Знате ли: Да ли је Бора Чорба написао легендарну пјесму Делија

ГС
Foto: MN Press

Српски рокер Бора Ђорђевић, "Бора Чорба", познат је као велики навијач Црвене звезде, уз коју је деценијама. На утакмицама кошаркашког и фудбалског клуба често се може чути и једна од навијачких пјесама коју он изводи, "Поносан буди", за коју се погрешно сматрало да је он написао текст.

Навијач Звезде Нинко Кресојевић је прави аутор текста у којем се прозива вјечити ривал Партизан стихом о "комшији малом". Он је у интервјуу за "Курир" открио да није хтио да тим стихом "пецка" било кога и да је Бора Ђорђевић преузео на себе терет и могућност да му неко замери.

"Не, никада (нисам имао проблема због стихова). Живим у малој средини где се сви познајемо, и заједнички гледамо дербије и дружимо се, но, никада не реци никад. Ипак је ту Бора Чорба преузео терет славе али и опасности да се не замери навијачима противничког табора и зато му скидам капу", рекао је он.

Нинко Кресојевић је написао још неколико навијачких пјесама са тог албума.

"Пре свега бих желео да се наизмерно захвалим Бори Чорби који је извео ову песму као део пројекта 'Успаванке за мале Звездаше', без његове помоћи, ова песма сигурно не би постала једна од омиљених звездашких песама. Песма је, као и остале које певају Бане Видаковић, Никола Демоња, Инспектор Блажа, Милица Бабић, Вук Росандић.. почела да се пише једног лета на Кордуну,у Крајини, а завршена је, као и цео албум, у Шумадији. Поносан сам што је „Поносан буди“ толико добро примљена међу звездашима. Настала је у тренутку кад Звезда није баш била у завидној позицији,ни финанасијски ни такмичарски и одражавала је то време и емоцију која је постојала међу црвено-белим делом Србије. Велика ми је част што се изводи на свакој утакмици КК Црвена Звезда, за коју смо касније Никола Демоња и ја направили и песму „Играј Звездо“, која тек треба да уђе у срца свих наших навијача", рекао је он.

Бора Ђорђевић данима се налази у тешком здравственом стању у Љубљани, гдје живи у посљедњих 10 година. Крајем прошле недјеље почела је борба словеначких љекара за његов живот због лошег здравственог стања чувеног српског рокера, пише Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана