Славиша Стојановић за „Глас”: Словенији фалила контрола лопте

Дејан Кондић
Славиша Стојановић за „Глас”: Словенији фалила контрола лопте

Слободни дани на Европском првенству играчима одлично дођу да се опораве и спреме на предстојеће битке на терену.

Остали анализирају учињено и праве неке пројекције шта би се даље могло дешавати.

С пажњом текући ЕВРО прати и Славиша Стојановић, некадашњи селектор Словеније, али и тренер који је са Црвеном звездом освојио шампионску титулу.

Искусни стручњак за „Глас Српске” скенирао је виђено у мечевима осмине финала са посебним освртом на то утакмицу „јанеза” против Португалије. 

- Словенија је имала свој систем игре од којег није одступала ни у једној утакмици. Били су страшно прагматични кроз све мечеве, дисциплиновани, одговорни. Ишли су до максимума и чекали су своју прилику на свакој утакмици. Некад су је искористили, али против Португалије нису. Имали су и меч лопту, два пута излазили сами пред голмана... Португалци су ушли лежерније у ту утакмицу, као: „Средићемо ми то...” Зачудила ме је измена Рафаела Леаа, који је једини могао да пробије словеначку одбрану, сви остали су то хтели кроз неке неуспешне дриблинге, јер је одбрана Словеније била веома компактна. Словенци су одиграли одличан турнир, показали да могу да буду конкурентни и имају основу за даље, али било би добро да мало више имају контролу лопте у неком средњем делу игре - истакао је Стојановић.

ГЛАС: Да ли је по Вашем мишљењу највеће изненађење ове рунде такмичења елиминација репрезентације Италије од Швајцарске?
СТОЈАНОВИЋ:
Не бих ја то сврстао у неко велико изненађење, пошто је Швајцарска једна добро укомпонована репрезентација. Од почетка имају један континуитет. Италија се мучила и кроз иглене ушли прошла групу против Хрватске. Мени није изненађење што су „азури” испали, нису они ни нешто добро играли. Швајцарци су заслужено прошли даље, јер од почетка играју веома добар фудбал. 

ГЛАС: Шта сте видјели у осталим сусретима прве рунде елиминација?
СТОЈАНОВИЋ:
Било је занимљивих мечева, репрезентација. Најстабилнији су Шпанци. Нису имали неких осцилација у игри током целог првенства. Сада долазе и јачи противници, али „фурија” има једну младост, разиграност, систем и могу да наставе у истом ритму. Остали су сви имали мање-више некаквих осцилација током утакмица. Неки су се и провлачили. Француска је неким полуаутоголом прошла даље, могла је и да не прође. Немци су се исто мало мучили, али то је турнир, онај ко зна да игра на резултат - пролази. Тешко ми је да прогнозирам шта ће бити даље, али неки осећај ми каже да ће нека репрезентација из другог плана доћи до краја, али не знам ко...

ГЛАС: Србија није прошла у осмину финала. Шта је недостајало „орловима” по Вашем мишљењу?
СТОЈАНОВИЋ:
Сигурно је да су сви више очекивали од онога што су „орлови” показали. Требало је више тога направити, али шта се тамо издешвало, шта је било... све је то у домену нагађања. Не бих се упуштао у те ствари. Сигурно, нешто није било добро у односима да би се завршило све како треба. Није било синергије и енергије, као што су је имали Словенци, рецимо.

Дркушић

ГЛАС: Како Вам је изгледао Вања Друкушић. Чини се да Црвена звезда није одустала од његовог ангажмана?

СТОЈАНОВИЋ: На овом турниру показао је да интересовање Звезде има реалну основу. Читао сам, сад му је цена мало и скочила, тако да га ни Сочи неће лако пустити, јер га сада вероватно желе још неки клубови. Показао се на великом турниру, против великих играча да може да игра на високом нивоу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана