Бура у Кошаркашком савезу БиХ због неделегирања судије Драгана Поробића

Г.С.
Бура у Кошаркашком савезу БиХ због неделегирања судије Драгана Поробића

БАЊАЛУКА - Најбољи судија Кошаркашког савеза Републике Српске Драган Поробић није делегиран да дијели правду на завршном турниру Купа БиХ “Мирза Делибашић”.

Оно што боде очи је чињеница да Поробић од ове сезоне суди утакмице Евролиге, а неће га бити у Сарајеву на Купу БиХ иако нема обавеза на међународној сцени, јер се широм Европе играју утакмице националних купова. Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Александар Ђурђевић реаговао је на овај скандал те навео да је изостанак Поробића још један доказ самовоље комесара такмичења Јадрана Ласетовића из Тузле.

- Када имате завршни турнир Купа једне државе, без обзира на све, онда је нормално да вам на терену суде најбоље судије, а Драган Поробић је један од најбољих, ако не и најбољи овдашњи судија. Он се морао наћи на списку арбитара и његов изостанак је одлука која нема никаквог оправдања. Сматрам да није испоштовано ништа од онога што пише у актима КС БиХ, а тиче се равноправности. Кошаркашки савез Републике Српске је равноправан члан КС БиХ, а само један наш судија је делегиран за завршни турнир Купа БиХ. Незадовољни смо због такве одлуке, највише због тога што Република Српска има одличне судије који суде такмичења највишег ранга европске кошарке. Ово је само наставак лошег односа КС БиХ, те људи који се налазе на руководећим позицијама, према КС Републике Српске и свему што долази из Републике Српске - изјавио је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, неспоразуми на релацији КС Републике Српске - КС БиХ трају годинама и чини му се да све има политичку позадину чему није мјесто у спорту.

- За ове три године откако сам ступио на позицију предсједника Кошаркашког савеза Републике Српске константно имамо проблеме на релацији са КС БиХ. Не поштује се ауторитет, не поштује се равномјерна заступљеност па често КС БиХ и колеге из ФБиХ покушавају да нанесу штету клубовима из Републике Српске. Чини ми се да им је Игокеа највећи трн у оку која је најбољи кошаркашки клуб у БиХ. На разне начине се покушава омаловажити успјех, али се и покушава на све начине онемогућити да се оствари спортски резултат на терену. Сјетимо се само скандалозне завршнице првенства БиХ у Широком Бријегу и сличних ствари. Дефинитивно постоји континуитет лошег односа према свему што долази из Републике Српске, али када погледамо шта се све дешава у БиХ, онда је јасно да једно прати друго - рекао је Ђурђевић.

Финале Купа “Мирза Делибашић” на распореду је у суботу од 17 часова, док су у петак навече у полуфиналима играли Леотар - Широки и Босна - Игокеа.

И Младост на удару

Ђурђевић се осврнуо и на догађај од прије мјесец дана када је без ваљаног разлога одгођена утакмица Лиге БиХ између Младости и Спарса и то на дан одигравања меча.

- Екипи Младости отказана је утакмица са Спарсом на сам дан утакмице, неколико сати прије њеног почетка и то путем мејла. То је противно свим прописима и утакмица је требало да буде регистрована службеним резултатом у корист Младости. Ипак, то се није десило, а комесар за такмичење и том приликом се оглушио о све акте КС БиХ - додао је Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана