Сергеј и Митар у Гинисовој књизи рекорда!

ГС
Сергеј и Митар у Гинисовој књизи рекорда!

Али Хилал је постао екипа са највише побjеда заредом у историји фудбала!

Можда ће фудбалски историчари и статистичари ископати и неки други податак али од вечерас Гинисова књига свjетских рекорда пише да су тамо Александар Митровић и Сергеј Милинковић Савић.

Српски репрезентативци су са својим Ал Хилалом исписали историју фудбала у четвртфиналу Лиге шампиона Азије пошто су савладали Ал Итихад (2:0) и пласирали су у полуфинале.

Рачунајући сва званична такмичења, Ал Хилалу је ово била 28. узастопна побjеда! До сада је свjетски рекорд држао ТНС из Велса који је у тамошњем шампионату везао 27 побjеда. Иза су остали Ајакс (низови од 26 и 25 победа), још један низ ТНС-а (25), бразилска Коритиба (24), Бајерн (23), Реал Мадрид (22)... Страшна серија Ал Хилала је почела још 25. септембра у саудијском Купу краља. Од тада су победили у још два купа меча, 16 утакмица саудијског шампионата и девет утакмица Лиге шампиона Азије. У првенству има 22 бода предности 11 кола пре краја, у националном Купу је стигао до полудфинала, а у најјачем континенталном такмичењу до исте фазе.

Да ствари буду слађе, Ал Хилал је вечерашњи рекорд оборио против највећег ривала Ал Итихада. Славио је 2:0 усред Џеде и натрљао со на рану највећег разочарења сезоне у саудијском фудбалу. Ал Итихад је (још) званични шампион државе, летос је довео звезде попут Бенземе, Кантеа или Фабиња али је дебело подбацио. Није помогла ни смjена тренера и долазак чувеног Марсела Гаљарда. У лиги су тек четврти, па је Лига шампиона била шанса за спас сезоне. Сада је и она отишла у неповрат...

Било је то јасно још послijе првог четвртфиналног меча у Ријаду. Ал Хилал је једноставно прејак за љутог ривала. Ово му је била четврта победа у исто толико међусобних дуела ове сезоне. Први меч четвртфинала су добили 2:0, а вечерас истим резултатом славили и у реваншу. Наши репрезентативци Митровић и Милинковић Савић су без дилеме лидери рекордног Ал Хилала који са клупе предводи Жорж Жезус. Српски центарфор је постигао 31 гол на 32 меча у свим такмичењима ове сезоне док је СМС забиљежио 10 голова и 10 асистенција на 29 утакмица. Иако се вечерас нису уписали у стријелце, опет су били међу најбољима.

Управо је Сергеј промijешао одбрану домаћих и асистирао за клупску легенду Јасира Ал Шахранија у 61. минуту. Саудијски дефанзивац је целу каријеру провео у Ал Хилалу и у јубиларном 400. наступу постигао гол који је отворио врата историје. Тачку је у надокнади времена на асистенцију Митровића ставио бразилски офанзивац Малком који у одсуству поврijеђеног Нејмара заједно са српским тандемом чини ударну снагу Ал Хилала. У цijелом подвигу не треба занемарити ни допринос највеће домаће звезде Салема Ал Давсарија, португалског везисте Рубена Невеша, сенегалског штопера Калидуа Кулибалија и мароканског голмана Јасина Бонуа. Qетошњи скупи трансфери и фараонски уговори играчиа Ал Хилала доносе жеље резултате, преноси Моцартспорт.

У полуфимналу их чека још тежи посао пошто им је ривал Ал Аин, најбољи клуб из Уједињених Арапских Емирата који је у четвртфиналу елиминисао Ал Наср за који играју Кристијано Роналдо, Марцело Брозовић, Емерик Лапорт, Отавио...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана