Сензационални Мароко избацио Португалију и пласирао се међу четири најбоље екипе свијета

ГС
Foto: Анадолија

ДОХА - Фудбалска репрезентација Марока савладала је Португалију резултатом 1:0 и тако остварила највећи успјех у историји пласиравши се у полуфинале Свјетског првенства.

Тако је Мароко исписао своју, али и историју афричког фудбала. Биће прва афричкa репрезентација у полуфиналу Свјетског првенства, а ту ће играти против бољег из вечерашњег дуела Француске и Енглеске.

Читав арапски и афрички свијет бодрио је Мароко у пробоју до антологијског тирјумфа над једним од најјачих састава на свијету. 

Изабраници селектора Валида Реграгија побиједили су Португалију истим рецептом као против Шпаније. Чрвста одбрана, одлична дефанзивна тактика, чекање грешке и брзи контранапади. Нису насјели на поновну одлуку Фернанда Сантоса да остави Кристијана Роналда на клупи. Играли су стрпљиво, концентрисано и чекали своје шансе.

Таква једна је и дошла у 42. минуту, кад је Јусеф Ел Несири "небеским скоком" центаршут Алаха главом претворио у гол. Марокански навијачи на трибинама стадиона Ел Тумама упали су у стање екстазе.

Сантос је у другом полувремену убацио Роналда, Леаа, Кансела, Витињу и Орту како би нешто промијенио и дошао до изједначења. На другој страни, Мароканци су ушли у све озбиљније проблеме - повриједили су се капитен Ромејн Саис у 57. и прва звезда Хаким Зијеш у 82. минуту, те су морали да напусте терен раније од жељеног. На све то Чедира у судијској надокнади добија два жута картона за два минута и оставља десеторицу саиграча на терену.

Ипак, "Лавови са Атласа" су одољели. Португалија је надирала, али није било поготка. Јасин Буну је показао да је ако не најбољи, онда међу најбољим голманима Мундијала у Катару.

Посљедњи судијски звиждук означио је моменат историје за Мароко и туге и разочарања Португалије. Роналдо је напустио терен у сузама.Оно што је најимпресивније, Мароко у пет утакмица није примио гол од неког играча ривалских екипа. Једини примљен гол, у побједи против Канаде, био је аутогол.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана