Додик: Кошарка је обиљежје српског народа

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је поносан на јубилеј 100 година кошарке у Србији и да је игра под обручима постала обиљежје Србије и српског народа.

”Како год то ко гледао, ово је и наш јубилеј. Када кажете да је то 100 година кошарке у Србији, онда то значи 100 година кошарке и код нас”, изјавио је Додик новинарима у Београду, гдје присуствује свечаној академији поводом прославе 100 година кошарке у Србији.

Додик је истакао да је кошарка спорт који је привукао толико пажње у српском народу и постао обиљежје Србије, Срба, читавог Балкана.

“Толико је значајних имена који су представљали не само своје тимове него и нашу репрезентацију, који су били узори младим генерацијама”, рекао је Додик и додао да му је кошарка, коју је покушавао да игра, омиљени спорт.

Он је додао да није ни чудо што је Србија мјесто великих талената и свјетски рангираних играча, као што су тренутно Никола Јокић или Богдан Богдановић.

“Да не причамо даље о мојој генерацији Драгана Кићановића, Жарка Варајића, Дражена Далипагића и многих других. Огромна плејада младих који су у спорту нашли задовољство огледа се у чињеници да се кошарка у Србији игра стотину година”, навео је Додик.

Он је нагласио да му је драго што је добио позив да присуствује свечаној академији и да сретне многе људе, међу којима и неке које је као студент гледао на терену.

Предсједник Српске је указао да су спортисти најпознатији људи у српском народу.

“Шта рећи о Новаку Ђоковићу, Николи Јокићу и многим другима који данас на најбољи могући начин репрезентују Србију, а тиме и нас у Републици Српској”, истакао је Додик.

Одговарајући на питање о томе колико је за спорт потребна подршка државе, Додик је рекао да без тога нема ништа и да се мора имати веома широка база да би се изродио врхунски таленат.

Додик је рекао да се много улаже и да је много тренера овђе едуковано.

“Многи тренери, који су поникли овђе, обиљежили су кошаркашку игру широм свијета, од /Александра/ Николића па до других који су несумњиво дали велики допринос и данас дају”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана