Вјештачка интелигенција: Ово су најбољи европски фудбалери свих времена

Танјуг
Вјештачка интелигенција: Ово су најбољи европски фудбалери свих времена

ЛОНДОН - Британски лист Дејли мејл затражио је од "ChatGPT" да састави најбољи европски тим свих времена од 11 играча који су играли на најмање једном Европском првенству, од првог 1960. године.

Међутим, четбот са вjештачком интелигенцијом компаније Опен АИ није именовао ниједног британског играча, чак ни на клупи за резервне играче, упркос познатим европским наступима у прошлости фудбалских звезда попут Вејна Рунија, Алана Ширера, Пола Гаскојна и Герета Бејла.

Међу звијездама "најбољег тима Европе" у формацији 4-3-3 су њемачка легенда Франц Бекенбауер, Французи Тијери Анри и Зинедин Зидан, као и Кристијано Роналдо, који се сматра једним од највећих играча свих времена.  

Такође,"ChatGPT" означио је Икера Касиљаса за једног од највећих голмана, који је освојио два европска трофеја Шпанијом – 2008. и 2012. године. 

"ChatGPT" је навео да је Касиљас "познат по свом мирном држању и тактичкој оштроумности, као и невјероватним рефлексима, вођству и кључним одбранама" и да је водио Шпанију кроз "златну еру".

Нијемац Филип Лам никада није освојио ЕП, иако је 2008. освојио сребрну медаљу пошто је Шпанија изашла као побједник. 

Али "ChatGPT" га је назвао „свестраним и дољедним играчем“ за своју земљу и "једним од најбољих бекова у историји фудбала". 

Као капитен Њемачке на Еуру 2012, постигао је спектакуларан гол против Грчке у четвртфиналу са око 23 метара.

Враћајући се мало даље у историју Европског првенства, "ChatGPT" је одабрао Франка Барезија за једног од централних бекова, наводи Дејли мејл. 

Барези је био дио италијанског тима на два европска првенства, 1980. и 1988. године, иако заправо није играо на такмичењу 1980.

На оба ова турнира, Италијани су стигли до полуфинала, само што су пали на посљедњој препреци прије финала.  

Ипак, "ChatGPT" га је назвао "саставним дијелом одбране Италије, који је познат по тактичкој интелигенцији и вођству". 

Четбот је као једног од фудбалских великана свих времена издвојио и Нијемца Франца Бекенбауера, јединог дефанзивца у историји фудбала који је два пута освојио престижну Златну лопту. Познат је по својој елеганцији, контроли и одбрамбеном умијећу у централној одбрани. 

Упамћен је као један од највећих противника Енглеске, посебно у  мечу против Бобија Чарлтона у финалу Свјетског првенства 1966, преноси британски лист.

Баш као и његов италијански претходник Барези, лијеви бек Паоло Малдини никада није освојио титулу првака Европе, али "ChatGPT" је поздравио његову "невјероватну дуговјечност и досљедне перформансе".

Као 19-годишњак, Малдини је био у репрезентацији Италије за Европско првенство 1988. у Западној Њемачкој, али је 12 година касније био капитен своје земље на Еуру 2000. 

Италија је те године стигла до финала, али је тијесно поражена од шампиона Француске, која је постигла "златни гол" у 103. минуту и ​​побиједила са 2-1. 

Као и голман Касиљас, везни фудбалер Ћави Ернандес је био дио исте шпанске екипе која је доминирала међународним фудбалом прије нешто више од деценије. 

"ChatGPT" напомиње да је "организовао" везни ред Шпаније током тријумфа на Еуру 2008. и Еуру 2012. који је "познат по својој прецизности и визији у додавању". 

"Ћави је био кључан у везном реду Шпаније, играјући одлучујућу улогу у њиховом стилу игре заснованом на посједу лопте", додао је четбот. 

На Еуру 2008. постигао је први гол у полуфиналу Шпаније против Русије и проглашен је за играча турнира. 

Мишел Платини проглашен је звијездом Еура 1984, гдје је постигао невјероватних девет голова да би Француску одвео до побједе.

Бот је Платинија назвао "једном од најиконичнијих фигура фудбала", познатог по "његовој креативној игри и способности да постигне гол са средине терена". 

Платини је три пута заредом освојио Златну лопту, а након пензионисања био је предсједник УЕФА између 2007. и 2015. године. 

Двије године након побједе на Свјетском првенству на домаћем терену 1998. године, Француска је побиједила све осим једне своје утакмице на Еуру 2000. како би обезбиједила славу, а Зинедин Зидан је проглашен за играча турнира, пошто је постигао два гола, укључујући златни гол у полуфиналу против Португала. 

Међутим, свјетска репутација Француза доживјела је велики пад 2006. када је ударио главом италијанског играча Марка Матерација у финалу Свјетског првенства, што је уједно и Зиданов посљедњи меч.  

Без обзира на то, за четбот је Зидан и даље славан као играч због "вјештине, равнотеже и способности да контролише игру". 

Заједно са Лионелом Месијем сматра се највећим фудбалером на свијету данас, тако да не чуди што има мјеста за Португалца Кристијана Роналда на десном крилу, наводи британски лист. 

"ChatGPT" тврди да је Роналдо "познат по голгетерској вјештини и физичким атрибутима“ и досљедно је наступао на више турнира. 

Као капитен, довео је Португал до славе на Еуру 2016. постигао је пет голова, укључујући један против Велса у незаборавном полуфиналу. 

Нападач Марко ван Бастен је одиграо огромну улогу у освајању још увијек јединог великог трофеја Холандије, на Еуру 1988. 

На том турниру је постигао пет голова, укључујући и хет-трик против Енглеске у једном од мечева групне фазе на рачун сјајног Питера Шилтона. 

Према "ChatGPT"-у који га је ставио на позицију центарфора, ван Бастен је био познат по својој елеганцији, техничкој вјештини и прецизној завршници и још увијек се сматра "једним од највећих нападача у историји фудбала". 

Посљедњи меч одиграо је 1993. године, са 28 година, због повреде скочног зглоба због које је двије године касније најавио повлачење. 

И даље фаворит у црвеној зони сјеверног Лондона, велики Тјери Анри је "чувен по својој брзини, вјештини и способности да постигне гол", наводи "ChatGPT", који му је доделио позицију лијевог крила.

Француз је постигао три гола на Еуру 2000, укључујући типично лежеран финиш против Данске у групној фази. 

УЕФА га је уврстила у "тим турнира", заједно са још шест Француза, укључујући Зидана, Фабијена Бартеза и Патрика Вијеру. 

"Анри је био плодан голгетер, познат по својој прецизности и смирености пред голом. Његов допринос фудбалу оставио је неизбрисив траг у спорту, а он наставља да утиче на игру као стручњак и тренер", тврди четбот.

Ниједна коначна фудбалска постава није потпуна без менаџера, и није изненађење што се "ChatGPT" одлучио за Шпанца Висентеа дел Боскеа, пише британски лист.

Он је успио да побиједи своју земљу на Еуру 2012, након што је наступио за Шпанију као играч на Еуру 1980 у Италији. 

"Дел Боске је заслужан за одржавање хармоније тима и ефективну интеграцију нових играча у већ успјешан тим", тврди четбот.

Уз Хелмута Шена из Њемачке, Дел Боске је једини менаџер који је освојио и Европско и Свјетско првенство. 

Све у свему, бот тврди да овај хипотетички тим из снова има "мјешавину играча из различитих епоха", од којих сваки даје „значајан допринос“ Европском  првенству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана