Шампионат Српске: Мирно на врху, кључа на дну

Дарко Пашагић
Шампионат Српске: Мирно на врху, кључа на дну

БАЊАЛУКА - До краја 29. фудбалског шампионата Републике Српске остало је још десет кола, али већ сада је јасно да ће до краја сезоне очи спортске јавности више бити упрте на дно него на сам врх табеле.

Наиме, побједом у прошлом колу на гостовању код највећег конкурента Лакташа фудбалери бијељинског Радника (2:0) направили су огроман корак ка освајању треће титуле и повратку међу премијерлигаше. Изабраници Велибора Ђурића који у досадашња 24. кола још нису осјетили горчину пораза (17 побједа и седам ремија), сада имају чак десет бодова предности у односу на Лакташе, а уз све то су славили и у првом дијелу сезоне над истим ривалом (у Бијељини је било 1:0). То практично значи да би требало да се деси право чудо па да Радник поново не постане члан Премијер лиге.

И док је на врху табеле прилично мирно, на зачељу кључа. Као што је познато на крају првенства двије посљедњепласиране екипе мораће међу друголигаше, док ће оне које буду на 15. и 16. позицији играти бараж против другопласираних тимова из других лига, група запад и група исток. У најгорој позицији је Омарска, која је и први дио сезоне завршила као "фењераш". Изабраници Саше Керановића у седам прољећних кола освојили су само четири бода и сада заостају шест корака за Алфа Модричом и чини се да полако губе прикључак. Модричани, који су на 17. мјесту у ових седам кола освојили су осам бодова и полако су се прикључили екипама које се налазе изнад њих на табели. Међутим, још су веома далеко од опасне зоне.

Када би првенство било завршено у овом тренутку у баражу би били шеснаестопласирани Љубић и Славија, која се налази на степеници више. Обје екипе су освојиле по 24 бода, с тим да су Прњаворчани на прољеће сакупили седам, а "соколови" пет бодова, што је био и разлог оставке шефа стручног штаба Бојана Регоје, кога је наслиједио Момчило Станић. Вележ из Невесиња, који се ове сезоне вратио међу прволигаше је на 14. позицији са 26 бодова и за сада је сигуран. Међутим, екипа, која је јесенас била хит, освојила 25 бодова и први дио првенства завршила на 10. мјесту сада се не може препознати. Само један бод у седам кола уз гол-разлику 3:20 и веома блиједа издања не гарантују Херцеговцима миран финиш сезоне. Међу екипама које су угрожене налази се и Романија, која је тренутно тринаестопласирана са 27 бодова (девет освојено прољетос), али чини се да Паљани тешко препуштају бодове на свом терену и то би могао бити пресудан фактор у борби за опстанак.

Не треба заборавити да су послије првог дијела сезоне међу угроженим екипама били Борац и Дрина. Међутим, прволигаш из Козарске Дубице игра овог прољећа као препорођен и у седам кола освојио је чак 18 бодова. То је био разлог да се са 16. позиције и само 15 бодова у првом дијелу сезоне сада вину на десето мјесто и 33 бода. И Зворничани са 12 прољећних бодова стигли су до 30, али и тренутно, 12. позиције, која гарантује нешто мирнији финиш првенства.

A table with numbers and lettersDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана