Торцида Сплит први пут послије 1991. долази на Маракану, познат и разлог

Телеграф
Торцида Сплит први пут послије 1991. долази на Маракану, познат и разлог

БЕОГРАД - Фудбалери Црвене звезде остварили су поново велики успјех пласманом у Лигу шампиона, а први меч очекује црвено-бијеле на Маракани већ 19. септембра.

Тада ће актуелни српски шампион угостити екипу Бенфике на највећем српском стадиону, а осим фудбалске стране, биће "ватрено" и са навијачке.

Разлог за то јесте навијачка група Бенфике, "No Name Boys", која важи за једну од најватренијих и најактивнијих у Португалу, али и за "братску" групу навијача Хајдука - "Торциде Сплит".

Самим тим, могло би се десити да по први пут од 1991. године, припадници Торциде дођу у Београд, и то на Маракану.

Ко су "Момци без имена" и како је дошло до "братства" са Торцидом?

Група "No Name Boys" основана је 4. марта 1992. године, и то након несугласица са другом навијачкном групом Бенфике, "Diabos Vermelhos".

Тада је одлучено да група постане нова, без имена, те одатле и потиче име данашње групе. Занимљиво, заштитини знак ове групе јесте то што су врло тајновити, те немају истакнуте вође, немају веб сајт, као ни отворено чланство, за разлику од већине других навијачких група у Португалу.

Када је ријеч о пријатељству са Хајдуковим навијачима, оно датира од 1994. године, и то након једне трагедије.

Те године су, приликом повратка са меча управо против сплитског клуба, тројица чланова "No Name Boys-а", трагично страдала у саобраћајној несрећи у Мериди у Шпанији, и управо тада почело је пријатељство двије навијачке групе, које и данас траје.

Интересантно је и то што су "No Name Boys-и" били пред распадом 1996. године, када је током финалне утакмице Купа са Спортингом, страдао један навијач зелено-бијелих током једног инцидента. Ипак, након тога, навијачи Бенфике створили су другачији стил, различит од оног традиционалног италијанског стила навијања, који је доминирао у Португалу тих година.

Од тада, ова група је редовна на свим мечевима Бенфике, и то увеликом броју, користећи неколико великих застава и пиротехнику, уз једноставан приступ навијању.

Посљедњих година, често су се на мечевима Бенфике могла видјети обиљежја Хајдука, као и у Сплиту лисабонског клуба, док су претходних година имали и запажене "акције" у навијачком свијету.

Једна од њих, била је и 10. августа 2022. године, када је Бенфика гостовала Виторији Гимараеш. Тада је Торцида заједно са "No Name Boys-има", лутала по Гимараешу, тражећи "White Angels-е", навијаче Виторије.

Тада су и на трибини гдје су били смјештени навијачи Бенфике, биле виђене многе заставе Торциде. Иначе, о каквој групи се ради, говори и то да су "No Name Boys-и", прије неколико дана, послије меча свог тима у шампионату, имали жесток окршај са полицијом.

Избјегнут сукоб "Торциде" и "No Name Boys-а" са Делијама у Португалу

Крајем 2021. године, спречен је и потенцијални сукоб "Торциде" и "No Name Boys-а" са Делијама. Тада је Звезда гостовала Браги у оквиру Лиге Европе, док је Бенфика играла у Лисабону против Динама из Кијева у Лиги шампиона.

Тада је на једном мјесту било више навијачких група, а спријечен је потенцијални навијачки хаос, који је могао настати прије свега због навијача Бенфике и Динама, с обзиром на то да су присталице украјинског клуба, позвале Торциду и "Момке без имена" на обрачун, а они се наводно нису појавили, те је велики број хулигана похапшен, пише Телеграф.

То је алармирало полицију у Португалу, те су мјере безбједности дигнуте на још виши ниво, и практично је тако избјегнут већи сукоб навијача, у којем су се потенцијално могле наћи и Делије.

Ипак, оно што брине, јесте то што би сада Торцида могла заједно са навијачима Бенфике, стићи у Београд на меч са Звездом, а знајући претходну историју дешавања између навијача Звезде и Хајдука, постоји опасност од инцидената.

Чак и да Торцида као група не дође организовано, могло би се очекивати да подгрупе, или одређене групице дођу, као и да се неко од њихових обиљежја нађе на трибини навијача Бенфике.

Међутим, на посљедњој утакмици на Пољуду многи навијачи Хајдука имали су дресове Бенфике, што је јасна порука да желе да буду уз своју браћу након жријеба за Лигу шампиона.

Било како било, очекује нас "врела" атмосфера на Маракани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана