Сафет Сушић за “Глас Српске”: Многи Французи навијали против “пијетлова”

Дејан Кондић
Foto: Архива

ПАРИЗ - У Француској се још препричава полуфинални окршај на текућем Европском првенству, у којем су “галски пијетлови” елиминисани од Шпаније.

Мишљена су различита, неки сматрају да су изабраници Дидијеа Дешампа могли и морали више, док други тврде да се није могло против овакве, захуктале, Шпаније. 

Идеалан саговорник на ту тему је некадашњи селектор репрезентације БиХ, велико име југословенског фудбала, човјек који годинама живи у Француској, Сафет Сушић. 

Прослављени фудбалер Сарајева и ПСЖ-а за “Глас Српске” открио је како на све гледа јавност у земљи двоструког европског и свјетског шампиона. 

- Француска је у полуфиналу први пут одиграла добро на овом Европском првенству, међутим, налетјели су на, по мени, најбољу екипу на шампионату и логично су изгубили. Француска је разочарала на овом ЕП. Многи љубитељи фудбала овдје у Француској, људи који су реални, чак су и прижељкивали да “пијетлови” испадну што прије, јер су играли чудно, превише дефанзивно. Ставе у напад три нападача, а онда у средини три дефанзивна везна играча. Имају стварно добре играче, међутим, њима је најважније било не примити гол. Како у нападу имају играче који увијек могу ријешити утакмицу, играли су на ту карту. Међутим, Килијан Мбапе, од кога се пуно очекивало, одиграо је слабо и то је разлог што је Француска испала у полуфиналу. Добро је за фудбал што нису отишли далеко. Знате како, многи копирају игру репрезентације која освоји Европско или Свјетско првенство, тако да то не би било добро - истакао је Сушић.

Легендарни ас поистовјетио је игру Енглеза са оним што су на првенству приказали Французи, али и додао да су изабраници Герета Саутгејта имали више среће од “пијетлова”. 

- Енглези исто нису играли ништа посебно на турниру, изузев првог полувремена против Србије. На свим осталим утакмицама су се превише мучили, али ја сам рекао, екипа која у осмини финала да гол у посљедњој секунди против Словачке има пуно среће на овом првенству, тако да се врло лако може десити да буду прваци Европе. Имају они екипу, супер играче. Појединци им нису у форми. Пуно се, рецимо, очекивало од Џуда Белингема, Хари Кејн исто тако, Фил Фоден... - рекао је Сушић.

Званично најбољи фудбалер у историји БиХ благу предност у недјељном финалу даје изабраницима Луиса де ла Фуентеа. 

- По мени, гледаћемо најбоље могуће финале, можда је Њемачка - Шпанија било финале прије финала, али ово су вјероватно у овом тренутку двије најбоље репрезентације, укључујући ту можда и Њемачку. Неће бити велико изненађење ако Енглези освоје Европско првенство, мада, по оном што смо сви видјели, Шпанија је фаворит и њој бих дао благу предност у финалу. Не вјерујем да може бити резултат 3:0, 4:1, 5:2... Биће неизвјесно до краја, вјероватно. Видим да ће једна репрезентација побиједити са голом разлике, можда видимо и продужетке, пенале... Ко зна... Мало ме страх због Шпаније. Одиграли су шест одличних утакмица. Одиграти све утакмице на великом такмичењу добро, врло је тешко. Мало којој репрезентацији је то пошло за руком - закључио је Сушић. 

Мајстори 

За разлику од већине стручњака, Сафет Сушић сматра да и данас има мајстора фудбала. 

- Има доста добрих играча. Погледајте Јамала и Нику Вилијамса. Јако су добри један на један. Има доста играча који нису добро одиграли овај Евро. Кевин де Брујне, рецимо... Има доста добрих младих играча, који показују да ће у фудбалу увијек бити великих играча, великих мајстора - констатовао је Сушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана