Драгана Свитлица, тренер бањалучких Орлова и селектор У18 репрезентације БиХ: Побједе и порази трају само један дан

Милан Зубовић
Драгана Свитлица, тренер бањалучких Орлова и селектор У18 репрезентације БиХ: Побједе и порази трају само један дан

Двије године након првог шампионског пехара у Лиги БиХ Драгана Свитлица стигла је и до другог.

Уз Менсуру Анделију (Хоџић) једина је жена која је као тренер освајала титуле првака, а овај пут било је много теже јер је са доста измијењеним тимом започела сезону. Са само једним поразом Орлови су завршили лигашки дио сезоне. Затим су у доигравању елиминисали Плеј оф који им је нанио други пораз у сезони, док су Бановиће добили са 3:0 у финалу. Сада два мјесеца након славља, које је трајало само један дан, Свитлица је постала свјесна колико трофеј значи клубу и граду. У интервјуу "Гласу Српске" истакла је да се сусретала са многобројним проблемима током сезоне, али да их је све избрисала титула на крају.

ГЛАС: По чему се ова титула разликује од оне освојене прије двије године?

СВИТЛИЦА: Са овом екипом било је доста изазовније радити него са прошлом која је била искуснија, али је ова радом стекла искуство и то играњем обје лиге. Направили смо одличан посао са екипом која је била тотални аутсајдер по саставу и улози коју смо имали. Изнијели смо пуно утакмица и одрадили пуно посла. Успјели смо да изнесемо јако изазовне утакмице у интензивном ритму, дођемо до завршнице лиге када смо довели квалитетна појачања. Мале проблеме правило нам је је уклапање тима с обзиром на то да смо имали три појачања мада смо и то успјели добро да изнивелишемо што нам је донијело титулу. Уједно, развили смо младе играчице што даје додатну сатисфакцију.

ГЛАС: Шта је био икс фактор?

СВИТЛИЦА: Марина Ристић. Дефинитивно. Четири сезоне носила је екипу, поготово ове када је било доста изазовније. Она је повукла младе играчице, дала им мирноћу и стабилност да се уз њу кале и развијају. Она је била наш икс фактор током цијеле сезоне као и у самој завршници. То је дјевојка којој сам и више него захвална за све оно што је направила за клуб и једна је од кључних фактора за титулу.

ГЛАС: Какав је осјећај када погледате уназад и видите двије титуле шампиона, а били сте шампион и као играчица?

СВИТЛИЦА: Све је то нормално. Хахахахахахаха. Задовољна сам свиме што сам направила у ове претходне четири сезоне од када сам тренер. Било је јако изазовно за мене као младог тренера која је стицала искуство кроз тренинге и утакмице тако да је титула била награда за сав рад и уложени труд. Још већу сатисфакцију даје чињеница да је дошло до развоја младих играча који су сада на вишем нивоу од онога када су дошли у екипу што ми је посебно драго.

ГЛАС: Колико су утакмице у ЊАБА лиги допринијеле развоју кошаркашица?

СВИТЛИЦА: Било је много изазовније играти са освјеженим тимом који није имао искуство играња ЊАБА лиге. Играчице су успјеле да преузму одговорност и изнесу све то. Како је одмицала лига играли смо све боље и квалитетније, а неки порази у првом дијелу сезоне дошли су као посљедица нашег неискуства што нас је коштало неиграња саме завршнице као што је то био случај прошле године. Ипак, играње у ЊАБА лиги донијело је много бенефита у развитку играчица и задовољна сам петим мјестом што је био огроман успјех за екипу.

ГЛАС: Колико је трајало славље након титуле?

СВИТЛИЦА: То вече. Други дан кренуле су друге обавезе. Када се деси пораз тугујеш један дан, када се деси побједа радујеш се један дан и настављаш даље. То је рецепт за успјех. Најбитнија је идућа утакмица. Нема времена да се борави у прошлости већ је садашњи тренутак јако битан за стварање добре приче. Идеш дан по дан, поправљаш оно што не ваља, извлачиш максимум... једино тако могу да се направе позитивне ствари.

ГЛАС: Са У18 репрезентацијом БиХ стигли сте до четвртог мјеста на Европском првенству Б дивизије у Софији. Коментар на тај успјех?

СВИТЛИЦА: Направили смо одличан резултат за кратак временски период поготово ако се зна да смо имали играчице из 11 различитих клубова што је још изазовније за уклопити. Са доста стрпљења рада, труда и позитивне енергије направили смо добру селекцију од 12 играчица, имали добру атмосферу на првенству, приказали добру игру и дали наду да се може направити добра ствар у кошарци БиХ.

ГЛАС: Како сте се снашли у улози селектора која је специфичнија у односу на тренерску у клубу?

СВИТЛИЦА: Улога селектора доноси посебно бреме одговорности које треба изнијети. Много фактора утиче на резултат и све то треба исконтролисати, уклопити, посложити да направимо ово што смо урадили. Част ми је што сам имала улогу да направимо овај резултат. Срећна сам и задовољна након свега.

ГЛАС: Каква је перспектива кошарке у Бањалуци?

СВИТЛИЦА: Много више пажње треба посветити младим играчима и раду са њима како би имали перспективу. Тренерски рад треба да буде квалитетан, а клуб организован гдје ће свако радити свој дио посла без мијешања у туђе како би дјеца имала прилику за развој. Ипак, прије свега треба их заинтересовати за кошарку и привући да буду на кошаркашким теренима. Ако се то поклопи, онда има перспективе. Талента има, али таленат без рада не може. Рад се своди на посвећеност, жељу, вољу и мотивацију да би се могло причати о квалитету.

Мотивациони говори

ГЛАС: Какви су Ваши мотивациони говори пред утакмице?

СВИТЛИЦА: Скаутинг, начин играња као и мотивациони говор трају између пет до осам минута. Увијек држим говор да мотивишем екипу, али никад не претјерујем. Често цитирам своју покојну баку која је била извор многих мудрости - рекла је Свитлица.

Приватни живот

ГЛАС: Колико Ваш приватни живот трпи због великих обавеза у клубу и репрезентацији?

СВИТЛИЦА: Код мене је то поприлично раздвојено и трудим се да не мијешам приватно и пословно, већ да будем будем максимално фокусирана на свој посао и свој приватни живот. Посао одузима доста времена, јер то нису само тренинзи од сат, сат и по, већ спектар ствари које треба да се ураде између да би то било како ваља. Моја породица и пријатељи имају много разумијевања за мене и пружају ми подршку. Хвала им на томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана