УЕФА план за 2027. годину: Суперлига умјесто Суперлиге?!

Г.С.
УЕФА план за 2027. годину: Суперлига умјесто Суперлиге?!

НИОН - Није шија, него врат. Након што је УЕФА славодобитно саопштила како је уништила идеју о стварању европске суперлиге, било је добрих познавалаца функционисања центара моћи у Ниону који су одмах поручили да је Европска кућа фудбала стаје на пут поменутој идеји, јер у плану има да формира своју суперлигу, такмичење под њеним патронатом.

Мало ко је вјеровао у нешто такво. Првом човјеку УЕФА Александеру Чеферину уста су у то вријеме била пуна моралних начела, правих спортских вриједности па форсирања традиционалног европског спортског модела, у чијем су темељу такмичарски дух и његово величанство резултат. Истом приликом Словенац је поручио како не подржава организовање регионалних лига, јер би оне угрозиле функционисање домаћих шампионата. Мање од двије године касније из Шпаније стиже глас како у Ниону заиста постоји план за ново реструктурирање европских такмичења те како ће предстојећи трогодишњи период бити припремни и прелазни за оно што нас чека.

- Креће УЕФА и ЕКА револуција: Европска фудбалска федерација са најмоћнијим клубовима проучава нову велику револуцију, суперлигу са три квалитативне групе, са много више изазова и могућношћу помјерања утакмица за викенде. Људи из Ниона желе да предухитре мишљење Суда правде ЕУ о монополу УЕФА па су у сарадњи са Европском асоцијацијом клубова (ЕКА) започели усавршавање пројекта сопствене суперлиге - пише шпански “Ел Паис”.

Окрени-обрни, суперлига ће се, изгледа догодити. Након периода неизвјесности добијамо и одговоре на два кључна питања: Када и ко ће је водити? Ако је вјеровати “Ел Паису”, УЕФА је преузела иницијативу, прешла у контранапад, јер је ријешена да и даље има све под својом контролом, као организатор. Када говоримо о старту, као логичан избор намеће се љето 2027, када буде завршен трогодишњи циклус који почиње идуће године. Не иду новинари шпанског листа за сада у детаље, осим што тврде да ће постојати три групе са укупно 54 клуба. Тај први ешалон чиниће 18 највећих и најбогатијих и они ће се такмичити под именом суперлига. Друга по квалитету лига (Лига Европе) бројаће такође 18 учесника, баш као и трећа, коју су Шпанци за сада крстили са Лига аспиранте илити Лига кандидата. УЕФА суперлига биће класично лигашко такмичење: сваки тим требало би да одигра са сваким код куће и у гостима, укупно - 34 меча?! Отуда и бојазан да ће нека кола морати да буду пребачена за викенде. За сада није јасно дефинисано да ли би након лигашког дијела био игран некакав плеј-оф или шампион Европе постаје онај што је лидер након те 34 рунде. УЕФА планира да задржи праксу испадања и улазака из лиге у лигу, баш да би испоштовала основна начела европског спортског модела, међутим почетна идеја је да су заиста минималне шансе за улазак у Суперлигу.

- Најмоћнији клубови не желе ризике. Они ће, наводно, захтијевати да о испадању не одлучује пласман у једној сезони, односно да у лигу ниже не иду 17. и 18. екипа из, рецимо сезоне 2028/29, већ да буде направљен пресјек резултата у посљедњих неколико сезона (три или пет) па да два најслабија клуба укупно гледано испадну. Разлог? Великани не желе да због једне лоше године буду кажњени - навео је “Ел Паис”.

Када говоримо о преласку из треће у другу лигу (из Лиге аспиранте у Лигу Европе) и обратно, могућности су веће. Најбоља четири тима иду горе и најслабија четири испадају. Да би овај пројекат заживио биће потребно ријешити доста тога. Прије свега - календар. Замислите 34 или 38 кола у домаћој лиги, паралелно још 34 у Европи па на све то још разни купови. Звучи сулудо.

Репрезентације

Гдје у цијелој причи смјестити репрезентативне акције, разне квалификације, Лигу нација? И као најважније: кад ће ти модерни гладијатори предахнути, да се одморе? О томе, чини се, нико не размишља. Још, дакле, нисмо видјели како ће нови систем функционисати (2024-2027), а фудбалски моћници нам припремају сљедећу револуцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана