У сусрет првом жријебу новог формата ЛШ: Ко одређује судбину клубова

Глас Српске
У сусрет првом жријебу новог формата ЛШ: Ко одређује судбину клубова

НИОН - Још мало и почиње редизајнирана Лига шампиона. Сви једва чекају да виде како ће изгледати у пракси, али дјелује на основу најава да ће бити занимљивија него у протекле двије деценије, колико је досадашњи формат био на снази. У наредном се мијења (скоро) све, па и жријеб.

Локација је остала иста, Грималди форум у Монте Карлу. У четвртак од 18 часова на програму ће бити церемонија ни налик пређашњим. Разлог: да би се одредило ко с ким игра, биће укључен компјутер. Досад је људски фактор био одлучујући, вртјеле су се куглице по чинијама, али ће сад већина посла бити пребачена технологији.

Према наводима из УЕФА, челници европске куће фудбала су увјерени да је коришћење рачунара безбједно и да су заштићени од могућности сајбер напада. Многи се питају зашто? Одговор једноставан, уштеда времена. Пошто је такмичење проширено са 32 на 36 екипа, било би потребно 1.000 куглица и тачно 36 стаклених чинија да се формира ко, с ким и кад игра.

Процјене су да би процес трајао четири часа! Овако ће употребом рачунара жријеб трајати као досад, између пола сата и 35 минута. У жребању ће се користити такозвани швајцарски модел, употребљаван у шаху и у крикету. Људски фактор и даље остаје на снази, али само да би рука једног од домаћина извукла куглицу из ћупа, а онда контролу преузима компјутер и одређује противнике извученог тима.

Сваки ће одиграти осам утакмица са осам различитих противника (четири на свом терену, четири на гостујућем), по два из сваког шешира. Важна је напомена да ће софтвер онемогућити да се састану тимови из исте земље (као што је досад било), али је новост да једна екипа може да игра против (највише) два представника исте државе.

На примјер, Реал Мадрид не би могао против Барселоне, Атлетика или Ђироне, али би теоретски могао и на Манчестер сити и на Ливерпул. Како истичу из УЕФА, управо је то једна од предности новог система, већи број директних дуела “тешкаша”. Осим тога, као позитивне промјене наводе се: више једнакости и разноликости противника; динамичније такмичење; разноликост противника; подједнака шанса сваком клубу да се пробије до осмине финала без обзира на то у ком се шеширу налази на жријебу; више непредвидивости; више утакмица са спортским интересом. Подсјетимо, у Лиги шампиона више не постоје групе, већ група. Свих 36 тимова формирају јединствену табелу, чијих ће се осам првопласираних аутоматски пробити у нокаут фазу (најприје осмина финала), а екипе смјештене од девете до 24. позиције ће разигравати у баражу како би се добило преосталих осам учесника осмине финала.

Ко заврши од 25. до 36. мјеста, биће елиминисан са међународне сцене, без могућности да се пресели у Лигу Европе, као што је досад био случај. Прва три реванш сусрета плеј-офа играју се вечерас од 21 час, а састају се: Галатасарај - Јанг Бојс (први меч 2:3), Салцбург - Динамо Кијев (2:0), Спарта Праг - Малме (2:0).

Састави шешира

Први шешир: Манчестер сити, Реал Мадрид, Бајерн Минхен, ПСЖ, Ливерпул, Интер, Борусија Дортмунд, Лајпциг, Барселона;

Други шешир: Бајер Леверкузен, Атлетико Мадрид, Аталанта, Јувентус, Бенфика, Арсенал, Клуб Бриж, Шахтјор, Милан;

Трећи шешир: Фејенорд, Спортинг Лисабон, ПСВ Ајндховен, Селтик и пет побједника плеј-офа;

Четврти шешир: Монако, Астон Вила, Болоња, Ђирона, Штутгарт, Штурм Грац, Брест и два побједника плеј-офа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана