Велике промјене у Лиги шампиона: "Швајцарски модел“ стартује од 2024.

ГС
Велике промјене у Лиги шампиона: "Швајцарски модел“ стартује од 2024.

Претходне вечери завршена је групна фаза Лиге шампиона и то је последњи пут да смо видјели елитно УЕФА такмичење у овом формату. Заборавите на осам група од по четири клуба, „прођу“ до прољећа у Европи са трећег мјеста, од љета 2024. године долази до велике реформе Лиге шампиона!

Прије двије године, под притиском због оснивања Суперлиге богатих, једногласно је изгласан нови систем такмичења у Лиги шампиона по коме ће се број учесника повећати са 32 на чак 36. Истовремено, укидају се и групе, пошто ћемо убудуће имати једну заједничку лигу и табелу гдје ће сваки од тимова играти по осам утакмица, односно на програму ће бити чак 44 меча више него што смо до сада навикли, преноси Мондо.

О чему се тачно ради? Играће се по такозваном „швајцарском моделу“ гдје ће у првој фази Лиге шампиона сваки тим играти по пет утакмица код куће и на страни, а на жријебу ће бити одређено ко са ким игра. Тако ће се у првом шеширу пронаћи шампиони домаћих најјачих лига из претходне сезоне, а наредна три би се одређивала на основу УЕФА коефицијента који је никада важнији. Иако звучи компликовано, да пробамо да упростимо: сваки клуб ће играти против два клуба из сваког шешира (четири код куће, четири у гостима).

Групна фаза Лиге шампиона би се играла све до краја јануара, а пролазак у нокаут фазу ће директно обезбиједити првих осам. Што се тиче преосталих осам мјеста у осмини финала, њих ћемо сазнати у двомечима који ће играти тимови рангирани од деветог до 24. мјеста. Јасно, половина боље рангираних биће привилегована на жријебу. Сви испод (од 25. мјеста), биће елиминисани, без даљег наставка такмичења у Лиги Европе како је био раније случај.

Што се тиче квалификација за Лигу шампиона, вриједи истаћи да ће шампион Србије играти квалификације од плеј-офа, због пада на УЕФА листи. Прецизније, потребно је да првак Србије избаци једног противника да би играо у Лиги шампиона, а тамо могу да га чекају прваци из Турске, Швајцарске, Украјине, али и Чешке, Норвешке, Данске, Хрватске, Грчке, Израела, Кипра, Шведске, Пољске... Дакле, не много другачије у односу на прошле године, што значи да већ српски клубови знају шта их чека, пошто се нису поштено ни навикли на „директно учешће“ у групној фази Лиге шампиона.

Вриједи истаћи и да уколико освајач Лиге шампиона обезбиједи кроз лигу учешће у овом такмичењу (што се готово увијек дешава), отвара се једно мјесто у групној фази најјачег такмичења. Према правилима, добиће га шампион земље која је рангирана од 11. до 55. мјеста на УЕФА листи, а који има највећи коефицијент. Тренутно, за њега се отимају Шахтјор, Славија, Динамо...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана