и те како могу да утичу на Јокићеву одлуку, а у овој анализи издвојени су најважнији.

Никола Јокић има 29 година, прилика да заигра на Олимпијским играма нема много. Он је у Рију 2016. освојио сребро и вјероватно је то један од најрадоснијих тренутака у његовој каријери. Тада је баш против Американаца у финалу одиграо одлично. Ако прескочи Париз, питање је да ли ће уопште играти на још неким Играма, можда у Лос Анђелесу 2028, али и то је питање.

 

Центар Денвера двоструки је МВП НБА лиге, на том пољу готово да нема шта да доказује, али остало му је да предводи Србију до неког великог успјеха. У Париз ће Американци послати крем своје кошарке, прави дрим-тим, готово сви најбољи играчи свијета наступаће за своје репрезентације. Биће то заиста највећа смотра свјетског спорта. Дочек испред чувеног балкона Николи би баш легао.

Јокић воли своју земљу и Сомбор, у ком је рођен и одрастао, у то нема никакве сумње. Међутим, често је на удару навијача српске репрезентације управо због прескакања великих такмичења. Приписују му се разни епитети, најупечатљиви је можда – „коњушар“. Ако жели да остави утисак правог патриоте, да остави неизбрисив траг, мораће да се жртвује.

Јокић ће и ове сезоне одиграти огроман број утакмица у НБА, прошле је уписао преко 100 наступа, а сва је прилика да ће тако бити и сада. Ако Денвер догура до финала, пети меч предвиђен је за 23. јун. Само мјесец дана касније (27. јул) почиње олимпијски турнир, тако да популарни Џокер сигурно неће моћи да дође на припреме на вријеме, а биће и прилично уморан, наводи Курир.

 

Сомборац је и сам више пута истицао да коње и касачки спорт воли више од кошарке. Једини период када може да буде уз своје љубимце и да присуствује тркама је управо лето између краја и почетка НБА лиге. Ако буде играо на Олимпијским играма, остаће му врло мало времена да ужива у ономе што му је пасија. Такође, огроман фактор је и породица, с којом жели да проведе одмор.

Будимо реални, ако Американци пошаљу све најбоље играче, а нема сумње да ће тако бити, Србија ће тешко до злата. Не само Србија већ и било која друга репрезентација. Крах на СП Амери желе да надомјесте на Олимпијским играма и оне су им приоритет. Колико год Јокић желио и имао мотивацију да се докаже против њих, толико убија у појам сазнање да су неприкосновени фаворити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана