“Вјечити дерби”, 172. по реду: Партизан руши “неосвојиву тврђаву”?

Г.С.
“Вјечити дерби”, 172. по реду: Партизан руши “неосвојиву тврђаву”?

БЕОГРАД - Србија и регион дижу се на ноге, сви погледи у суботу од 17 часова биће усмјерени ка стадиону “Рајко Митић”, гдје ће, по 172. пут, мегдан дијелити “вјечити” ривали Црвена звезда и Партизан.

Послије дугог времена “црно-бијели” ће на “Маракану” доћи као лидер на табели и, у најмању руку, као равноправни ривал.

Борба за титулу достиже крешендо, а изабраници Игора Дуљаја би могли да се коначном побједом на стадиону највећег противника приближе дуго чеканој титули. Зашто смо написали, коначном?

Па “Маракана” је посљедњих година “неосвојива тврђава” за највећег ривала. Имала је Црвена звезда током шестогодишње доминације и врло скромне партије у “вјечитом дербију”.

Посебно на стадиону у “Хумској”, али је највећи српски стадион посљедњих сезона био неокрњен када год је у госте долазио Партизан.

Не само када су у питању побједе, већ и сама чињеница да су “црно-бијели” претходни пут затресли мрежу Црвене звезде у првенственим окршајима 25. априла 2019. године, у 160. “вјечитом дербију”.

Стријелац је био Рикардо Гомеш из једанаестерца, у дубокој судијској надокнади, када су “црвено-бијели” головима Ел Фарду Бена и Алексе Вукановића већ обезбиједили тријумф, 2:1.

Од тог 25. априла Црвена звезда је још пет пута угостила највећег ривала, забиљежила је три побједе, док су два меча завршена без голова. “Парни ваљак” не зна за побједу на стадиону “Рајко Митић” још од 18. априла 2017. године, када је на погон Леонарда Партизан утишао “делије” и славио резултатом 3:1.

Од тада су “црно-бијели” гостовали укупно девет пута у оквиру Суперлиге и ниједном нису славили. Што се актуелног стања ствари тиче, Партизан на табели има бод предности у односу на другопласирану Црвену звезду.

У случају тријумфа “црно-бијели” би отишли на плус четири и тако готово сигурно обезбиједили да дерби у трећем кругу буде игран на стадиону “Партизана”. Вјероватно се Игор Дуљај и његови изабраници не би пуно бунили да се сусрет заврши без побједника.

Са друге стране “црвено-бијели” ће покушати да славе и тако се врате на чело суперлигашке табеле, гдје су били дуже вријеме у односу на ривала у минулих седам година. Повреде стандардних штопера Александра Драговића и Уроша Спајића велики су проблем за стручни штаб Црвене звезде у припреми тактике и уигравању за дерби, али и даље је у клубу висок проценат оптимизма да ће се тандем дефанзиваца наћи на терену, за разлику од Владимира Лучића, за којег је сезона завршена.

Са друге стране ровит је капитен Светозар Марковић, али у Партизану очекују да он стисне зубе и изађе на терен “Маракане”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана