Винко Мариновић, тренер Борца, за “Глас Српске”: Чврст карактер кључ за прво мјесто

Дарко Пашагић
Винко Мариновић, тренер Борца, за “Глас Српске”: Чврст карактер кључ за прво мјесто

БАЊАЛУКА - Шеф стручног штаба Борца Винко Мариновић за “Глас Српске” је рекао да је кључ успјеха у првом дијелу сезоне чврст карактер екипе, који је донио прво мјесто и јесењу титулу.

Бањалучани су у најуспјешнијој јесени откако се такмиче у Премијер лиги супериорно освојили прво мјесто са 45 бодова од 54 могућа (14 побједа, три ремија и један пораз) и пред одлучујућих 15 прољећних кола побјегли су седам корака актуелном шампиону Зрињском из Мостара.

- Играчи су током првог дијела сезоне показали да имају веома чврст карактер и знали су да се издигну из кризе и у тренуцима када је било веома тешко, поготово на почетку сезоне. Били су то стварно тешки тренуци за све у клубу. Послије два меча на европској сцени у којима смо оставили добар утисак, али и два неуспјеха против бечке Аустрије услиједио је и пораз на премијерлигашкој премијери. Пружили смо блиједу партију на “Грбавици” и заслужено смо изгубили од Жељезничара с 0:2 - рекао је Мариновић.

Највећи кривац за тај условно лош старт биле су бројне промјене у играчком кадру током љетње паузе.

- Дошло их је 19, али оно што је још горе јесте то да су стизали постепено, а неки од њих и када је првенство увелико почело. Све је њих прво требало привикнути на нову средину, на саиграче, а тек онда полако уигравати и склапати екипу - наставио је Мариновић.

Нико тада на Градском стадиону, као ни највјерније присталице Борца, није могао ни да помисли да ће то бити једини пораз “црвено-плавих” ове јесени у елити БиХ. Услиједила је невјероватна серија од 17 мечева без пораза. Прво осам побједа, па два ремија, још један тријумф, па још један неријешен исход и за крај пет нових тријумфа, који су најавили да су Бањалучани на најбољем путу ка трећој титули првака БиХ.

- Послије тих стартних неуспјеха најтеже је било подићи психолошки екипу, али су играчи, којима треба одати огромно признање, баш као и сви у клубу од оружара, возача, стручног штаба те чланова Управе дисали као један. Знали смо да ова екипа има велики потенцијал и то се на крају обистинило. Услиједила је стварно импозантна серија без пораза, најдужа у историји клуба у Премијер лиги и на то сви заједно морамо бити поносни, али још једном понављам играчима припадају највеће заслуге - нагласио је Мариновић.

До краја другог круга шампионата остала су још четири сусрета у којима ће Борац два пута бити домаћин и то дављеницима Тузла ситију и ГОШК-у, те два пута гост и то против екипа које се боре за сам врх табеле, Вележа и Зрињског. Да би се трећи круг дочекао на првом мјесту, што би донијело и повољнији распоред пред посљедњих 11. кола, потребно је освојити шест бодова.

- Откако сам тренер никада нисам размишљао на тај начин. Увијек сам ишао утакмицу по утакмицу и у сваку од њих улазио са жељом за побједом. Тако ће бити и убудуће. Нећемо ништа калкулисати и сваки меч биће ново доказивање. Наш циљ је освајање титуле, а до њега се може доћи само са добрим резултатима - изјавио је Мариновић.

Голмани

Борац је као никада до сада у историји имао током првог дијела сезоне невјероватних пехова с голманима. Пред први меч квалификација за Лигу конференције против Аустрије у Бечу Бојан Павловић је морао на операцију слијепог цријева, због које је паузирао више од два мјесеца. У реваншу на Градском стадиону у самом финишу повриједио се Никола Ћетковић, послије чега је морао на операцију предњих укрштених лигамената и за њега је ова сезона већ завршена. Због тога је на Градски стадион доведен чувар мреже селекције Црне Горе Милан Мијатовић. Међутим, на репрезентативној паузи између 14. и 15.  премијерлигашког кола на мечу Мађарска - Црна Гора задобио је повреду. На гол је стао Павловић, који се повриједио на мечу 16. кола против добојске Слоге у Модричи у 33. минуту. На гол је морао 20-годишњи Давид Стјепановић.

- Имали смо стварно невјероватне пехове с голманима и све је то требало пребродити. Због тога све што смо остварили ове јесени још више добија на вриједности - нагласио је шеф стручног штаба Борца Винко Мариновић. 

Премијер лига

1. Борац     18      14      3        1        38:11 45

2. Зрињски 18      12      2        4        39:19 38

3. Вележ     18      9        6        3        30:16 33

4. Сарајево 18      10      3        5        29:17 33

5. Слога (Д) 18      9        0        9        22:30 27

6. Ш. Бријег         18      6        4        8        16:22 22

7. Посушје 18      5        5        8        20:20 20

8. ГОШК    18      5        5        8        21:34 20

9. Тузла сити        18      5        4        9        29:32 19

10. Жељезничар  18      6        1        11      16:26 19

11. Игман   18      6        1        11      22:37 19

12. Звијезда 09     18      3        2        13      19:37 11

 

Пауза, прелазни рок, припреме

Иако су већ многи медији објавили да у наставку сезоне Борац неће рачунати на пет играча: Колумбијце Ђанфранка Пењу и Хозеа Кортеза, Израелца Рослана Барског, Словенца Јанеза Пишека и некадашњег младог репрезентативца БиХ Федора Предраговића искусни стручњак на клупи великана из Платонове сматра да је још рано о томе говорити.

- Сигурно је да ће бити одлазака, али не бих још спекулисао с именима. Зимски прелазни рок је неизвјестан, мало је слободних играча, али је сигурно да ће клуб са своје стране учинити све да се још додатно појачамо. Наравно у далеко мањем броју него љетос када је на Градски стадион дошло 19 играча - нагласио је Мариновић.

Фудбалери Борца су већ на паузи која ће трајати до 10. јануара.

- Свима ће добро доћи одмор, јер је јесен била дуга и напорна. Као и ранијих година дио зимских припрема провешћемо у Анталији, гдје ћемо бити од 23. јануара до 6. фебруара. Планирали смо одигравање пет утакмица. Биће то можда и нешто краће припреме него иначе, јер се сезона наставља већ 11. фебруара мечевима осмине финала Купа БиХ, гдје такође имамо високе амбиције, а седам дана касније су на програму мечеви 19. кола, али вјерујем да ћемо послије њих наставити у истом ритму и сачувати прво мјесто на табели - додао је Мариновић, који је на клупу Бањалучана сјео 28. августа прошле године и тренутно је најдуговјечнији шеф стручног штаба од свих премијерлигашких тренера.

Статистика

Борац је у првих 18 кола постигао највише голова од свих премијерлигаша, чак 38 (21 у првом и 17 у другом полувремену), али и примио најмање (само четири у првом и седам у другом дијелу меча). Бањалучани су погађали мреже ривала 2,11 пута по утакмици, односно сваких 42 минута и 37 секунди, а голове су примали 0,61 по мечу, односно сваких 147 минута и 16 секунди. “Црвено-плави” на само два меча нису постигли голове (у трећем колу на гостовању код Жељезничара, 0:2) и у 11. на Градском стадиону против Зрињског 0:0, а голмани Бањалучана су у чак 10 сусрета успјели да сачувају своју мрежу. Два пута су послије резултатског минуса стигли до тријумфа, оба пута на свом терену (против Игмана у четвртом колу од 0:1 до 4:1 и против Звијезде 09 у шестом од 0:2 до 4:2). На свом терену су успјели и да дођу до бода послије “минуса” и то у другом колу против Сарајева, 1:1. У свим осталим сусретима када су дошли до предности успијевали су да на крају дођу до сва три бода, осим на “Кошеву” у 13. колу када су против Сарајева водили с 1:0, а онда у судијској надокнади остали без цијелог плијена. У стријелце се уписало чак 15 фудбалера Борца (уз један аутогол), а најефикаснији је био Јово Лукић са шест погодака. Изабраници Винка Мариновића од 14 тријумфа по три су пута побјеђивали с 1:0 и 2:0, два пута 2:1, а по једном 3:0, 3:2, 4:0, 4:1, 4:2 и 5:0.

Борац  је на домаћем терену у девет сусрета остварио седам побједа и два ремија уз 23 освојена бода и гол-разлику 21:6 по чему је трећи домаћин по успјешности иза Зрињског и Слоге, који су исто толико мечева сакупили по 24 бода. У исто толико мечева на страни остварено је седам тријумфа, један реми и један пораз у 22 бода и гол разлику 17:5, по чему су “црвено-плави” убједљиво на првом мјесту по успјешности гостујућих екипа.

У 18 сусрета Бањалучани су зарадили 27 жутих и један црвени картон. За Борац је досуђен само један пенал који није реализован, а против “црвено-плавих” у јесењем дијелу сезоне није било казнених удараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана