Бањалука чува успомену на легендарног "Жућка"

ГС
Бањалука чува успомену на легендарног "Жућка"

У највећем граду Републике Српске од 23. до 25. августа одржава се 21. Меморијални кошаркашки турнир "Радивој Кораћ", у част кошаркашке легенде која је трагично настрадала 1969. године недалеко од Сарајева.

Турнир ће бити одржан у спортској дворани „Обилићево“, а поред Кошаркашког клуба „Радивој Кораћ“ из Бањалуке, који је домаћин манифестације, долазак су најавиле омладинске селекције „Слободе“ из Ужица, „Радничког“ из Крагујевца, КК „Маx“ Бањалука, Кошаркашке академије „021“, ХКК „Мостар“ и КК „Игокеа“

Како пише портал "Види Српску", отварање турнира је у петак, а завршница у недјељу.

Радивој Кораћ, звани “Жућко” био један од најбољих кошаркаша са простора бивше Југославије, а као добитник највећег свјетског индивидуалног кошаркашког признања примљен је у НБА "Кућу славних" у Спрингфилду.

Статус легенде европске и свјетске кошарке стекао је још време за трагично прекинутог живота у 31. години, 2. јуна 1969. Упамћен је и по томе што је против шведског Алвика, играјући за ОКК Београд у Купу шампиона, убацио 99 поена.

ФИБА је, на приједлог тадашњег генералног секретара Вилијема Џонсама у част овог великана 1972. године основала једно од своја три клупска европска такмичења – Куп Радивоја Кораћа.

Такмичење је трајало пуне четири деценије, а касније је, тачније од 2003. Године Куп Србије преименован у Куп Радивоја Кораћа. Пехар који се добија побједник, заправо је отисак у злату Кораћеве шутерске руке

 Једну од највећих почасти Кораћу, првом спортисти који је сахрањен у београдској Алеји великана, одали су заједно ОКК Београд, Кошаркашки савез Југославије и ФИБА када је, у вријеме док су дресови нумерисани искључиво од 4 до 15, одлучено се Жућкова “петица” повуче из употребе. Био је то први случај у европској кошарци „пензионисања“ нечијег броја. Приликом премијерног избора за ФИБА Кућу славних  у Алкобендасу, 2007. године, међу првима је изабран Радивој Кораћ.

Распоред утакмица на турниру прочитајте у наставку:

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана