Румениге проглашен амбасадором Спортских игара младих

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Чувени њемачки фудбалер Карл-Хајнц Румениге проглашен је данас на свечаности у Београду за новог амбасадора Спортских игара младих - највећег аматерског такмичења у Европи које окупља милионе младих спортиста и дјеце.

Свечаности у Центру “Сава” присуствовали су предсједник Србије Алексадар Вучић, министар без портфеља у Влади Србије Новица Тончев, европски комесар за буџетска питања Јоханес Хан, шеф Делегације у ЕУ Емануел Жиофре, амбасадори, представници Српске православне цркве и локалних самоуправа из цијелог региона, а међу њима и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

Пријему Руменигеа у породицу Спортских игара младих присуствовали су и утемељивач ових игара Здравко Марић, предсједник Европске фудбалске федерације (УЕФА) Алексадар Чеферин и славни фудбалери Предраг Мијатовић и Немања Видић, који су амбасадори Игара.

На свечености су били и предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, челници фудбалског и кошаркашкашког савеза Србије Драган ДЖајић и Предраг Даниловић, као и спортисти, спортски функционери и привредници из Србије и региона.

Руменигеа и званице поздравио је Вучић који је ђеци из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније окупљеној на свечаности поручио да науче двије важне ствари у животу које је он као ђечак научио гледајући мечеве Руменигеов “Бајерн” и “Динамо” из Берлина против “Црвене звезде”.

“Треба да научиш да никада не помишљаш да си нешто завршио пре него што си стварно победио. Исто тако, никада се не предај док меч траје, јер све док траје можеш да победиш”, рекао је Вучић.

Румениге је поручио да је почаствовован титулом амбасадора Спортских игара младих, јер му млади и ђеца много значе, што показује и чињеница да има петоро ђеце, као и унучад.

“Честитам за ову иницијативу и на њеним достигнућима за омладински спорт. Нема сумње да је спорт изванредан алат да окупи људе. Ђецу треба учити да се смију и да буду срећни”, рекао је Румениге, који је у своје вријеме био један од најбољих фудбалера свијета.

Играо је од 1974. до 1989. године, наступајући за клубове “Бајерн” из Минхена, “Интер” из Милана и швајцарски “Сервет”, а уписао је и 95 утакмица за селекцију НЈемачке са којом је освојио европску титулу и два пута био вицешампион свијета.

Са “Бајерном” је, поред бројних националних титула, освојио два Купа европских шампиона и Интерконтинетални куп, а два пута је добио и “Златну лопту”, признање за најбољег играча Европе.

Спортске игре младих окупљају младе и ђецу из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније која се такмиче у 10 дисциплина, а њихов циљ је да најмлађе привуку да се баве спортом и зближе кроз дружење и забаву.

Од оснивања Игара 1996. године у њима је учествовало 2,7 милиона младих, чиме су постале највећа манифестација аматерског спорта у Европи, која је призната од УЕФА и Међународног олимпијског комитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана