Американци се "поклонили" Бодироги: Велика част за српског кошаркаша

Б92
Американци се "поклонили" Бодироги: Велика част за српског кошаркаша

Кошаркашки портал "HoopsHype" објавио је листу 25 најбољих кошаркаша који су играли ван НБА лиге.

Често смо могли да чујемо и видимо расправе око најбољих кошаркаша свих времена, као и оне приче око најбољих икада који нису имали шансу да играју у НБА лиги.

Роџер Браун

Кошаркашки портал "HoopsHype" објавио је листу 25 најбољих кошаркаша који су играли ван НБА лиге и начели интеренсантну тему пошто су на прво место поставили: Роџера Брауна.

Он је играо у АБА лиги за Индијана Пејсерсе од 1967. до 1975. године и освојио три шампионске титуле и једном био МВП плеј-офа уз четири Ол Стар наступа и три пута је био уврштен у идеалну петорку АБА лиге.

Роџер Браун је био страшно талентован кошаркаш, али у НБА лиги није играо јер је имао доживотну забрану пошто је био умијешан у намјештање утакмица колеџ кошарке.

Сматра се једним од најбољих играча АБА лиге свих времена уз Џорџа Гервина, Џулијуса Ирвинга, Алекса Инглиша... Он је од 2013. године члан Куће славних.

Поред Индијане је играо за Мемфис и Јуту, а у каријери је имао просјек од 17,5 поена. Преминуо је 1997. године након борбе са раком дебелог цријева.

Дејан Бодирога

Први српски кошаркаш на овој листи је актуелни предсједник Евролиге, Дејан Бодирога. Три пута шампион Евролиге, два пута свјетски шампион, три пута европски, сребрна медаља са Олимпијских игара, два пута МВП Фајнал Фора Евролиге, једном МВП Евролиге, три пута у идеалном тиму...

Има овдје да се набраја, Дејан Бодирога је један од најбољих и најуспјешнијих него само српских већ европских кошаркаша свих времена и можда је могао да се нађе на првој позицији ове листе, а "HoopsHype" свакако каже да је најбољи играч ван америчког континента који је икада играо кошарку ван НБА.

"Дејан Бодирога нам је дао много разлога да вјерујемо у ово док је играо сензационалну кошарку против САД", прича причу "HoopsHype" и подсјећа на 2002. годину и Индијанаполис.

"Зашто никада није играо у НБА? Има много тога што можемо рећи од његовог неуобичајеног стила игре који не знамо како би се пренио на НБА, притом атлетицизам није био на том нивоу, а и избачај је био спор. Сакраменто Кингси су имали права на њега од 1995. године. У Европи, Бодирога је годинама био најбољи. Начин на који је контролисао лопту са позиције крила и на који је популаризовао дриблинг познат као "Бич" илити "Схамгод" у САД, "Ел Латиго" у Шпанији... Освајао је титуле и на клупском и репрезентативном нивоу, као и Свјетско првенство у Индијанаполису 2002. године са Југославијом", наводи "HoopsHype".

Оскар Шмит

Можда и најбољи стријелац свих времена, човјек који је незванично у каријери постигао 49.973 поена односно 30,7 по утакмици. Оскар је одувијек био велики поштовалац југословенске и српске кошарке и често спомињао Професора Александра Николића и Богдана Тањевића.

Оскар Шмит никада није био шампион у Европи, никада није играо за неку од најјачих европских екипа иако је играо у прилично јаком Палаканестру за Јуве Казерту и Павију (12 година), а потом је носио дрес Ваљадолида.

Са репрезентацијом Бразила има бронзану медаљу са Свјетског шампионата, злато са Пан Америке, куп Италије... Чак девет пута у каријери је био најбољи стријелац домаћег шампионата и све поменуте екипе, уз Фламенго, повукле су његов дрес из употребе.

На списку се налазе још три српска кошаркаша: Дражен Далипагић који је 10. на листи, Драган Кићановић који је на 14. мјесту, као и Радивој Кораћ који је 17.

Комплетан списак

1. Роџер Браун, 2. Дејан Бодирога, 3. Оскар Шмит, 4. Никос Галис, 5. Ворен Џабали, 6. Сергеј Белов, 7. Боб Нетолицки, 8. Крешимир Ћосић, 9. Серхио Љуљ, 10. Дражен Далипагић, 11. Ред Робинс, 12. Вламир Маркес, 13. Дино Менегин, 14. Драган Кићановић, 15. Шерман Вајт, 16. Теодорас Папалукас, 17. Радивој Кораћ, 18. Дерел Керијер, 19. Димитрис Дијамантидис, 20. Кајл Хајнс, 21. Хуан Антонио Сан Епифанио, 22. Мирза Делибашић, 23. Грегор Фућка,  24. Маркиз Хејнс и 25. Мануел Раха.

Играчи попут Хенрија Вилијамса, Ерла Маниголта, Рикарда Питиса, Таноке Бирда, Деметријуса Мичела, Хенка Гедерса, Рамунаса Шишкаускаса или Јоргоса Принтезиса могли су да се нађу на овој листи.

Саша Ђорђевић, Александар Волков и остали нису рачунати због веома кратких епизода у НБА лиги јер су, ипак, играли тамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана