Владана Бараћ, прва дјевојка која ће судити у Првој лиги Републике Српске: Поносна сам због положених норми

Дарко Драгичевић
Владана Бараћ, прва дјевојка која ће судити у Првој лиги Републике Српске: Поносна сам због положених норми

ГРАДИШКА - Кад се нешто воли, онда нема препрека на путу до успјеха. Показала је то Владана Бараћ из Градишке која је положила норме за Прву лигу Републике Српске, тако да ће ове сезоне бити прва дјевојка која ће судити у овом рангу такмичења.

Бараћева је на тестирању са мушким колегама показала одличну припремљеност и положила норме за највиши ранг у оквиру Фудбалског савеза Републике Српске, а ова дјевојка је већ са пуно успјеха била на мечевима друге лиге, група запад.

- Поносна сам због положених норми за Прву лигу Републике Српске, што је свакако додатни искорак у судијској каријери. Поред тога, била сам и на семинару за женску Премијер лигу БиХ, а налазим се и у талент ментор програму, гдје се прати суђење кроз мушку лигу. Све то захтијева пуно одрицања, али кад се нешто воли, онда је све лакше - поручила је дјевојка из Градишке.

Она истиче да напорно ради током читаве сезоне.

- Што се тиче норми, морамо бити спремни током читаве године. Имамо тестирања, како физичка, тако и теоријска. Поред фудбалских тренинга, морам да радим додатно и да подижем спремност на виши ниво како бих успјешно одговорила на све задатке. Из утакмице у утакмицу учим нешто ново, тако да је сваки меч нови изазов и учење. Морамо да будемо максимално концентрисани 90 минута, што није баш једноставно. Доста ситуација се дешава испред вас и стварно се игра доста брз и квалитетан фудбал - истиче Бараћева.

Владана се од дјетињства дружила с лоптом. Тренирала је паралелно фудбал и кошарку.

- Љубав према спорту постоји још од малих ногу. Са седам година сам почела тренирати у ФК Козара са дјечацима, који су ме одлично прихватили. Ишли смо заједно на много турнира и остварили добре резултате. Послије завршетка основне школе услиједио је позив Борца из Бањалуке. Отишла сам да играм и станујем тамо са 16 година. У Борцу сам и данас и сигурно да ми то искуство са терена пуно значи и у судијској каријери. Иначе, раније сам тренирала и кошарку, и то веома успјешно. Ипак, у једном моменту сам морала да одлучим чиме желим да се бавим у потпуности, а како је фудбал моја прва љубав, није било пуно размишљања па сам се посветила овом спорту - додала је она.

Бараћева је одлучила да се посвети суђењу 2019. године и истиче да није погријешила иако је почетак био тежак.

- Баш због тога што сам 13 година тренирала фудбал, јавила се жеља да постанем судија. Тако сам и одлучила да се пријавим на тестирање 2019. године и након што сам успјешно положила тестове, отворила сам нови лист. Почетак је био тежак. Било је ту доста размишљања да ли ћу моћи и како ћу се снаћи на мечевима мушке лиге. Међутим, све је протекло заиста одлично. До сада нисам имала ниједан проблем на утакмици - поручује ова талентована дјевојка.

Она истиче да је велику подршку имала од колега.

- То ми је заиста пуно помогло на старту. Имала сам максималну подршку колега и савеза, тако да сам се брзо привикнула. Вјерујем да је играчима на почетку било чудно кад су ме видјели на терену, али касније су се и они привикнули. Сад је то другачије, већ нас познају и за њих је најбитније да им добро судимо - додала је на крају.

Тренирала и кошарку

Владана је у млађим категоријама тренирала и кошарку.

- Фудбал није једини спорт којим сам се бавила. Кошарку сам случајно почела да тренирам. На игралишту ме видио тренер ЖКК Козара и позвао да дођем у клуб. Остваривала сам запажене резултате самим тим што сам на једној утакмици постигла 51 поен. У тој години сам проглашена за најперспективнију спортисткињу Градишке - истиче Бараћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана