Зелено свjетло за Суперлигу, Европски суд одлучио: УЕФА и ФИФА кршиле закон

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Европски суд правде пресудио је да фудбалска тијела Фифа и Уефа злоупотребљавају свој доминантни положај тиме што забрањују клубовима да се такмиче у европској "Суперлиги".

Највиши суд ЕУ нагласио је да "Суперлига" можда и даље неће бити одобрена.

"Правила Фифе и Уефе о претходном одобравању међуклупских фудбалских такмичења, као што је `Суперлига`, супротна су законима ЕУ", наводи се у саопштењу Европског суда правде и додаје да су фудбалске организације прекршиле закон о конкурентности ЕУ и слободу пружања услуга.

Судије су дале савјете о законима ЕУ суду у Мадирду, који ће одлучити о последњим детаљима правног спора у вези са "Суперлигом", коју подржавају фудбалски клубови "Реал Мадрид" и "Барселона".

Подсјетимо, 12 клубова се  априла 2021. прогласило оснивачима Суперлиге.

Уз Реал, Барселони и Јувентус, који је био трећи звучни предводник нове идеје, били су ту и Арсенал, Ливерпул, Манчестер јунајтед, Манчестер Сити, Тотенхем, Челси,  Интер, Милан и Атлетико Мадрид.

Међутим, суочени са жестоком реакцијом јавности – а реаговали су и навијачи и Борис Џонсон и Никола Саркози, као и многи други, један за другим су се повлачили док нису остали само Реал, Барселона и Јувентус.

Реал и Барселона сада као потписници траже да им се исплати по милијарду евра, јер су уложили вријеме и самим тим новац у пројекат који им је Уефа стопирала. У међувремену се и сама Суперлига мијењала, па се одустало од затвореног система, а предложено је и да учешће у такмичењу узме чак 60 клубова, претпоставља се у три ранга такмичења.

Поред оних најбогатијих, спекулисало се да су позиве добили и великани из сиромашнијих земаља, они који у такивм околностима не могу да испрате лигу петице. Међу њима, и Црвена звеза, али је она одмах реаговала тиме што се обавезала на вјерност Уефи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана