УЕФА казнила Хрватску због расизма

ГС
УЕФА казнила Хрватску због расизма

Хрватска је једна од седам фудбалских репрезентација које је УЕФА казнила због непримјереног понашања навијача на Европском првенству.

Хрватски фудбалски савез платиће новчану казну од 50 хиљада евра, а хрватски навијачи неће смјети ићи на сљедеће гостовање. Ради се о утакмици Лиге нација 5. септембра у Португалу.

Кажњене су и Србија, Румунија, Словенија, Аустрија, Мађарска и Албанија. Аустријанци су добили најмању казну - 20 хиљада евра и условну казну продаје улазница за гостовања, која ће ступити на снагу у случају новог прекршаја навијача. Хрватски навијачи у све три утакмице које су одиграли у групи показивали су дискриминаторно или расистичко понашање, стоји у извјештају.

Током Европског првенства земље бивше Југославије предњачиле су по броју пријава. Косовари, Срби, Хрвати, Албанци и Словенци једни су друге пријављивали УЕФА-и због вријеђања на трибинама, а сада су сви скупа и кажњени.

ХНС због навијача платио око 250 хиљада евра казни

Хрватски фудбалски савез морао је након сваке утакмице у Њемачкој на Европском првенству платити казну. Кажњен је са 63.875 евра за бацање пластичних чаша те са 24.000 евра за паљење бакљи, односно укупним износом од 87.875 евра на утакмици против Шпаније у првом колу.

УЕФА је казнила Хрватски ногометни савез с укупно 28 хиљада евра због паљења бакљи (17.500 евра) и бацања предмета (10.500 евра) током утакмице Хрватска - Албанија која је одиграна 19. јуна у Хамбургу. Хрвати и Албанци тада су заједно скандирали "Убиј Србина".

Највећу казну свом савезу хрватски су навијачи осигурали у утакмици против Италије у задњем колу групне фазе - укупно 105 хиљада евра. ХНС је кажњен због бацања предмета у терен (45.000 евра), паљења бакљи (30.000 евра) и непримјереног понашања (30.000 евра). Када се све то зброји, ХНС су навијачи коштали 250 хиљада евра на протеклом Еуру, пише Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана