Саопштење Крупе: Због Борца нисмо добили лиценцу

Г.С.
Саопштење Крупе: Због Борца нисмо добили лиценцу

КРУПА НА ВРБАСУ – Фудбалски клуб Крупа се огласио саопштењем након што је објављено да екипа није добила лиценцу за такмичење у Премијер лиги Бих.

Крупа је четири пута била шампион Републике Српске, освајач Купа „др Милан Јелић“, финалиста Купа БиХ и клуб који „стицајем околности“ није играо међународна такмичења те се огласио како би заштитио фудбалску игру и такмичарски дух!

У Крупи наводе:

- Ишколовали смо на стотине фудбалера у свим категоријама све на рачун клуба, едукујући тренере, извршавајући све обевезе према запосленима и државном буџету. Да ли постоји још иједан клуб у Републици Српској и БиХ без фенинга дуга на име пореских обавеза? Трофеји које смо освајали нису били случајност, него плод мукотрпног рада у континуитету, па смо од Подручне лиге до прве шампионске титуле у Републици Српској 2016. године расли организационо, инфраструктурно и такмичарски, што нико не може да на одузме! А многи покушавају да нас девалвирају, омаловаже и понизе... Нажалост, они који мисле да по положају и функцијама које обављају могу све и да им је све дозвољено- истиче се у саопштењу.

Затим се наводи хронолошки како је дошло до ове ситуације:

-Сезона 2020/21. Изашли смо из „коме“ послије пандемије корона вируса, уз нестварне притиске на терену обезбиједили смо такмичарски опстанак у Премијер лиги БиХ, али нисмо добили лиценцу! Фудбалски клуб Борац нам је отказао могућност коришћења Градског стадиона, умјесто нас је ушао Леотар из Требиња. Сезона 2021/22 почела је са рекордних девет узастопних побједа. Никад нико прије није имао такав побједнички старт! То је остварено уз невиђене судијске неправде и аминовање од стране судијске комисије ФСРС која се смјењивала као на траци. Притисак је трајао у првој полусезони, а када смо на паузи првенства јасно рекли да немамо услове, ни могућности за Премијер лигу БиХ, све је било коректно и притисци су спласнули. На крају првенства јесмо били шампиони, али свјесни свих мањкавости које смо имали, нисмо ни аплицирали за лиценцу за такмичење у Премијер лиги БиХ. Умјесто нас је отишла другопласирана Слога из Добоја –објашњавају у Крупи.

Затим су објаснили шта се десило у прошлој сезони 

- Прије почетка првенства изнијели смо јасан циљ да нам је план освајање првог мјеста, пласман у Премијер лигу БиХ. Опет смо били предмет рушења, а када одређени кругови у томе нису успјели на такмичарском пољу, онда су, путем медија, почели да припремају одузимања лиценце. Јако је важно да се зна зашто нисмо добили лиценцу! Успјели смо да ријешимо све сложене предуслове за добијање лиценце, осим једног. Мимо Пропозиција и Правилника, у петак, 2. јуна, добили смо упуту ФС БиХ да клуб треба да има алтернативни терен са рефлекторском расвјетом од осамсто лукса, што има једино Градски стадион у Бањалуци. Та упута није послана, у ранијим сезонама, ни Леотару, ни Рудар Приједору, јер се подразумијевало да тај терен имаш у свом подручју, као што га је имала Слога из Добоја прошле сезоне. Тај папир који је требало да потпише ФК Борац нисмо добили и из свега се јасно види да се ФК Крупа мора зауставити. Из тога произилази да је свако будуће такмичење у Првој лиги Републике Српске бесмислено, јер бити шампион тог такмичења и првенства не значи ништа. Тако ФС БиХ, уз асистенцију ФСРС, омаловажава и зауставља истински рад и ентузијазам у фудбалу, не марећи за добробит фудбала и општи напредак, показујући мрачну страну гашења узорног клуба и спортског ентузијазма. Криво нам је за тај један потпис, једног парчета папира који неће да стави наш, како нам се представљао, братски клуб Борац. Изгледа да се сада све разоткрило. Ако ФК Крупа, напаћен и измрцварен, одлучи да оде у најнижи ранг, најодговорнији за то биће ФК Борац који нам није изашао у сусрет, као што је Слобода пружила руку Тузла ситију, и Фудбалски савез Републике Српске који системски ради на деградацији свог шампиона.

У околностима таквих односа можда је и најбоље да се ФК Крупа изолује и не буде дио тих „токова“ у којима је будућност фудбалске игре „закована“ на сили, а не на аргументима!ФК Крупа је рођен на принципима љубави и као такав ће опстајати, трајати, ма каква год времена мржње била или људи који мисле да им је све дозвољено и да никад неће одговарати за своје поступке.Није важан ранг такмичења, битно је срце, а ми смо показали да га имамо и да се ничег не стидимо- наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Драшко Илић.

ФК Крупа ће, након добијања правоснажне одлуке другостепене комисије организовати конференцију за штампу на којој ће изнијети више детаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана