Шпанци профитирали због титуле шампиона

ГС
Шпанци профитирали због титуле шампиона

БАЊАЛУКА - Европско првенство је иза нас, а фудбалери Шпаније нису само освојили титулу шампиона, већ је већина њих и драстично повећала своју тржишну вриједност након сјајних партија.

Шест играча стартне поставе је увећало вриједност за чак 70 милиона евра. На челу се налази тинејџерска сензација Ламине Јамал који је своју вриједност након првенства повећао за чак 30 милиона евра и она сад износи 120 милиона. Барселона је упркос финансијској кризи већ одбила понуду ПСЖ за сјајног крилног нападача. Јамал је први играч испод 19 година који је прешао границу од 100 милиона евра на специјализованом сајту “Трансфермаркт”.

- Јамал је био познато име за већину љубитеља фудбала у Европи, али сада га познаје цијели свијет. Најбољи млади играч турнира, најбољи асистент. Са 17 година оборио је низ рекорда и дао одлучујући допринос на путу до титуле шампиона Европе, посебно у полуфиналу и финалу - објаснио је Тобијас Бласеио.

Још три играча су напредовала за преко 10 милиона евра. Родри, Нико Вилијамс и Дани Олмо забиљежили су раст тржишне вриједности. Родри је сада највреднији везни играч са 120 милиона евра. Након прилично лоших клупских сезона Фабијан Руиз и лијеви бек Марк Кукуреља су опет у центру пажње.

- Родри је најкориснији играч Шпаније, који је оборио сопствени рекорд јер је прије шампионата вриједио 110 милиона евра. Уз Алвара Морату, постао је лидер репрезентације и носио је тим на својим раменима током цијелог турнира. Он је преузео улогу Серхија Бускетса у средини терена. Велика скромност на терену и ван њега, изузетан квалитет, контрола и смиреност су заштитни знаци најпоузданијег играча цијелог ЕВРА. Прошле су 64 године откако је један Шпанац освојио своју прву и посљедњу “Златну лопту”, упркос пет трофеја које је тим освојио од 2008. године, сад је вријеме да се то исправи - поручио је Иван Турмо, менаџер “Трансфермаркта” у Шпанији.

Остали учесници Европског првенства са највећим повећањем тржишне вриједности су репрезентативац Турске Арда Гулер (+15 милиона евра сад вриједи 45 милиона), Италијан  Рикардо Калафиори (+15 милиона евра) и голман Грузије Гиорги Мамардашвили (+10 милиона). Чувар мреже Грузије сад је највреднији на свијету уз Португалца Диога Кошту са 45 милиона евра.

Репрезентативац Њемачке Јамал Мусијала је показао свој таленат, постигавши ​​три гола у пет утакмица, а његова тржишна вриједност се повећала за +10 милиона евра на 130 милиона евра, што га је изједначило са Флоријаном Вирцом као највреднијим играчем Њемачке.

Повећана вриједност (цијене у милионима евра)

Ламине Јамал, Шпанија, +30 милиона

Арда Гулер, Турска, +15 милиона

Рикардо Калафиори, +15 милиона

Јамал Мусијала, Њемачка, +10 милиона

Родри, Шпанија, +10 милиона

Нико Вилијамс, Шпанија, +10 милиона

Дани Олмо, Шпанија+10 милиона

Гиорди Мамардашвили, Грузија, +10 милиона

Ферди Кадиоглу, Турска, + девет милиона

Дан Ндоје, Швајцарска, +осам  милиона

Коби Маино, Енглеска, +осам милиона

Коди Гакпо, Холандија, +пет милиона

Витиња, Португалија, +5 милиона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана