У Борцу презадовољни послије пласмана у друго коло квалификација за Лигу шампиона

Дарко Пашагић
У Борцу презадовољни послије пласмана у друго коло квалификација за Лигу шампиона

ЕЛБАСАН – Фудбалери Борца тек у трећем покушају успјели су први пут да прескоче прву препреку у квалификацијама за Лигу шампиона, пошто су на Елбасан Арени елиминисали првака Албаније, Егнатију и то тек послије праве драме.

У Елбасан су Бањалучани допутовали са предношћу од 1:0, а послије 90 минута реванша Егнатија је надокнадила так минус забиљеживши побједу од 2:1. Отишло се у продужетке, а потом и у пенале, који су "црвено-плавима" донијели велико славље у "непријатељском окружењу" у Елбасану (1:4).

- Остварили смо феноменалан резултат. Момци су показали карактер и по свему приказаном заслужили смо пролаз. На крају пенали, мени трећа срећа, јер су моје екипе раније испадале од Спартака Трнаве и Апоела из Никозије. Свима у клубу треба одати велико признање. Притисак, који смо издржали у посљедњих седам дана је био стварно велики и због тога им од срца честитам. Имамо седам дана да се спремимо за ПАОК. Пружићемо максимум, јер је то највећа утакмица у историји Борца, а за колико ће то бити довољно видјећемо – истакао је шеф стручног штаба Борца Младен Жижовић, који је у 94. минуту због другог жутог картона морао ван терена.

У неизвјесном реваншу повела је Егнатија у 17. минуту голом Мелиха Ибрахимоглуа, да би у 30. изједналио Јово Лукић. Гости су све до 82. минуту били "практично" у другом колу, а онда је послије грешке Себастијана Ерере  у 82. минуту погодак постигао Лороњон Доукоу и отишло се у продужетке. 

- Најљепша побједа у каријери. Био сам много година у иностранству играо седам сезона групну фазу Лиге Европе, али ова побједа нема цијену. Јако неизвјестан двомеч, Егнатија добар ривал, али смо на крају награђени за сав труд. Захвалио бих се свима који су на омогућили да се нађемо овдје, а не смијемо заборавити ни играче и тренера Винка Мариновића, који нису више у клубу, а учествовали су у освајању титуле. Сада ћемо се мало одморити и почети са припремама за ПАОК – рекао је капитен Борца Срђан Граховац.

У додатних 30 минута резултат се није мијењао и и приступило се извођењу пенала. Ерера је на старту био сигуран, а потом је Албано Алекси погодио пречку. Никола Пејовић је повисио на 2:0, а Мелих Ибрахимоглу смањио на 1:2. Ермин Хасукић је би прецизан за 3:1, а онда је Дамјан Шишковски одбранио и први и поновљен шут Ређија Лушкје. Пролаз Борца потврдио је Давид Чавић.

- Сви заједно, и они који су почели утакмицу и ми који смо ушли у игру ка резерве дио смо овог великог успјеха. Сви смо дали све од себе и сада можемо да се радујемо овом великом успјеху. Није било лако играти, јер је вријеме било веома спарно, али се издржало и на крају смо за то награђени са срећним крајем. Приликом извођења пенала нисам осјећао притисак, јер ме је још као пионира тадашњи тренер Предраг Мајкић научио да се морам носити са притиском – рекао је Чавић.

Фудбалери Борца послије овог успјеха обезбједили су још најмање шест европских утакмица ове сезоне, односно најмање плеј-оф Лиге конференција. Већ је познато да ће ривал "црвено-плавих" у другом колу квалификација за Лигу шампиона бити грчки првак ПАОК. Први дуел ова два ривала биће одигран 23. јула на Тоумба стадиону у Солуну са почетком од 19,30 часова, а реванш је седам дана касније на Градском стадиону у Бањалуци.

Дан прије него што буде одиграна прва утакмица ова два ривала, 22. јула биће обављен жријеб за треће коло квалификација у европским клупским такмичењима, а интересантно је да ће се Бањалучани наћи у два шешира, оном за треће коло квалификација Лиге шампиона и оном за треће коло квалификација Лиге Европе. 

Већ сада се зна да ће побједник дуела ПАОК – Борац у трећем колу квалификација за Лигу шампиона бити носилац, а потенцијални ривали биће им успјешније екипе из двомеча: Лудогорец Разград (Бугарска) -Динамо Минск (Бјелорусија), УЕ Санта Колома (Андора) - Митјиланд (Данска), Шамрок Роверс (Република Ирска) - Спарта Праг (Чешка), Малме (Шведска) - КИ Клаксвик (Фарска Острва), АПОЕЛ Никозија (Кипар) - Петрокуб Хинчести (Молдавија), Паневежис (Литванија) – Јагјелонија (Пољска). Осим ових седам парова у другом колу квалификација за Лиге шампиона снаге ће одмјерити: стаза шампиона: Ференцварош (Мађарска) – ТНС (Велс), Боде/Глимт (Норвешка) – РФС (Летонија), Цеље (Словенија) – Слован Братислава (Словачка), Линколн Ред Импс (Гибралтар) – Карабаг (Азербејџан), СБ (Румунија) – Макаби Тел Авив (Израел), лигашка стаза: Лугано (Швајцарска) – Фенербахче (Турска), Динамо Кијев (Украјина) – Партизан (Србија).

Ако Борац буде елиминисан од ПАОК-а преселиће се у треће коло квалификација за Лигу Европе, а ако и у тој рунди буде поражен играће плеј-оф Лиге конференције.

Зна се и колико је Борац "профитирао" послије пласмана у наредну рунду такмичења. Бањалучани су на старту европског пута имали загарантованих 970.000 евра (260.000 од пласмана и још 710.000 од сигурне прве четири утакмице). Елиминацијом Егнатије обезбједили су још четири додатне утакмице и уколико у сваком двомечу (друго коло квалификација за Лигу шампиона, треће коло квалификација за Лигу Европе и плеј-оф Лиге конференције буду елиминисани) инкасираће додатних 730.000 евра, укупно 1.700.000.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана