Велики успјех клуба из Улма у Њемачкој: Србија без пораза до вишег ранга

Дарко Пашагић
Велики успјех клуба из Улма у Њемачкој: Србија без пораза до вишег ранга

УЛМ – Славу спорта Србије овог мјесеца проносили су Новак Ђоковић на Ролан Гаросу и Никола Јокић у НБА лиги, али и један фудбалски клуб из Улма. И то имена Србија, који се без пораза прошетао кроз Безиркслигу Донау/Илер и тако се пласирао у виши ранг, односно у седму лигу Њемачке.

У 30 сусрета фудбалери клуба, који су основали заљубљеници у "бубамару" са простора бивше Југославије 2000. године, остварио је 22 побједе и осам ремија. Екипу из Улма углавном чине играчи са ових простора, многи од њих су играли Премијер лигу БиХ (Борац, Рудар Приједор, Слобода Тузла...), Прву лигу Републике Српске, Прву лигу Федерације БиХ, Суперлигу и Прву лигу Србије, а неколико их је из Македоније. Свима њима челници Србије, прије свих предсједник Андреас Марковић и члан управе Миленко Дамјановић, омогућили су долазак у Њемачку и запослење. Иако је посао приоритет, фудбал је и даље њихова љубав, а клуб им је друга кућа. Виши ранг доноси веће обавезе и изазове, у наредној сезони Србија ће се такмичити са екипама које имају буџете од 200.000 до 250.000 евра и који се припремају на дестинацијама на којима то раде професионални клубови.

- Свакако нас очекује много тежа задаћа у наредној сезони, али ми смо спремни на то. Посљедњих година смо плански радили како би се домогли седме лиге, а сада смо остварили тај циљ. У предстојећој сезони жеља нам је да се задржимо у лиги, а мислим да имамо квалитет да будемо у горњој половини табеле. За даље ћемо видети, а није искључено да ћемо у будућности напасти још један степеник више – рекао је "алфа и омега" клуба Миленко Дамјановић.

Успјеху клуба су подједнако допринијели сви, а вриједи споменути да су најбољи стријелци тима били Ненад Ђурић са 25 и Никола Миличевић који је постигао 21 гол.

- Презадовољни смо момцима који су у клубу, не мислим само на њихове игре. Сви они су играли озбиљне лиге у Србији и БиХ, неки су можда потцијенили ранг у ком су сада наступали, али су брзо схватили да томе нема мјеста и дали су све од себе па успјех није изостао. Покушаћемо да у наредном периоду доведемо још неколико појачања са наших простора – додао је Дамјановић.

Колико се и у њемачким нижим ранговима озбиљно приступа фудбалу говоре и услови које имају клубови. Србија из Улма је од града на коришћење добила стадион у склопу ког су главни и три помоћна терена (од којих је један са вјештачком подлогом), а пропратна инфраструктура је врхунска.

Шампиони

За шампионску екипу Србије из Улма у тек завршеној сезони наступали су: Немања Петровић, Стефан Гаврановић, Немања Живковић, Стефан Дујаковић, Дино Шарац, Денис Дивковић, Емир Касаповић, Урош Ђукић, Ненад Ђурић, Никола Миличевић, Небојша Мркић, Блашко Гузијан, Давид Кнежевић, капитен Ненад Илић, Филип Здравковски, Роберт Ристов, Емил Ефремовски, Дамир Чавар, Нусрет Кујуковић, Стефан Стојић, Никола Ераковић, Марио Дивковић и Вања Радуловић. Тренер је био Силвио Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана