Умро Марио Загало, први фудбалер који је освојио СП и као играч и као селектор

ГС
Foto: Taнјуг/AP

Марио Загало, легенда бразилског фудбала, умро је у 92. години.

Заувијек ће остати запамћен као први фудбалер који је освојио Свјетско првенство као играч, а потом и као селектор.

С надимком "професор", Загало је чак играо кључну улогу у четири од пет свјетских титула које је Бразил освојио.

Рођен је у Аталаји у Бразилу, 9. августа 1931. године и освојио је два Мундијала као играч - у Шведској 1958. и у Чилеу 1962. године, а потом један као менаџер у Мексику 1970. године и један као помоћни тренер у САД-у 1994. године.

Успјех освајања наслова свјетског шампиона као играч и као тренер након њега су поновили још само легендарни Нијемац Франц Бекенбауер (1974. као играч и 1990. као тренер) и Дидије Дешамп (1998. као играч и као тренер 2018. године).

Фудбалска федерација Бразила путем свог званичног налога објавила је да је легендарни фудбалер умро, али није наведен узрок смрти познатог Бразилца.

Ипак, према информацијама које је посједовала шпанска Марка, Загало је током августа био хоспитализован због инфекције уринарног тракта у Рио де Жанеиру.

Током каријере наступао је за Фламенго и Ботафого, као и за Флуминенсе и Васко да Гаму. Осим Бразила као тренер, имао је излете у Кувајт, Уједињене Арапске Емитате и Саудијску Арабију.

Интересантно је да је баш он Роналда одвео први пут на велико такмичење већ са 17 година током 1994. године. Тада су у саставу били још Тафарел, Бебето, Ромарио, Карлос Дунга и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана