Упознајте "пепељуге" европског фудбала

Дарко Драгичевић
Упознајте "пепељуге" европског фудбала

БАЊАЛУКА - Љепота фудбалске игре нису само мечеви Лиге шампиона. Своје дражи и истинске емоције имају и мање квалитетна такмичења посебно кад мали и непознати клубови остваре успјехе и доспију у жижу јавности.

Сваке године у уводним фазама европских купова нека од екипа направи чудо и избаци пуно квалитетнијег противника. Ове сезоне своју европску бајку исписују три тима: Санта Колома, Брунос Мегпајс и Ла Фиорита.

Изненађења су честа у Лиги конференције. Тако је клуб Брунос Мегпајс изборио пласман у друго коло квалификација. Ријеч је о екипи с Гибралтара која је основана у пабу по којем носи име.

Група пријатеља се окупила 2013. године у кафани “Брунос” и оформила клуб који је од аматерског нивоа дошао до велике побједе над Дери Ситијем из Сјеверне Ирске. Луис Пери, један од оснивача клуба и садашњи предсједник, објаснио је како је екипа добила име.

- Рекли су ми да би требало платити 500 фунти за регистрацију новог клуба. Питао сам баку и дједа желе ли бити спонзори, да ми дају 500 фунти, а заузврат да се клуб зове по бару. Пристали су и тако је клуб добио име, а ми новац за регистрацију. Кад смо почињали нисмо ни сањали да ћемо играти европска такмичења, а камоли да ћемо проћи коло квалификација - рекао је Пери.

За клуб су прво играли момци који су били гости у пабу, а први тренер екипе је умјесто хонорара за вођење тима имао двије жеље да клуб има црно-бијеле боје јер је навијач Њукасла и да се дода надимак Мегпајс.

Клуб је током година растао па је сад професионалан, такмичи се у лиги Гибралтара и има чак и интернационалце у свом саставу. У наредном колу играју против Копенхагена.

Слична прича долази и из Сан Марина. Ла Фиорита је послије пенала избацила бјелоруски Ишлок и први пут у историји донијела пролазак екипи из ове земље. Клуб је основан 1967. године и у њему претежно играју локални играчи.

Сјајна је то вијест за мјесто Монтегијардина, у којем овај клуб има стадион. Наиме, ово сеоце има само 967 становника, а клуб је аматерски, тако да је већини играча фудбал само споредна забава, јер већина има стални посао. У наредном колу играју против турског Башакшехира.

Славље у Андори

Представник Андоре Санта Колома је остварила прву побједу у европским такмичењима и то након 17 пораза. Не само то, већ су прошли и даље у друго коло квалификација за Лигу шампиона након што су савладали представника тзв. Косова Балканија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана