Берић: Тимски дух чини Србију фаворитом из сјенке

Срна
Берић: Тимски дух чини Србију фаворитом из сјенке

БЕОГРАД - Бивши кошаркаш Партизана и некадашњи репрезентативац Савезне Републике Југославије Мирослав Мића Берић оцијенио је да на Свјетском првенству, које је почело данас, селекција Србије заједништвом и тимским духом може да оствари добар резултат упркос бројним отказима, па и да се умијеша у борбу за медаље. Берић сматра да то што су ослабљену Србију, која ће на Мундобаскету наступити без најмање седам играча, међу којима су четворица из прве петорке, сви отписали, а ФИБА је у својој прогнози ставила на девето мјесто, орлови могу да искористе јер немају превелики притисак на плећима.

"Малтене, ми нисмо ни у кругу за пето место које води на Олимпијске игре. Али, тимском игром и тимским духом, који су нас увек красили, можемо много да урадимо. Можемо да будемо фаворити из сенке, јер нас након силних отказа потцењују и ниподаштавају", рекао је Берић за Срну.

Бивши репрезентативац, који је освојио свјетску и двије европске титуле, подсјећа да је национална селекција по неписаном правилу пролазила добро када су је отписивали, док је углавном пружала слабије партије и имала лошије резултате када је била у кругу фаворита. "Могу да дам и свој пример, јер смо на Светском првенству 1998. године, када сам и ја био члан репрезентације, на аеродрому у Београду пред пут у Грчку били испраћени са једном камером и двоје новинара, а вратили смо се као светски прваци", истакао је Берић. Како објашњава, то не значи да он може да каже да ће Србија сада бити свјетски првак, јер је то тешко због силних отказа, али може да се направи паралела пошто је свима јасно да изабранике селектора Светислава Пешића чека изузетно тежак задатак, поготово када се види какав квалитет недостаје екипи.

"Довољно је рећи само да Никола Јокић не игра, па те аутоматски сврстају пет места иза. Ту је и Васа Мицић, а фале и Владимир Лучић, Никола Калинић и још неколико играча. Али, осим тимског духа, наш адут је то што имамо суперстара Богдана Богдановића, који је најбоље партије пружао у репрезентацији", указао је Берић.

Подсјетивши да је Богдановић на прошлом Свјетском првентву у Кини демонстрирао играчку доминацију и да је био најбољи стријелац шампионата, Берић је истакао да је у екипи и Никола Милутинов, за кога каже да је можда и најбољи центар у Евролиги.

"Уз њих двојицу, за добар резултат треба још неко да искочи, а у тиму је и будућа звезда Никола Јовић, тако да нисмо без адута. Видећемо на крају докле можемо да догурамо. Али, искрено, уопште не желим да размишљам о томе да ми можемо од некога да изгубимо у групи", рекао је Берић. Он истиче да на то указује и чињеница да су "орлови" против ривала из групе Кине и Порторика играли у припремном периоду у мечевима који су били игра мачке и миша, јер их је Србија убједљиво добила. Берић вјерује да ће Србија своју шансу за највише домете тражити у групи у другој фази шампионата, у којој ће се највјероватније спојити са Италијом и Доминиканском Републиком

. "Некако сам убеђен да ћемо Италији вратити за поразе на предолимпијском турниру у Београду и на последњем Европском првенству у осмини финала, иако нам они не леже. Добили су и ову последњу пријатељску утакмицу у Атини, али знамо колико су били болни порази у претходне две године", рекао је Берић. Он сматра да ће се ствари окренути јер ће Италија сада бити фаворит, што је шанса за Србију, будући да Италијани углавном подбаце када осјете бреме фаворита.

"Зато свима говорим да ћемо Италију победити. То не значи ништа, јер ми морамо да дижемо форму кроз утакмице и заједништво у екипи. То је тај тимски дух, где смо ми увек били за корак испред сваке реперзентације, па и САД, која је скуп индивидуалаца", нагласио је Берић. На питање колике су шансе Србије да добаци до петог мјеста и визе за Олимпијаду, будући да је у лакшем дијелу жријеба, Берић вјерује да Србија, онако из прикрајка, може да одигра најбољу утакмицу у четвртфиналу и да је побједа у том мечу лансира у борбу за медаље.

"Са ове тачке гледишта, вероватно бих потписао то пето место да имамо Олимпијске игре. Ту су нам на 50-50, јер репрезентација Србије увек тежи неком највишем одличју и борби за медаље. Били би задовољни и петим местом, али су исто тако очекивања увек највећа због наше историје", рекао је Берић.

Он сматра да су Американци ван сваке сумње главни фаворити за титулу и да су у најужем кругу кандидата за медаље Француска, Канада и Аустралија, као и да нико не може да отпише Шпанију као званичног европског и свјетског првенства, док из другог плана могу да искоче Србија, Њемачка и Италија.

На Свјетском првенству у кошарци, које се игра на Филипинима, у Јапану и Индонезији, наступају 32 репрезентације распоређене у осам група. Србија је у групи "Б" у Манили, а ривали су јој Кина, Порторико и Јужни Судан. "Орлови" први меч играју сутра у 14.00 часова /по средњоевропском времену/ против Кине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана