Руски голман Илија Гучмазов фудбалски хљеб зарађује у добојској Слоги

Дарко Пашагић
Руски голман Илија Гучмазов фудбалски хљеб зарађује у добојској Слоги

ДОБОЈ - Када је 2015. године напустио родни Видноје, град са 100.000 становника у московској области, тада 14-годишњи Илија Гучмазов није ни слутио да ће данас бити становник Добоја и чувати гол премијерлигаша Слоге.

Четири године проведене у Шпанији, те четири посљедње у Србији и Републици Српској, учиниле су да овај младић готово преко ноћи израсте у зрелог човјека, који је у међувремену одлично овладао српским језиком.

- Када сам отишао у академију која се налазила у близини Барселоне није ми било лако, јер сам се тада практично први пут одвојио од породице. Међутим, са мном је било још неколико момака из Русије, Казахстана, Бјелорусије и још неких бивших земаља Совјетског Савеза, тако да је то све било много лакше поднијети. Одмах смо укључени у програма рада и наравно распоређени у околне клубове за које смо наступали у том узрасту. Ту прву годину, која ми је била најтежа, бранио сам за клуб Систерс из Бадалоне. Друга година била ми је много лакша, јер ми је дошла мајка и остала у Шпанији због даљег школовања - рекао је Гучмазов.

Тамо је и он наставио школовање, а у наредне три године наступао је за Сан Андреу, Кан Видалет и Апа Побле Сек, који су тада играли Другу лигу Каталоније.

- Те четири године за мене су биле незаборавно искуство, јер сам много научио, али никако нисам могао да се навикнем на велики град, као што је Барселона и на релативно високе температуре, током већег дијела године - наставио је Гучмазов.

На наговор оца 2018. године дошао је на Златибор, гдје је одржаван љетни камп Црвене звезде.

- Тамо сам тренирао са својим узрастом и добио много похвала, али и понуду да дођем на припреме сљедећег љета. Тако сам и урадио. Дошао сам на припреме кадета Звезде, доказао сам се и добио понуду да се преселим у Београд и потпишем уговор - рекао је Гучмазов.

Није му било лако да се привикне на много виши ниво тренинга него што је био у Шпанији.

- Једноставно док сам био у Барселони нисам радио на тако високом нивоу. Уз све то имао сам и приватне тренинге са некадашњим голманом Београђана Бојаном Јоргачевићем и могу да кажем да сам од њега много научио. Потом сам отишао на позајмицу у Графичар, затим у београдски Интернационал након чега ми је истекао уговор са Црвеном звездом - истакао је млади Рус.

У августу 2021. године постао је члан прволигаша Српске, Звијезде 09 из етно-села Станишићи.

- Управо на наговор Јоргачевића дошао сам у Републику Српску. Договорено је да будем други голман и речено ми је да ћу већу минутажу добијати у куп утакмицама и у дуелима са нешто слабијим ривалима. Међутим, шансу сам добио у само неколико припремних мечева и послије шест мјесеци сам отишао. Крајем фебруара прошле године прешао сам у Подриње, гдје сам такође био други голман, али сам много чешће добијао прилику да се докажем. Тако сам у прошлом првенству за тим из Јање у веома важној утакмици, управо против Слоге из Добоја био на голу и тада смо освојили велики бод играјући неријешено, 0:0, а ја сам пружио веома добру партију - наставио је Гучмазов.

Био је план да остаје у Јањи, али у Подрињу нису никако успјели да му издејствују радну визу.

- Већ у септембру сам почео да тренирам са садашњим клубом, а најбоља препорука ми је била баш та утакмица против Слоге. Запамтили су ме и ево сада сам члан добојског клуба са којим сам зимус ишао и на припреме у Турску, а имао сам прилику и да браним у премијерлигашкој утакмици против Сарајева. Нисам био баш онај прави на тој утакмици, али је много важније да смо освојили злата вриједан бод у борби за опстанак - рекао је Гучмазов.

Вјерује да ће Добојлије и наредне сезоне наступати у Премијер лиги.

- Имамо лијепе шансе да сачувамо садашњи статус. Нисмо добро започели прољеће, али нас је онда позитивно продрмао долазак новог тренера Владе Јагодића. Психички смо се дигли, остварили неколико добрих резултата и на одличном смо путу да остваримо циљ. Како је дошао Јагодић мало више радимо на тактичком аспекту и то је почело да даје резултате - изјавио је Гучмазов.

Уговор са Добојлијама му истиче на љето, али не би имао ништа против да остане у овом клубу.

- Овдје ми је јако лијепо. Људи су као и свуда у Републици Српској и Србији веома добри, баш као и у Русији. Менталитет ми одговара, као и то што Добој није велики град. Наиме, не волим баш метрополе попут Москве и Барселоне, гдје је све много ужурбано и гдје сви негдје касне. Волим мале градове, а баш такав је Добој или прије тога Јања и Бијељина - наставио је Гучмазов.

Још један додатни разлог због чега би волио да остане је храна.

- И док сам био у Србији, али и овдје увидио сам да људи много више него кода нас у Русији једу печено месо, а веома често и месо са роштиља. То је нешто што бих могао стално да једем и сигурно је да би тако и било да нисам спортиста. Међутим, сада се морам суздржавати, али ипак понекад поједем нешто са роштиља - истакао је Гучмазов.

Његов заштитни знак су кратки рукави у којима увијек брани.

- Није то неки мој фетиш, него једноставно ми је вруће. У Русији је много хладније него овдје, а поготово у Шпанији. Зато браним у кратким рукавима, јер се тако много лагодније осјећам - додао је на крају Гучмазов.

Акинфејев

Дугогодишњи руски репрезентативни голман Игор Акинфејев, који и данас са пуних 37 година успјешно брани мрежу ЦСКА, баш као и Илија Гучмазов рођен је у Виднојеу.

- Наравно да би сваки млади голман из Русије желио да постигне оно што је мој суграђанин, али за то стварно треба много труда и одрицања. Надам се да ћу се бар једног дана приближити његовом квалитету - нагласио је Гучмазов.

Никола Борјан

Док је тренирао у млађим категоријама Црвене звезде упознао је и Николу Борјана, рођеног брата првог голмана Београђана Милана Борјана.

- И он је голман, али је чак 17 година млађи од брата. Толика разлика је и између мене и мог брата, који је сам мајком у Шпанији и има четири године. Недостаје ми породица, а брат највише. Када год имамо прилику да будемо заједно искористимо је, иако живимо у три државе. Отац у Русији, мајка са братом у Шпанији, а ја овдје - истакао је Гучмазов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана