У Борцу вјерују у пун Градски стадион у дуелу против Сарајева (18.30)

Дарко Пашагић
У Борцу вјерују у пун Градски стадион у дуелу против Сарајева (18.30)

БАЊАЛУКА - Пред првих 90 минута четвртфиналног окршаја Купа БиХ у којем ће се од 18.30 часова на Градском стадиону у Бањалуци састати Борац и Сарајево у “црвено-плавом” табору влада притајени оптимизам и нада да уз громогласну помоћ са трибина могу доћи до предности пред реванш сусрет, који ће бити одигран за 14 дана на “Кошеву”.

Овај дуел сигурно је и најзанимљивији у овој фази такмичења, тако да за њега влада велико интересовање љубитеља фудбала, не само у Бањалуци, већ и већем дијелу Републике Српске. Наравно очекује се да подршку са трибина на овом мечу имају и гостујући навијачи, чије су присталице најавиле долазак на Градски стадион.

- Свима је јасно да побједника овог четвртфиналног двомеча Купа БиХ неће одлучити прва утакмица, али сигурно је да уз велику подршку са трибина може доћи до предности пред реванш на “Кошеву”. Вјерујем да ће овај дуел стварно посматрати велики број гледалаца, јер сматрам да смо резултатима од почетка ове сезоне то свакако и заслужили - нагласио је шеф стручног штаба Борца Винко Мариновић, који је у тренерској каријери сједио и на клупи Сарајлија од 30. децембра 2019 па све до 12. маја 2021. године.

Борац је у други дио сезоне ушао побједом над Звијездом 09 у осмини финала Купа БиХ од 2:0, потом је у првенству савладан Тузла сити са 2:1 и на крају реми против Вележа у Мостару (0:0). С друге стране Сарајево се послије пенала у дуелу са тузланском Слободом домогло четвртфинала, а онда су услиједила два неугодна пораза у првенству (Широки бријег на “Кошеву” 1:3 и на гостовању код Звијезде 09, 0:1).

- То не мора ништа да значи, јер се још сви практично привикавамо на ритам званичних утакмица. Неке екипе се још нису добро ни уходале и сигурно је да нас очекује неизвјесни не само 90 минута у Бањалуци, већ и оних 90 у Сарајеву. Зато очекујем од свих играча који се нађу на терену да буду максимално концентрисани, јер само један грешка у оваквим утакмицама може да одлучи коначан исход - наставио је Мариновић.

Прољећни распоред је поприлично згуснут и то ће сигурно оставити трага и на играчима.

- Пред овај сусрет немамо никаквих кадровских проблема, али је још велико питање ко ће бити у комбинацији. Морамо добро да распоредимо снаге, ако желимо да дођемо до краја на оба фронта, а желимо. Једно је сигурно очекује нас веома занимљива и неизвјесна утакмица - рекао је Мариновић.

Биће ово шести пут да ова два ривала одмјеравају снаге у Купу БиХ, а интересантно је да је Борац излазио као побједник у два наврата и то оба пута када су се играли четвртфинални окршаји. У сезони 2011/12. оба сусрета су завршена резултатом, 0:0, да би послије бољег извођења пенала (6:5) у полуфинале отишли Бањалучани, који су онда елиминисани од Жељезничара. У сезони 2015/16. Борац је побиједио у Сарајеву са 2:1, а потом изгубио у Бањалуци са 0:1, али због више датих голова у гостима прошао у полуфинале, гдје је заустављен од Широког Бријега.

У остала три наврата Сарајлије су биле успјешније. Први пут састали су се у сезони 2004/05, у осмини финала. Борац је славио у Бањалуци са 2:1, а потом је поражен на гостовању са 1:4. Наредне сезоне у истој фази такмичења двије побједе Сарајлија (4:0 на “Кошеву” и 3:1 на гостовању у Бањалуци).

Посљедњи пут ове двије екипе у овом такмичењу састале су се у сезони 2020/21, када су финалу на стадиону “Билино поље” успјешније биле Сарајлије, које су до пехара дошле послије извођења пенала, савладавши ривала са 4:1 (у регуларном току било је 0:0).

Парови

Осим сусрета између Борца и Сарајева у првим сусретима четвртфинала Купа БиХ данас ће снаге одмјерити: 13 часова: Јединство (Бихаћ) - Зрињски (Мостар), 16 часова: Посушје - Слога (Добој). Први меч између Широког Бријега и Вележа игра се сутра од 13 часова у Читлуку.

Реванш сусрети четвртфинала заказани су за 13. март. Полуфинални окршаји су на програму 3, односно 17. априла. Од ове сезоне поново ће се у финалу играти двије утакмице, које су на распореду 8. и 15. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана