Борис Бакић, пред дуел у Евролиги, за "Глас": Дерби ломи сезону “вјечитима”

Дарко Драгичевић
Борис Бакић, пред дуел у Евролиги, за "Глас": Дерби ломи сезону “вјечитима”

ПОДГОРИЦА - Кошаркаши Партизана и Црвене звезде играће први овосезонски дерби у Евролиги (18.30 часова, “Штарк Арена”). Београдски “вјечити ривали” су лоше ушли у сезону (1-3), а у “црвено-бијелом” тиму дошло је и до шок-терапије па је Јанис Сферопулос на клупи замијенио Душка Ивановића.

Један од кошаркаша који су носили дресове оба тима је и Борис Бакић. Подгоричанин је од 2004. до 2007. године носио црно-бијели, а затим од 2007. до 2011. црвено-бијели дрес гдје је био и капитен. Бакић је одиграо преко 100 мечева за оба тима тако да зна какве су тензије.

- Све те тензије су уобичајене пред дерби, а сада ће бити појачане због лошег старта у Евролиги. Звезда се већ одлучила на шок-терапију и промјену тренера, док се Партизан још није комплетирао. Слиједе два дербија која могу преокренути сезону. Сигурно да ће екипе покушати да се ваде за лоше резултате и да траже побједе. Поражени ће сигурно бити у још тежем положају и продубиће кризу - истакао је Бакић.

Бивши кошаркаш истиче да ће дерби одредити инспирација и да се нада да ће све протећи у спортском духу као у претходна два меча у Евролиги, који су завршени побједама гостију за разлику од дуела у АБА.

- Побједа у дербију има огроман улог јер може да врати екипу на прави колосијек. Сигурно је како ће овај дерби да одлучи тренутна инспирација. Предност Партизана јесте домаћи терен, имаће сигурно велику подршку, док је по мени Звезда у благој предности. Имају искусну екипу која ће реаговати након шок-терапије и чини ми се да су јачи на позицији плејмејкера - додао је бивши играч оба београдска клуба.

У протеклом периоду Партизан и Звезда су се посебно мучили у шуту за три поена. “Црвено-бијели” су били очајни у Болоњи, док је у кризи и најбољи стријелац Партизана Кевин Пантер.

- Не знам шта је разлог лошег шута, али искрено не свиђа ми се начин игре и превелик број покушаја за три поена. Посебно Звезда која се у Болоњи превише ослањала на шут за три, иако су продорима стварали предност. Недостајала је унутрашња игра и да је ње више било вјерујем да би побиједили у том дуелу. Такође штета је одлазак Добрића који је доносио енергију на оба дијела терена, а практично је са два потеза у финишу одлучио побједника - истиче бивши репрезентативац Црне Горе.

На клупи Звезде биће Грк Јанис Сферопулос. Он је водио Олимпијакос у дербијима против Панатинаикоса који су такође били пуни тензија.

- Ипак је свака земља прича за себе, има доста тензија и у Грчкој, али не бих то поредио са Србијом - каже Бакић.

Бакић је провео по четири сезоне у оба табора. Тренутно у бољим односима је са кошаркашима Звезде.

- У Партизану сам провео четири године, од тога три у сениорском тиму, гдје сам доста научио. Биле су то корисне животне и кошаркашке лекције. Освојио сам три титуле шампиона и стекао лијепе успомене. Међутим, након преласка у Звезду изгубио сам контакт са саиграчима. То је било неко неписано правило код Душка Вујошевића. Изгубио сам контакт с момцима попут Трипковића, Величковића с којима сам био генерација. Правило да се не контактира са играчима Звезде је било и док сам играо. Тад се нисмо поздрављали дан пред дерби иако смо дијелили дворану и практично се мимоилазили - истиче Бакић.

У Звезди је провео такође четири године у којима је било успона и падова.

- Најжалије ми је што екипа коју је водио Светислав Пешић 2010. није остала на окупу, јер сматрам да смо могли освојити трофеј наредне сезоне. Била је то сјајна група људи, пуних позитивне енергије. Буквално смо све радили заједно од тога да смо ишли сјећи бадњак, до излазака и дружења мимо терена. И данас се чујемо. Сви смо жељели да останемо на окупу и покушамо да скинемо Партизан са трона. Мариновић, Бјелица, Кешељ, Тадија Драгичевић, Овенс сви су имали жељу да остану - присјећа се плејмејкер тог времена и открива колико је екипа жељела да буде на окупу.

Лоренс Робертс је такође чекао Звезду до септембра. Буквално до посљедњег тренутка се надао позиву и да ће екипа остати заједно. Како није дошло до тога прешао је у Партизан и имао сјајну сезону.

Наредна сезона била је једна од најтежих у историји Звезде. Београдски тим је једва дошао до опстанка, а Бакић је један од ријетких који је остао у тиму упркос свим проблемима.

- Била је то баш тешка сезона, пуна проблема. Буквално нисмо имали ни за детерџент да перемо дресове. Али опет носиш дрес великог клуба и борили смо се до краја. Успјели смо да изборимо опстанак, а у финишу смо имали велику подршку навијача. Мислим да се сви сјећају побједе над Задром. Били су ту Недовић, Суботић, добар је био Рикардо Марш - изјавио је Бакић.

Током каријере Бакић је сезону играо у Игокеи, али истиче да није у контакту с клубом.

- Видио сам да је Вук Радивојевић у клубу, ту је помоћни тренер Марко Цветковић који је играо за Звезду и помоћник Милутин Латинчић. Искрено нисам у контакту, а кад већ спомињем БиХ волио бих да се Борац врати у АБА лигу. Била је сјајна атмосфера на мечевима у Бањалуци - рекао је на крају Бакић.

Шпанац Мигел Анхел Перез, Литванац Гутис Вилијус и Естонац Раин Перанди судиће меч петог кола Евролиге између Партизана и Црвене звезде.

Навијачи Црвене звезде саопштили су да неће присуствовати мечу, пошто су одбили понуду челника “црно-бијелих” да добију 300 карата. “Делије” су саопштиле да је био договорен реципроцитет од по 1.000 карата за оба дербија, али да је управа Партизана одбила понуду и то оправдала великим бројем продатих сезонских улазница.

         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана