Стартује Прва лига Српске: Лакташи највећи фаворит за титулу

Дарко Пашагић
Стартује Прва лига Српске: Лакташи највећи фаворит за титулу

БАЊАЛУКА - Утакмицама првог кола, које ће се одиграти сутра, стартоваће 30. фудбалски шампионат Републике Српске, који би према најавама могао бити много интересантнији него претходни, јер ће због реорганизације такмичења и смањења лиге са 18 на 14 клубова очи многих клубова бити упрте у доњи дио табеле.

Ријетко се пред почетак неког такмичења дешавало да се само један клуб прихвати улоге фаворита, а то су ове сезоне Лакташи, чији су челници свима јасно ставили до знања да је једини циљ освајање титуле и повратак међу премијерлигаше послије 15 сезона чекања.

Тога је свјестан и шеф стручног штаба Лакташа Миљан Бајић, кога већ на старту очекује дерби против Рудар Приједора у којем ће његови изабраници бити домаћини у суботу од 17.30 часова.

- Не бјежимо од улоге фаворита, мада би свима требало да буде јасно да сигурно нисмо једини кандидат за највиши пласман. Иако то јавно не истичу сигурно да имају високе амбиције и у Рудар Приједору, Звијезди 09, као и Леотару. Према мом мишљењу, велико изненађење би могао да буде Жељезничар Спорт тим, који је у своје редове довео доста бивших играча, Козара се прилично појачала, а не би требало заборавити ни Фамос, који је са тренером Дарком Војводићем прошле сезоне био прави хит - нагласио је Бајић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, првенство би требало да буде веома интересантно, јер ће доста клубова до посљедњег кола жељети да избјегне селидбу у нижи ранг.

- Сама чињеница да ће елиту на крају сезоне напустити од пет до седам екипа у зависности од пласмана клубова из Републике Српске у Премијер лиги показује да ће практично више од пола лиге страховати за опстанак. То ће сигурно дати додатну чар овом такмичењу, које би од наредне сезоне када се прволигашко друштво смањи на 14 клубова требало да постепено донесе и много већи квалитет. Што се тиче нашег првог противника у првенству увијек су наши мечеви били веома занимљиви. Јасно је да ако желимо до титуле, а желимо, да од старта морамо кренути са добрим резултатима и побједама - додао је Бајић.

У редовима Рудар Приједора сматрају да их очекује веома тежак задатак, али да ће без обзира на то у сваком мечу ићи на побједу.

- Наше амбиције ове сезоне јесте борба за највиши пласман, али сигурно је да ћемо у сваком мечу ићи да достојно репрезентујемо клуб и град Приједор. Тако ће бити и у дербију против Лакташа, иако њих сви виде као највећег фаворита за освајање титуле - истакао је кормилар Приједорчана Вуле Тривуновић.

Капитен Леотара Дарко Ђајић много очекује од наредног шампионата.

- Лига ће бити занимљива и неће бити пуно простора за грешке. Трудићемо се да на свакој утакмици пружимо максимум и надамо се да ће плод тога бити висок пласман на крају сезоне. Очекујем да нам се и публика врати на “Полице”, а могу да обећам да ћемо се у сваком мечу “бацати на главу да бисмо дошли до жељеног резултата - истакао је Ђајић, који ће са саиграчима на старту сезоне угостити Фамос.

Ова утакмица имаће и хуманитарни карактер, јер ће приход од улазница које коштају пет марака бити уплаћен за лијечење мале Требињке Дуње Рудовић. Сигурно ће то бити додатни мамац за добру посјету на “Полицама”, а у ову акцију укључио се и тренер Фамоса Дарко Војводић, који је купио 20 улазница.

Парови првог кола

У првом колу лиге Републике Српске за сезону 2024/25, које се игра у суботу од 17.30 часова снаге ће одмјерити: Леотар - Фамос, Звијезда 09 - Борац (КД), Славија - Сутјеска, Жељезничар Спорт тим - БСК, Романија - Дрина (З), Слобода (НГ) - Вележ (Н), Козара - Љубић, Дрина ХЕ - Слобода (МГ), Лакташи - Рудар Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана