Славни клуб никако да се врати у Бундеслигу: Проклетство прати ХСВ

Дарко Драгичевић
Славни клуб никако да се врати у Бундеслигу: Проклетство прати ХСВ

ХАМБУРГ – ХСВ је уклет! Навијачи њемачког клуба не могу да вјерују шта им се дешава у посљедњих пет сезона. Ни у петом покушају нису успјели да се директно врате у Бундеслигу, али ће шансу овај пут потражити у баражу против Штутгарта.

Славни клуб из Хамбурга је у сезони 2017/18 први пут у историји испао из елитног друштва. Његови навијачи су вјеровали само привремено и да ће се експресно вратити у друштво најбољих.  Али, не лези враже…

Услиједило је пет болних разочарења од којих се не зна које је било теже. ХСВ је сваке сезоне био веома близу повратка и онда би све просуо у финишу иако је подршка навијача све већа.

У првој сезони у “Цвајти” ХСВ је осам кола прије краја био у игри за прва два мјеста, која директно воде у Бундеслигу, да би се онда спектакуларно распао. Све је почело поразом од Дармштата код куће 2:3 и то након што је водио 2:0 до 82. минута. Услиједила је серија киксева и пораза и нису изборили ни бараж.

Наредна сезона била је још трагичнија. ХСВ је био други са сјајним распоредом и требало му је шест бодова за елиту. Имао је двије “лаке” утакмице на свом терену против Оснабрика и Сандхаузена те гостовање код  Хајденхајма.  ХСВ је просуо вођство против Оснабрика (1:1), да би у сљедећем колу водио 1:0 код Хајденхајма до 80. минута. И онда невјероватан преокрет, аутогол и гол дубоко у судијској надокнади. Два кикса одузела су му друго мјесто, али је у посљедњем колу могао осигурати треће мјесто и бараж побједом против Сандхаузена. Али доживјели су дебакл, било је чак 5:1 за госте. У сезони 2020/2021, коју је обиљежила корона, Хамбург је опет у задњих пет кола добио само двије утакмице и завршио на четвртом мјесту. Прошле сезоне се напокон чинило да ће се вратити у елиту. Одиграли су сјајан финиш добили пет мечева и изборили бараж. У њему су на гостовању савладали Херту у Берлину 1:0 и све је било спремно за славље. Умјесто њега услиједио је нови потоп. Берлински тим је у реваншу славио 2:0 и отишао у елиту.

А ове сезоне је услиједио врхунац. ХСВ се борио са Хајденхајмом. Након побједе на гостовању код Сандхаузена 1:0 навијачи Хамбурга су утрчали у терен и кренули са слављем иако меч у Регензбургу није било готов.

Регензбург је у тим тренуцима водио 2:1 и чинило се да је ХСВ сигуран. Међутим, услиједила је невиђена драма. Хајденхајм  је у судијској надокнади направио подвиг - у 93. минуту је из пенала изједначио Јан-Никлас Бесте, а у 99. побједу и пласман у Бундеслигу донио Тим Клајндинст. А ХСВ је послао у бараж од кога стрепе и оне највеће присталице славног клуба након свега што им се десило.

Хајденхајм за историју

Нови бундеслигаш Хајденхајм је познат и по томе што је одиграо читаву сезону са играчима који су рођени у Њемачкој. У екипи је једини странац Аустријанац Паул Чернут, али је он трећи голман и није бранио ни секунд. Двојна држављанства имају Џенис Бурнић, Кевин Сеса, Мервеј Бјанкади, Ељидон Ћенај и Ленард Мелоуни који су рођени у овој земљи. Тренер екипе Франк Шмит је на клупи од 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана