"Орлови" играју за злато на СП

ГС
"Орлови" играју за злато на СП

МАНИЛА - Кошаркаши Србије играће у финалу Свјетског првенства након што су надиграли Канаду у полуфиналном окршају резултатом 95:86.

У борбу за златну медаљу одвео их је Богдан Богдановић који је капитенски одиграо меч којег је завршио са 23 поена, четири скока и три асистенције. Пласманом у полуфинале "орлови" су осигурали наступ на Олимпијским играма у Паризу идуће године којег су крунисали макар сребрном медаљом, а за злато ће се борити у недјељу од 14.30 часова против бољег из меча САД - Њемачка који ће бити игран данас од 14.40 часова.

Искусни лисац Светислав Пешић "нашпановао" је екипу без великих звијезда и на маестралан начин стигао до финала. Одбрана је била скоро перфектна и НБА звијезда канадског тима осјетиле су шта значи борити се за грб Србије. Сада све мирише на Индијанаполис и 2002. годину када је Пешић покорио свијет, а од тада Србија нема златне медаље.

Сваки играч одлично је одиграо своју ролу. Никола Милутинов је имао дабл дабл додао је 16 поена и десет скокова. Огњен Добрић имао је такође 16 поена, али је одрадио сјајан посао у одбрани. Марко Гудурић додао је 12 поена, Алекса Аврамовић десет мада је у одбрани излуђивао канадске плејмејкере којима "није дао да дишу". Осам поена убацио је Никола Јовић, по четири Вања Маринковић и Дејан Давидовац, а два Стефан Јовић.

 

Ток утакмице

 

Два минута прије краја утакмице Србија је пред финалом јер води са 95:79, против Канаде у полуфиналу Свјетског првенства, а тамо је води маестрални капитен Богдан Богдановић.

Пет минута прије краја утакмице Србија чува предност од десет поена над Канадом у полуфиналној утакмици против Канаде на Свјетском првенству.

Посљедњи период "орлови" су сјајно отворили. Алекса Аврамовић је украо лопту на старту четврте четвртине и поентирао из контранапада, а Гудурић је погодио тројку за 80:63, и највећу предност на утакмици до тада док су Канађани након нове изгубљене лопте и поена Дејана Давидовца звали тајм аут јер им ствари поечле да измичу из руку. 

Све нове нападе Срби су добро бранили и нису дозволили Канађанима да има се приближе. Сјајну тројку из корнера на истеку напада погодио је Богдановић за +15 на четири минута прије краја (91:76).

Трећа четвртина донијела је велику борбу на терену. Канада је кренула на све или ништа јер јој је јасно да са игром из првих 20 минута нема шта даље да тражи против растрчаних "орлова". Канађани су били веома агресивни па је Србија прве поена постигла тек након два минута игре преко Николе Јовића. Изабраници Светислава Пешића јако су се трудили да сачувају предност и тешко су долазили до поена док су Канађани у једном тренутку лако налазили пут до коша. Када је било најтеже Никола Јовић, Милутинов и Гудурић су били прецизни. Одбрана и напад су прорадили у завршници четвртине, а Вања Маринковић погодио је тројку је плус 13 да би након техничке грешке Пешићу због уласка на терен Канада смањила на +12.

Прва четвртина била је у знаку Србије којa је повела са 8:1, да би Канада узвратила серијом 8:0, и повела, али су "орлови" врло брзо вратили преднсот на своју страну и диктирали темпо.

Канађани су други период отворили тројком Дорта (18:23), али одмах на другој страни узвратио је Марко Гудурић (26:18), да би у наредном нападу Александер Вокер опет погодио за три (21:26).

У 12. минути Гудурић је добио трећу личну грешку након што је везао пет поена.

У 15. минути Србија је први пут стекла двоцифрену предност (33:23).

У 17. минути судије не свирају трећи фаул Гилџесу-Александеру, а онда Берет погађа за три (33:38), али Огњен Добрић одговара тројком за плус осам (41:33). Двије минуте до краја Милутинов закуцава за нових плус десет (45:35)  везао је шест поена. Српски тим сјајно је финиширао прво полувријеме, а Гилџус Александер је зарадио трећу личну грешку док је техничу добио селектор Канаде Ђорди Фернандез.

На одмор се отишло при резултату 52:39, и Србија је послије Литваније поново убацила 50+ поена за првих 20 минута. Богдановић је имао 15 поена, Добрић 10, а Милутинов 11 поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана