Дејан Кукавица на раскрсници: Борба за Слободу јача од зова Русије

Дејан Кондић
Дејан Кукавица на раскрсници: Борба за Слободу јача од зова Русије

НОВИ ГРАД - Да се рад и преданост исплате, најбољи је примјер тренер кошаркаша новоградске Слободе 73 Дејан Кукавица. Млади стручњак нашао се на мети неколико руских клубова и кошаркашких академија из највеће земље на свијету.

Иако је почео слагање тима за предстојећу сезону и сву енергију усмјерио ка томе, 43-годишњи стратег Новљана добио је неколико понуда која се (не) одбијају и о којима вриједи поразмислити. У разговору за “Глас Српске” признао је да се и даље види у својој Слободи 73, коју је дигао на ноге те је од Друге лиге Српске довео међу прволигаше, а са којом сања и премијерлигашке снове. Међутим, додао је да, уколико не наиђе на разумијевање за све што ради са својим изабраницима, није искључено ни да се отисне на пут у непознато, у највећу земљу свијета.

- Још 2007. године почео сам радити са млађим селекцијама Слободе 73 заједно са мојим пријатељем и сарадником Игором Стојаковићем. Направили смо једну генерацију, која је била камен темељац за све што смо касније урадили. Играли смо у Другој лиги Републике Српске, да бисмо 2019. године остварили сан и заиграли у Првој лиги. Добар дио прошле сезоне били смо у игри за плеј-оф. Изгледа да то није остало незапажено и преко пријатеља из једне агенције Николе Митића добио сам неколико понуда да се отиснем пут Русије и опробам у једном од тамошњих клубова, односно у некој од кошаркашких академија. Искрено, та опција одласка у Русију, колико год звучала примамљиво, није ми примарна. Мени је Слобода 73 увијек на првом мјесту, под условом да добијемо одговарајућу подршку надлежних из наше општине, да направимо стабилан клуб па да кроз коју годину нападнемо и пласман у Премијер лигу БиХ - истакао је Кукавица.

Алфа и омега Новљана заједно са рођеним братом Драганом, који је предсједник клуба, гура клупску причу, а ове године је са минималним средствима организовао девети кошаркашки камп у Новом Граду који је један од најквалитетнијих у Републици Српској, односно БиХ.

- Нама је једини извор финансирања општина Нови Град, други немамо. Међутим, та средства нису довољна за нормално функционисање. Када би се нашао неки спонзор, могли бисмо причати и о некој озбиљнијој причи. Ове сезоне покушаћемо ући у плеј-оф. Са радом почињемо 1. септембра. Овог љета одрадили смо и одличан камп, најбројнији и најбољи до сада. Сљедеће године славимо јубилеј, десет година рада кампа. Мало кампова код нас има толики континуитет. Камп мора да настави са радом, био ја у клубу или не - поручио је Кукавица.

Појачања

Слобода 73 већ је ангажовала два нова играча. У питању су амерички комбо-бек Тејшон Бредфорд и руски центар Никита Шурат.

- Надам се да су то играчи који ће правити разлику на овом нивоу такмичења. Очекујемо долазак још једног странца. Да ли ће то бити Американац или играч из Србије, видјећемо. Још нису усвојени ти регистрациони правилници, приједлог је да се играчи из Србије не рачунају као странци, видјећемо. Покушаћемо с њима и овим домаћим момцима, које имамо, да направимо искорак у шампионату - рекао је Кукавица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана