Судар свјетова у Манчестеру

Г.С.
Судар свјетова у Манчестеру

МАНЧЕСТЕР - Круг се сужава. Вријеме за борбе које ће дати одговоре ко је ове сезоне кандидат за “ушати пехар” Лиге шампиона. Дерби вечери игра се у Манчестеру, гдје Сити дочекује минхенски Бајерн.

Дуел енглеског и њемачког шампиона представља финале прије финала и очекује се жестока борба. Између осталог Баварци ће се окушати против некадашњег тренера Пепа Гвардиоле. Многи ће рећи да је ово окршај главних фаворита за титулу. Уједно, дуел ова два клуба је један од два у којем снаге неће одмјерити два бивша првака Европе. Док Баварци имају чак шест титула и пет изгубљених финала, клуб Пепа Гаврдиоле годинама покушава да се попне на трон, али су само једном успјели да дођу до меча за титулу и то прије двије године, када их је у финалу надиграо Челзи.

Бајерн ће ове године ка испуњењу циља морати да елиминише све саме гиганте. У осмини финала је “ријешио” пребогату “легију странаца” из Париза са два тријумфа (1:0 и 2:0), а сада ће на мегдан ништа мање имућнијим ривалом. Ту је управо и највећа разлика два тима, док у Сити Арапи упумпавају огроман новац, у Минхену се све ради плански и системски. Нема расипања новцем. Уколико буде бољи, тим са “Алијанц арене” могао би у полуфиналу да одмјери снаге и са Реал Мадридом. Када је у питању кадровска ситуација, домаћин има мање мука, јер Гвардиола неће моћи да рачуна само на Фила Фодена, који има здравствених проблема те суспендованог Бенџамина Мендија. На другој страни одсутни су повријеђени, Ерик Шупо-Мотинг, Лукас Ернандез и Мануел Нојер.

У другом окршају састаће се Бенфика и Интер. “Нероазури” се могу похвалити са три, а клуб из Лисабона са двије титуле и чак пет пораз у финалима, од којих је посљедњи био давне 1990. од Милана. Клуб са “Ђузепе Меаце” је уз Манчестер јунајтед најмање од свих клубова из топ 10 играо у финалу, али су из пет покушаја успјели да освоје три пехара првака Европе. Интер је у головима сиромашном двомечу избацио Порто (1:0, 0:0), а сада ће морати и лисабонске “орлове”, ако жели да понови успјех из 2010. године, када је предвођен Жозеом Мурињом освојио трон. Бенфика игра одлично, лако је изашла на крај са Клуб Брижом (2:0, 5:1) и у португалском великану верују да је вријеме да се једном за свагда оконча чувено проклетство Беле Гутмана. Михаило Ристић и Јулијан Дракслер су повријеђени, док Нико Отаменди има картоне у редовима Бенфике. Са друге стране вечерас неће бити повријеђених Хакана Чалханоглуа, Далбера и Милана Шкрињара због повреда. Обје утакмице почињу у 21 час.

Гвардиола “осјећа” титулу

Поред Лиге шампиона у Ситију воде велику битку на још једном фронту. У наредних мјесец и по дана у Енглеској се очекује велика борба за титулу. Сити има шест бодова мање и меч мање од лидера Арсенала. Пеп Гвардиола је оптимиста.

- Осјећај који тренутно имам сличан је ономе који сам имао у претходним борбама са Ливерпулом, када смо могли да побиједимо 17 или 18 утакмица заредом и били шампиони. Имам исти осјећај - рекао је Гвардиола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана