Стефан Кладар из Новог Града за „Глас“ након повратка Кјева: Пелисије ми вјерује

Дејан Кондић
Стефан Кладар из Новог Града за „Глас“ након повратка Кјева: Пелисије ми вјерује

ВЕРОНА - Мирис фудбалске романтике шири се Италијом. Након повратка Парме у Серију А, васкрснуо је и Кјево.

Непуне три године након што је вјероватно највећа легенда “летећих магараца” Серђо Пелисије објавио да је клуб банкротирао, односно да је и званично угашен, исти човјек, у петак, 10. маја је славодобитно узвикнуо: “Вратио се Кјево!”. Некада страх и трепет за голмане у Италији, на аукцији је откупио право на име Кјево за 330.000 евра. Он је добио битку против некадашњег предсједника “летећих магараца”, Луке Кампеделија, који је такође био заинтересован да уђе у причу.

Пелисије је, када се угасио Кјево, формирао Кливенсе, који је, испоставиће се био такозвани “феникс клуб”. То је појам за клубове који се, након колапса матичног и оригиналног клуба, поново формирају и почињу “од нуле”, то јест од најнижих нивоа такмичења. Овакви клубови ријетко достигну ниво претходника, међутим, у Италији то не мора бити случај. Један од примјера италијанског “феникс клуба” је и Парма, која се након финансијског колапса већ једном вратила у Серију А. Кливенсе, који је Пелисије основао заједно са бившим голманом старог Кјева, Енцом Занином минулу сезону играо је у четвртој лиги Италије. Вијест о побједи Пелисијеа и Занина са одушевљењем су дочекали навијачи, окупљени испред канцеларије стечајног управника. Сада ће Кливенсе моћи легитимно да се зове Кјево и тако преузети спортско наслијеђе тима из Вероне. Минулу сезону дио Кливенсеа био је и Стефан Кладар, дефанзивац из Новог Града. У разговору за “Глас Српске” описао нам је каква је атмосфера у Верони, односно у самом клубу.

- У граду и међу нама када је објављења вијест дошло је до великог олакшања и одушевљења. Око пет-шест хиљада навијача било је испред канцеларије гдје је била аукција. На нашим мечевима било је стално њих око 200-300, све су то оне најватреније присталице, које су бодириле клуб и у Серији А. Вратио се реноме који смо имали као клуб. Искрено срећан сам што смо поново Кјево - истакао је Кладар.

Горостасни, 202 центиметра високи штопер, који је поникао у новоградској Слободи, у минулој сезони постигао је два поготка и једном асистирао саиграчима. “Пресиденте” Пелисије га и наредне сезоне види у клубу.

- Мени је овдје сјајно. Сви су ме супер прихватили, навијачи, саиграчи, управа, сви људи у клубу. Осјећао сам се као код куће. Предсједник Серђо је великан, човјек који просто зрачи огромном харизмом. Кад га видиш дајеш 100 одсто на терену. Миран је доста, али зна и полудјети, што би се рекло. Веома поштује нас Србе и воли нашу ракију ха-ха-ха. Лично, имамо и више него коректан однос, жели да останем. Има ме у својим плановима, тако ми је рекао. Амбиције нам након свега расту. Клуб жели кроз коју годину повратак у елиту. Не сумњам да ће тако и бити - закључио је Кладар.

Успон и пад

Кјево је премијерно на велику сцену доспио у сезони 2001/02, када је први пут изборен пласман у Серију А. Под вођством Луиђија дел Нерија “летећи магарци” играли су спектакуларан фудбал те сезоне, једно вријеме били и први на табели, а на крају су завршили на петом мјесту и изборили пласман у Куп УЕФА.

На европском дебију налетјели су на Црвену звезду која их је избацила. Услиједиле су године солидног играња у Серији А, а круна је требало да буде играње у квалификацијама за Лигу шампиона љета 2006. пошто су до те прилике дошли усљед казни које су клубови испред њих добили у афери “калчополи”. Ипак, нису стигли до елите јер је бољи од њих био софијски Левски. Већ наредног прољећа тим није успио да избори опстанак и вратио се у Серију Б. Отад су и кренули проблеми, али ваљда је овом побједом Серђа Пелисијеа дошло вријеме да “летећи магарци” поново полете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана