Спремите се за пројекат "Барса 2030"!

Глас Српске
Спремите се за пројекат "Барса 2030"!

БАРСЕЛОНА – Барселонин магацин је пун робе. Добре робе, али скупе. Клуб тренутно јесте у финансијским проблемима, алу будућност обећава свјетло на крају тунела.

Утакмица на "Парку принчева" против ПСЖ-а представљала је овјеру матуре Пауа Кубарсија. Млади Барселонин дефанзивац успио је да на мегдану код шампиона Француске заради прелазну оцену, те је потврдио да је са 17 година већ зрео за изазове које носи фудбал на највишем свјетском нивоу.

Истовремено, изданак Ла Масије рођен 2007. године наметнуо је поново причу о новом уговору. Успио је млади штопер у Граду свјетлости да парира играчима какви су Килијан Мбапе и Усман Дембеле, те је поново пробудио каталонску јавност која практично на дневном нивоу прати дешавања око преговора клуба и фудбалера усљед чињенице да актуелни споразум садржи откупну клаузулу од само 10.000.000 евра.

Ипак, повода за стрепњу Барселониних навијача нема, јер су фудбалер и клуб показали жељу да уговор буде ревидиран, те су преговори настављени у позитивном смјеру уз наговјештај да би епилог могао да се озваничи парафом већ до краја сезоне. Пред Барселоном и Кубарсијем су преговори током којих ће бити потребно да се разријеши низ детаља, међутим замисао Каталонаца је да у што краћем року буде постигнут договор како би била измијењена откупна клаузула и на актуелну биле дописане двије нуле. Нови споразум о сарадњи, којим би цијена играча била подигнута на милијарду евра, у пројекцијама Каталонаца је само први корак, јер би дефанзивац пошто постане пунољетан потписао уговор на пет година. Реализацијом овог плана, клуб са "Ноу кампа" би осигурао талентованог штопера до 2030. године, а овакав модел већ је примијењен у случају Ламина Јамала, Кубарсијевог класића.

Подсјетимо, Јамалов уговор је ревидиран у октобру када је са суперталентованим крилом договорена сарадња до 2026. године. Договор са бисерима "класе 07" корак је ка креирању окоснице Барселоне практично за деценију која слиједи, те је јасно зашто овај пројекат међу Каталонцима завријеђује посебну пажњу, али тек прва половина 2025. године ће донијети крајњу реализацију циља.

Јамал

Спортски директор Барселоне Деко истакао је да су планови за Ламина Јамала везани на знатно дуже стазе.

- Продужићемо уговор са Јамалом када напуни 18 година. Имамо са њим договор за наредних осам година - рекао је Деко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана