Бањалучанка Драганa Свитлица успјешно окончала “немогућу мисију”

Милан Зубовић
Foto: Стефан Бост

БАЊАЛУКА - Дебитантску сезону на клупи Сар Луј Ројалса Драгана Свитлица успјешно је окончала. Екипу је преузела када је била на посљедњем мјесту табеле њемачког шампионата, сачувала је у лиги, изборила плеј-оф и завршни турнир Купа, што је у том тренутку дјеловало као немогућа мисија.

Након што је тим на старту првенства имао учинак 1-6, сезону је завршио на осмом мјесту са скором 8-14 па је у четвртфиналу доигравања играо против првопласиране Албе, која је славила са 3:0 у серији.

- Имала сам доста изазовну ситуацију када сам стигла у клуб који је био посљедњи на табели и требало га је раздрмати. Мени је као младом и амбициозном тренеру који први пут у тој улози излази у иностранство у једном тренутку све дјеловало као немогућа мисија, јер је лига доста квалитетнија, организованија и професионалнија... Имали смо десет профи играча и велике проблеме са повредама, што је доста утицало на тренинг и резултат који вјерујем да је могао бити бољи. Ипак, јако сам поносна на урађено, јер смо из безизлазне ситуације изборили плеј-оф и завршни турнир Купа, што клубу није пошло за руком посљедњих десет година, тако да сам презадовољна направљеним - изјавила је Свитлица за “Глас Српске”.

Адаптција на услове у Њемачкој није јој представљала проблем.

- Моја предност је била у томе што сам као играч наступала у иностранству те прошла много и радила у различитим системима па ми је из те перцепције било лако да се адаптирам, мада је било потребно мало времена да похватам како функционишу неке ствари у клубу. Било је поприлично занимљиво и неко ново искуство за мене. Одушевила ме публика на свакој утакмици и рецимо у Берлину цијела дворана свих 40 минута навија за свој тим, што је један лијеп моменат, као и спознаја да је женска кошарка гледана и да има подршку - навела је Свитлица.

Признала је да није научила њемачки језик из једног простог разлога.

- Баш слабо говорим њемачки и нисам га учила док сам била тамо. Разлог за то је једноставан. Сви у клубу причају енглески који знам па смо се лако споразумијевали. То што не знам њемачки имало је и неких предности, јер нисам читала критике у коментарима, јер као и код свих тако и у Њемачкој сви воле да буду “тренери” и укажу на оно што не ваља - додала је Свитлица кроз смијех.

Прошлог љета није продужила сарадњу са бањалучким Орловима па је прихватила понуду менаџера да се окуша у Њемачкој.

- Прва сезона била је сјајна, али не вјерујем да ћу остати у тиму и наредне. Управа жели да ангажује неког искуснијег, јер мисли да се садашњи тим може борити за титулу, што звучи помало нереално. Ипак остали смо у пријатељским односима - навела је Свитлица.

Поједине ситуације из Њемачке посебно ће памтити.

- Атмосфера у екипи, моменти са тренинга и догодовштине са играчицама које смо проживјеле заједно на тренинзима и путовањима остају за цијели живот. Још ћу памтити публику, као и ситуације када се прије утакмице погасе свијетла па крене презентација тима уз велике аплаузе публике, што никада раније као тренер нисам дочекала - закључила је Свитлица.

Одмор па ЕП

Свитлица је тренутно у Бањалуци гдје “пуни батерије” за искушења током љета која је очекују као селектора јуниорске репрезентације БиХ.

- Почетком августа чека на наступ на Европском првенству у румунском Плоештију. Тренутно сам узела неколико дана одмора након којих ће почети припреме за првенство. Надамо се добрим резултатима - истакла је Свитлица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана