Званично: УЕФА ипак забранила заставу "Велике Мађарске" и запријетила ако је истакну против Србије

ГС
Званично: УЕФА ипак забранила заставу "Велике Мађарске" и запријетила ако је истакну против Србије

УЕФА је званично забранила истицање заставе "Велике Мађарске" на утакмицама које ова репрезентација буде играла у квалификацијама за ЕУРО 2024.

Мађарски медији објавили су да је УЕФА дала сагласност око истицања банера са мапом "Велике Мађарске", али то ипак није истина.

На адресу Мартона Вагија, генералног секретара Фудбалскг савеза Мађарске, стигао је допис који је потписао генерални секретар УЕФА Теодоре Теодоридис, који је обавестио Мађаре да је на снази и даље забрана за заставе "Велике Мађарске".

- Позивамо се на нашу претходну преписку од 20. марта 2023. у вези са коришћењем застава/банера који садрже „Историјску Мађарску“ или „Велику Мађарску“ на утакмицама УЕФА. На наше пуно изненађење, обавијештени смо о медијским извјештајима у којима се наводи да је УЕФА одобрила употребу таквих застава и транспарента на утакмицама УЕФА такмичења.

- С тим у вези, да не би било сумње, желимо да појаснимо да УЕФА ни у једној фази није одобрила коришћење таквих застава или транспарента. Штавише, као што је поменуто у нашем писму, присуство таквих банера може довести до дисциплинских посљедица, разлог за који вам топло препоручујемо да предузмете неопходне кораке како би се избјегло истицање ових застава/транспарената на било којој утакмици УЕФА.

- Коначно, као што је већ поменуто у нашем претходном писму, зависиће од независних дисциплинских органа, ако је потребно, да процијени ствар и евентуално изрекне дисциплинске санкције у складу са УЕФА Дисциплинским правилником - наводи се у писму генералног сектерата УЕФА.

Подсјетимо, Србија је у групи Г квалификација за ЕУРО, где су још и Мађарска, Црна Гора, Бугарска и Литванија. Прву утакмицу наш тим игра против Литваније на Маракани у петак од 20.45, а потом у понедјељак гостује Црној Гори.

Србија и Мађарска ће свој први меч у квалификацијама имати седмог септембра на Маракани, док је дуел у Будимпешти на програму 14. октобра, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана