Зашто је Бинић вјечити дерби „прекрстио“ у „афрички“

ГС
Зашто је Бинић вјечити дерби „прекрстио“ у „афрички“

БЕОГРАД - Легенда Црвене звезде Драгиша Бинић у интервју за Телеграф дотакао се актуелних фудбалских тема, прије свих стања у српском фудбалу.

Не полаже рачуне никоме, нема коме да се правда јер ни од кога не зависи, па Бинић и нема проблем да “без длаке на језику” говори о фудбалским стварима у Србији.

Не штеди никога, па чак ни Црвену звезду - клуб са којим је постао првак Европе 1991. године. Има своје мишљење и не одступа од њега, без обзира на то да ли се некоме свиђа или не.

На почетку се осврнуо  на стање у Црвеној звезди и, за многе, неочекиван минус на табели у

Недавно је критиковао странце који су дошли у Звезду, а сад је детаљно објаснио на шта је конкретно мислио.

- Нормално да смо очекивали боље, али уопште то довођење странаца мени не пије воду. Зашто? Ја сам био странац, играо сам преко и ја као странац морам да будем најбољи. Ја то овде не видим, да је то та разлика, бар на терену. Довођењем тренера странца, па довођењем тренера из неких земаља које нису фудбалске. Сад он треба нас да учи, мени то није јасно. То је једно. Друго, као странац идеш кад си најбољи. Ти играчи што су доведени у Звезду, а странци су, они тамо нису негде били најбољи. Тачно је то да, и за новац који се даје за њих, нису то скупи играчи. Ми бисмо требали можда да уведемо, као и неке друге земље, да не можеш да дођеш ако ниси репрезентативац. А пре свега шта ме највише нервира, ми смо најталентованија нација у Европи и можда у свету, после Бразила, за колективне спортове, и да смо јуче заборавили да играмо фудбал. И да наша деца не играју више фудбал или друге спортове. А годинама уназад смо показивали у свим спортовима да смо талентовани - рекао је Бинић.

Додао је д ау том дијели више треба да баце акценат на младе играче, домаће играче.

-Мање нас коштају. Друго, ако наставимо да доводимо странце и у водећим клубовима немамо нашу децу, губимо репрезентацију. Култ. Ко ће да игра? Бојим се да ћемо за две-три године ући у један озбиљан проблем и изгубити репрезентацију.  Никад нам се није десило да у млађим селекцијама нисмо у врху. Прваци Европе, света, правили смо неке резултате. Сад више не, то смо погубили. Имаћемо један јаз од пет-шест година где ћемо се мучити са том децом и репрезентацијом. У моје време и пре мене, мало касније једно 10-ак година, ова лига могла је да истрпи минимум два или три млада играча. У оној тешкој лиги... Тако се праве играчи. Сада мора да буде и више – истакао је.

Напомиње да се  клубови финансирају од продаје играча.

-Не видим будућност како ћемо. Увек смо продавали неко наше дете за милион, два, пет, десет, двадесет. Реците ми, кад смо за странца узели нешто? Да смо довели странца и да смо зарадили на странцу? Ја се сећам или има један случај и то је врло нека мања сума. Тако да, у неком чудном смеру идемо. Зато сам против странаца. Нисам ја против странаца, зато што не волим странце, али ако си већ странац, онда хоћу на терену да видим то, да си бољи, зато што си најбоље плаћен овде. Само је разлика на каси. На терену не видим такву ситуацију. Конкретно баш то у Звезди нам се показало да неке утакмице у нашем првенству су решили наши играчи из домаћег првенства или из наше земље. Тако да, ту мало мора да се води рачуна – нагласио је.

На питање како уопште ријешити проблем, односно на констатацију да правило о бонус играчима и не доноси неку корист српском фудбалу, Бинић је био јаса - то не треба да буде правило.

-То треба да буде стуб. Треба да буде филозофија клуба у суштини. У омладинској школи, то је основа свега. Омладинска школа и своји играчи. Видите, сада смо изгубили тај култ дербија. Сада дођеш на дерби и као да гледамо афрички дерби. Пет-шест странаца с једне, пет-шест странаца с друге, то није више оно. И обично добије дерби онај ко има више играча из своје омладинске школе. Та деца то осећају другачије. За тих 20-30 одсто које они дају на утакмици вољног момента да победе, то надокнади можда ту младост и то искуство и дође до резултата. Што значи да увек треба дати на терену максимум. Ако је противник бољи, шта је ту лоше, прушиш руку и честиташ - рекао је Бинић.

Бинић има и савјет када је у питању оздрављење српског фудбала.

- Сваки клуб мора да има своју омладинску школу, да се две-три генерације такмиче у елитним такмичењима. Да се појача рад, да тренери који воде ту младу децу, да их не “убијају”. Знате и сами, када дете осећа неправду... Ту се доста губи деце који немају можда услове, онда се ту појављују родитељи са страшним амбицијама, што није било раније. Раније си играо фудбал, па се кријеш од родитеља. Или у школи мораш да будеш добар да би ишао на тренинге. Сад све је то друга прича. Родитељи возе појединце на тренинг, те комбинације с тренерима, са управом клуба, са позицијама на којима су родитељи. Ја мислим да две трећине губимо можда боље деце, само због тога што се тај део не прати како треба – сматра Бинић.

Образложио је Бинић и то што је Партизан тренутно први на табели, иако сезона није отворена на прави начин када су у питању црно-бијели.

- Сад имамо једну групу људи и играча у Партизану који се осећају запостављени. И онда се та група мало ујединила. Та група је направила један мало јачи колектив. Ништа ту квалитетом нису они нешто посебно. Звезда, по мени, има већи квалитет и боље играче. Али су они као склонути са стране и сад се држе и на терену показују. Имамо. с друге стране Звезду коју држимо као мало воде на длану, која је мало ту опуштена и ту се направила та разлика. Иначе, квалитет је на Звездиној страни. Дуго је првенство - рекао је Бинић.

Сликовито је објаснио ситуацију у српском фудбалу:

 

- Пазите, један сто има четири ноге да би био стабилан. То су обично Звезда, Партизан и још нека два клуба. И кад сад немаш та два, остану Звезда и Партизан, па се још један тај ногар склони, све оно падне. Тако да треба имати још два, три добра клуба и интересантније првенство. Добро је победити кад је нешто добро, па ту бити први. А иначе кад је све лоше, а ти си први, ниси ни ти више то што треба да будеш. Тако да мене то не брине што се појављују други да играју. Треба још више да се појављују. Да ти никад није сигурно ћеш добити. У ранијим годинама нама је било теже победити било кога у нашем првенству, него не знам, Бајерн или неки тим из Европе. Значи, без јаког првенства, немаш ни јаку лигу, ни јаку такмичарску страну. Ако немаш јако првенство, у Европи је само питање колико ће ко да ти да голова и када ће да испаднеш – нагласио је.

Бинић је за Телеграф говорио о репрезентацији, односно циклусу за одлазак на Европско првенство који се завршава средином новембра. Србији  треба најмање бод против Бугарске.

- Добро, сви очекујемо да у овој групи требамо да се квалификујемо. Опет у фудбалу све је тешко, играти и против неког села није лако, мораш да играш да добијеш. Нико не долази са белом заставом. Као што ни ми не идемо нигде са белом заставом. Али опет, то дешавање на терену може да окрене у контрасмеру. Значи, увек мораш да играш сваку утакмицу максимално концентрисано. Са жељом да победиш и да играш за гол више и представљаш своју земљу. Раније, када те нису позвали за репрезентацију, плакали смо и нервирали се. Данас смо то погубили. Остављаш неки траг да после тебе неко долази и та деца која долазе морају да имају неке своје идоле у неком свом периоду. Као што смо и ми имали идоле који су били пре нас. Да ли је то Џајић? Или Пижон? Онда после су ови момци имали нас, па тако и некој деци морају сада да би се бавили спортом. Морамо да правимо резултате. Кад ми правимо резултате, појављује се више деце. Јавља се жеља за тим спортом. Као што имамо Ђоковића или ово малу Ивану Шпановић што скаче удаљ. Појављују се онда деца. Ми смо још здрава нација и ми имамо здраву децу. Имамо победнике. Земља од 5-6 милиона да ствара толику светску силу у спорту, ја мислим да то нема нигде. Зашто то не поштујемо и то још не награђујемо? – сматра он.

Признао је Бинић да га неке ствари не радују када је у питанњу репрезентација, али истовремено не жели да осуђује никога.

- Играчки није било добро. Резултатски, ту смо. Имамо шансе и то велике. И треба да будемо тамо где нам је место у Европи и после дужег времена да се понову појавимо на Европском првенству. Али игра ми није како треба. А опет мислим да ти момци могу да играју боље. Можда тај прилаз игри или тај култ репрезентације се изгубио. Знате, некада за мечеве репрезентације ниси могао да нађеш карте да уживо гледаш утакмицу. Сад већ немамо ни неколико хиљада људи на утакмици. Што говори да нешто није у реду. Опет, о фудбалерима не могу да причам. Некоректно је да ја као бивши играч то радим. Зашто? Зато што не знам шта тренер тражи од појединог играча на терену. Неко очекује можда да се из другог плана појављује, јер то ради. А сад се не појављује, јер тренер можда од њега тражи да не прелази центар, да игра нешто друго. Тако да коментарисати играча је некоректно. Могу да коментаришем вољни моменат, могу да коментаришем незалагање. И нешто конкретно кад се деси, добро или лоше.  Али појединца, није у реду - јасан је био Бинић који је, ипак, о селектору Стојковићу могао да говори:

- Пикси је то добро почео да ради. Шта му ја можда замерам, као саиграчу, другу, куму... Не замерам, него ја знам да он воли да победи. Ја знам да он игра за гол више. Али он има такве типове играча да тешко некада неке ствари може да уклопи. Играти са два шпица, па са два играча у вези који су дефанзивно слабији и не могу то да играју, два бочна која су опет дефанзивно. Нису ти типови играча, значи ти останеш са шест горе, онда позади је врло тешко. Сад он је упоран у том и то је добро што је упоран, хоће да изгура то, да даје голове, али видите сами. Шта кад неће гол? Онда си у проблему. Тако да, ту можда може нешто да се промени или да се од тих играча тражи да играју оба смера – истакао је Бинић.

Осврнуо се и на потенцијални одлазак Пиксија, односно да ли је заслужио да оде уколико Орлове одведе на ЕУРО.

- Да ли је заслужио, да ли је не заслужио, он ће најбоље проценити шта треба да уради -

рекао је Бинић за крај разговора за Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана