Дебитант на Свјетском првенству, Јужни Судан сања изненађење против Србије

Танјуг
Дебитант на Свјетском првенству, Јужни Судан сања изненађење против Србије

МАНИЛА - Кошаркаши Србије играће данас од 10 часова са Јужним Суданом у трећем колу групе Б прве фазе Свјетског првенства.

Ово је дебитантски наступ Јужног Судана на СП, а њихов примарни задатак на Мундобаскету је да презентују своју државу и кошарку на најбољи могући начин.

Некадашњи НБА кошаркаш Луол Денг рођен је у Јужном Судану, али је током играчке каријере наступао за Велику Британију. По завршетку исте, окренуо се својој родној држави и тренирао кошаркашку репрезентацију током квалификација за Мундобаскет. Селектор ове селекције је сада Ројал Ајви, један од помоћника у стручном штабу Хјустона, а њему у помаже Луол Денг.

Лидер овог тима је кошаркаш Чикага Карлик Џонс, који је у првом мечу против Порторика постигао 35 поена, а у побједи против Кине, био је најефикаснији играч тима са 21 поеном.

Џонс је висок 183 центиметара, и рођен је у Сједињеним Државама али има поријекло из Јужног Судана. Носиће дрес са бројем два. Дрес са бројем нула носиће Џуниор Мадут, који наступа у аустралијској лиги за екипу Саут Ист Мелбурн Финикс. Висок је 198 центиметара, и за сада је без учинка на првенству.

Дрес са бројем један носиће Нуни Омот. Момак висок 206 центиметара игра за тајвански тим Таихунг Санс. Омот је у обе утакмице био у стартној петорци и био је један од најефикаснијих играча са двоцифреним учинком.

Дрес са бројем шест носиће Хаман Мадит Малуах. Центар висок 216 центиметара игра у сенегалској лиги за тим АС Доуенс. Малуах је најмлађи играч тима, има свега 16 година и у мечу са Кином се уписао у листу стријелаца, постигао је поен. Дрес са бројем осам носиће Куани Нгор Куани. Играч Кеилор Тандера у Аустралији, висок је 216 центиметара и заблистао је против Кинеза са 16 постигнутих поена. Дуел са Порториком је завшио без постигнутих поена.

Дрес са бројем 11 носиће Маријал Шајок, један од познатијих играча овог тима. Својевремено је наступао за Фенербахче, а сада игра у развојној НБА лиги за екипу Мејн Селтикса. Висок је 198 центиметара, и у оба меча је био двоцифрен.

Дрес са бројем 12 носиће Денг Акут, момак висок 208 центиметара. Играч је Нокс Рајдерса у Аустралији, и у претходне двије утакмице није улазио на терен. Дрес са бројем 13 носиће Мајок Денг, кошаркаш висок 205 центиметара. Играч је Тасманија Џекџамперса у Аустралији. Порторику је постигао седам поена, Кинезима 12. Дрес са бројем 14 носиће Дут Џок Кацуол, висок 198 центиметара. Игра у Француској за екипу Шолеа. У првом мечу на првенству је био двоцифрен, постигао је 13 поена Порторику. Против Кине је убацио шест поена.

Дрес са бројем 21 носиће Кох Бар, играч Хорсенса у Данској. Висок је 211 центиметара. Порторику је убацио 12 поена, Кини свега два. Дрес са бројем 32 носиће један од лидера тима Вењен Гебријел. Тренутно је без тима, али је у досадашњој каријери наступа за НБА клубове као што су Сакраменто, Портланд, Њу Орлеанс, Бруклин, ЛА Клиперси и ЛА Лејкерси. Гебријел се националном тиму Јужног Судана прикључио у августу ове године. Висок је 206 центиметара, а двоцифрен је био једино у мечу са Порториком када је постигао 13 поена. Кинезима је убацио свега три поена.

Дрес са бројем 44 носиће Сандеј Дех, играч Аделејда у Аустралији. Висок је 195 центиметара и у прве двије рунде је остварио скроман учинак. Кини је постигао три поена, Порторику шест.

Десетине навијача из Јужног Судана је дошло у Манилу да бодри своју репрезентацију и сви су сагласни са тим да своју државу желе да представе на најбољи могући начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана