Сахрањен Франц Бекенбауер

Г.С.
Foto: Anews.com.tr

МИНХЕН - Легендарни њемачки фудбалер и тренер Франц Бекенбауер, који је умро у 78. години, сахрањен је у Минхену, пренијели су њемачки медији.

Сахрани је присуствовала само породица. Ковчег прекривен цвијећем пратила је мала група рођака окупљених на гробљу на југу Минхена, показују фотографије објављене у њемачкој штампи.

Њему ће почаст бити одата и за недељу дана, 19. јануара на Алијанц арени. Њемачки канцелар Олаф Шолц најавио је да ће присуствовати том догађају.

Бекенбауер је један од најбољих фудбалера свих времена, много је доприњео развоју модерног њемачког фудбала, а сматра се и да је „измислио“ улогу либера у екипи.

Као играч је 1974. године освојио Свјетско првенство са Западном Њемачком, а 1990. године тријумфовао је на Мундијалу као селектор и један је од само тројице играча који су и као играч и као селектор освајали Мундијал, послије Бразилца Марија Загала и Француза Дидијеа Дешана.

Легенда је фудбалског клуба Бајерн за који је одиграо 584 утакмице, постигао 75 голова и освојио бројне титуле као играч и као тренер. Освојио је као играч три узастопне титуле европског првака, као и четири титуле у Бундеслиги.

Играо је још за Њујорк Космос и Хамбург, а био је и спортски директор Олимпика из Марсеја и дугогодишњи члан управе Бајерна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана