У Борцу задовољни послије побједе у дербију: Није било лако, али показали смо да смо бољи

Дарко Пашагић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца у дербију 10. кола Премијер лиге БиХ савладали су Жељезничар са 1:0 и тако наставили трку за јесењу титулу са Зрињским и Сарајевом.

Од самог почетка сусрета видјело се да су изабраници Младена Жижовића ријешени да дођу до побједе у овом мечу и одмах су кренули силовито према голу тима са “Грбавице”. Већ у петом минуту добру шансу имао је Бобан Николов који је шутирао поред гола.

Десет минута касније велика гужва пред голом гостију. Покушао је Санди Огринец чији је шут изблокиран те потом и Николов, који је био непрецизан из изгледне шансе. 

Голман Жељезничара Ведад Муфтић се истакао у 24. минуту кад је одбранио покушај Себастијана Ерере.

Након тога је Огринец убацио, али је лопта била превисока за Зорана Квржића. Притисак домаћих се исплатио у 35. минуту. Ерера је убацио, а одлично је лопту испратио Зоран Квржић и послао у мрежу.

У наставку сусрета Бањалучани су се оријентисали на чување предности, а гости, иако су имали благу иницијативу, нису озбиљније запријетили голману Филипу Манојловићу.

Тренер бањалучког клуба Младен Жижовић је истакао да је очекивао тврду утакмицу.

- Ко је очекивао да ће утакмица бити другачија, вјероватно се преварио. Ми смо знали да је Жељезничар врло квалитетна екипа, када уведете са клупе Хироша, Ал Џабера и Крпића јасно је да имате индивидуални квалитет. Јасно је да су они у једном дијелу преузели иницијативу и контролу, али нису имали толико прилика. Мислим да се и код нас осјетио умор и стална путовања, гдје смо имали свака три-четири дана утакмицу, али по свему приказаном апсолутно заслужена побједа. Честитам нашим играчима на овоме што раде ове сезоне, на један сјајан начин представљају БиХ кроз првенство и Европу и желим да им одам велико признање - рекао је Жижовић.

Говорио је и о предстојећем гостовању на Кипру, гдје Бањалучани у четвртак од 18.45 у Никозији играју против Апоела меч другог кола групне фазе Лиге конференције.

- Прво се морамо добро одморити, већ у сриједу путујемо на Кипар. Битно је да против Апоела одиграмо једну квалитетну утакмицу и да се представимо у најбољем могућем свјетлу - закључио је тренер Борца.

Пресрећан због побједе био је и македонски интернационалац Бобан Николов.

- Није нам било нимало лако, али смо знали да смо бољи. Били смо на нивоу, у дерби смо ушли 100 одсто и то нам се на крају исплатило. Имали смо већу жељу за побједом и то нам је донијело нова три бода. Очекујем да наставимо у истом ритму и да наставимо са побједама - нагласио је Николов.

Послије Кипра Бањалучани ће у трећем колу групне фазе Лиге конференције бити на још једном гостовању. Наиме, 7. новембра играју на Исланду, гдје ће се у Рејкјавику састати са Викингуром. Иако се мечеви европских клупских такмичења играју у уобичајеним терминима од 18.45 и 21 час овај сусрет биће у потпуно другом термину. Почетак је заказан за 15.30 часова по средњоевропском, односно 13.30 часова по локалном времену. Разлог за овај термин је чињеница да је на Исланду већ хладно и да владају зимске температуре па би одласком више у ноћ услови за игру постајали тежи. Зато је Европска фудбалска федерација (УЕФА) изашла у сусрет Викингуру за поменути термин.

Остали резултати и стријелци 10. кола Премијер лиге: Радник - Слога 2:1 (Теодоровић 19, 34 - Видић 90+2), ГОШК - Слобода 2:0 (Шута 29, Шролер 65), 

Сарајево - Вележ 4:0 (Туркеш 31, Ф. Јовић 36, Гулијашвили 53, Лулић 89), Посушје - Широки Бријег 1:2 (Бешлић 52 - Зломислић 35, Станић 57. пенал), Зрињски - Игман играно синоћ.

Парови 11. кола, које се игра  у суботу и недјељу, 26. и 27. октобра: Жељезничар - Радник, Широки Бријег - Борац, Вележ - Посушје, Игман - Сарајево, Слобода - Зрињски, Слога - ГОШК. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана