Атаман освајач: Турски тренер подигао трећи трофеј у посљедњих пет година Евролиге

ГС
Атаман освајач: Турски тренер подигао трећи трофеј у посљедњих пет година Евролиге

БЕРЛИН - Позови Атамана ако желиш трофеј у Евролиги. Турски тренер је још једном доказао квалитет и дошао до трећег трофеја у елитном такмичењу у посљедњих пет година, а да није било короне, могао је да има још један.

Импресиван је начин на који је дошао до трофеја. Његова екипа је против Реал Мадрида имала минус 14, али није одустајала од своје игре и направила је велики преокрет. Грци су на крају славили убједљиво, 95:80, а сјајне партије су пружили Костас Слукас са 24 поена, Кендик Нан (21 поен) и Матијас Лесор (17 поена, шест скокова).

Након што је именован за тренера Панатинаикоса, Атаман је рекао да ће донијети седми трофеј у Атину. Екипа је у потпуности промијењена, дошла су десеторица нових играча, а турски тренер се још једном показао као сјајан  мотиватор и психолог. Иако је на старту доживио тежак пораз, није одустајао од својих принципа. Направио је сјајну атмосферу у екипи, а довођење Кендрика Нана је било преломница сезоне.

- Бићемо шампиони Европе, сигуран сам - рекао је Атаман на окупљању. Искористио је грешку Олимпијакоса који се одрекао Костаса Слукаса јер је  тражио већу улогу. На крају му се плејмејкер одужио МВП признањем.

- Слукас ми је након смрти оца рекао да ћемо њему у част бити шампиони Европе. Ево, освојио је титулу, а то му нећу никад заборавити јер је показао огромно поштовање и одужио се за повјерење. Рекао сам му да ће бити МВП када сам видио да није у најбољем тиму. Знам колико он може и ово је почетак нове династије. Он има уговор на још двије, а ја на годину - истакао је турски тренер.

Убиједио је Матијаса Лесора да ће након сјајне сезоне у Партизану бити још бољи. Атамана бије глас да не води тренинге, да му све раде помоћници, али његова припрема финалног турнира је била маестрална. Читаве сезоне је “прозивао” Луку Вилдозу, а онда га пустио да игра у финалу.

- Невјероватан осјећај. Мислим да смо направили нешто најимпресивније у историји европске кошарке. Након 12 година без Фајнал фора, након прошле сезоне гдје је клуб био 17, освојили смо титулу - рекао је Атаман који не жали за титулом тренера године.

Ћус је био најбољи у лигашком дијелу, заслужио је то. Али радије ћу увијек имати титулу него признање, јер се сви сјећају само трофеја, рекао је.

Ергин Атаман је добио бројне честитке. Сигурно да му прија кад његови садашњи играчи Костас Слукас и Матијас Лесор кажу да је најбољи, али честитали су и бивши играчи.

- Крунослав Симон и Василије Мицић су ми одмах честитали титулу. Заједно смо освојили двије са Анадолу Ефесом. Урадили бисмо то и трећи пут да није било короне. Јанис Антетокумбо  ми је рекао да сам најбољи тренер на свијету. Када то каже МВП НБА лиге, то је онда огроман комплимент - рекао Атаман.

Сузе Лесора

Матијас Лесор је по завршетку меча сјео испод коша и заплакао. Одиграо је фантастичну сезону и чини се да је на најбољи начин одговорио критичарима.

- Сада желим да знам ко је Еврокуп центар, ко није центар за тим који жели да побјеђује. Освојили смо титулу, дао сам све од себе и предивно је. Не знам да ли тренер предвиђа будућност или само пуно вјерује у себе, али на првом тренингу је рекао да ћемо бити шампиони. И јесмо шампиони - рекао је Лесор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана