Регионално чудо из Бањалуке

Д. Драгичевић, Д. Пашагић
Регионално чудо из Бањалуке

НИКОЗИЈА/БАЊАЛУКА - Од помало изненађујућег учесника групне фазе Лиге конференције до једне од највећих сензација послије уводна два кола, то је укратко пут Борца ове јесени на европској сцени на којој пише најљепше странице историје дуге 98 година.

“Црвено-плави” су послије елиминације у баражу за Лигу Европе од мађарског Ференцвароша, која је аутоматски значила пласман у групну фазу Лиге конференције, у првом колу направили прворазредно изненађење играјући на Градском стадиону неријешено, 1:1, против славног грчког Панатинаикоса, да би сада у другом усред Никозије савладали најтрофејнији кипарски клуб Апоел са 1:0.

Зато и не треба никога да изненађује да су регионалном чуду из Бањалуке знатно порасле шансе да у свом првом пласману у групну фазу чак и презими у Европи. “Црвено-плави” су, према платформи “Фоотбалл Меетс Дата”,  пред старт у групној фази Лиге конференције имали 33 одсто шансе да буду међу прве 24 екипе (три одсто да ће бити у првих осам), а сада, послије два кола, оне су им порасле на 73 одсто, односно девет одсто да ће бити међу осам директних учесника осмине финала.

Бањалучани се послије два кола налазе на 11. мјесту са четири бода (словеначки клубови Цеље и Олимпија по три, док је представник Србије ТСЦ без бодова), а интересантно је да првих девет екипа има максималан учинак послије 180 минута. На 24. мјесту, које обезбјеђује “презимљавање” на европској сцени, тренутно је шведски Ђургарден са само једним бодом, што значи да је Борац већ сада три корака испред њих. По већини прогноза за пласман међу 24 екипе које ће наставити такмичење, биће довољно највјероватније седам бодова, а осам готово сигурно доноси пролаз даље. То значи да Борац у преостала четири сусрета треба да освоји три или четири бода да био био сигуран. Међутим, све су то калкулације, али оно што је јасно у овом тренутку је да и наредни Борчеви противници не стоје лоше, а то ће сигурно отежати пут изабраницима Младена Жижовића. Сљедећи ривал, исландски Викингур код кога Борац гостује 7. новембра, је у другом колу побиједио белгијски Серкл Бриж на свом терену са 3:1 и има три бода. Аустријски ЛАСК, кога ће “црвено-плави” потом дочекати, поражен је од Олимпије у Љубљани са 0:2 и има један бод. Противник у петом колу Шамрок Роверс из Републике Ирске савладао је као гост Ларне из Сјеверне Ирске са 4:1 и сада има четири бода (налази се на 10. мјесту испред Борца због боље гол-разлике), док је посљедњи ривал кипарска Омонија поражена на гостовању код шкотског Хартса са 0:2 и остала је на три бода.

А до сензационалне побједе на Кипру Бањалучани су дошли у 63. минуту поготком Стефана Савића, који је извео скраћени корнер, а лопта је изненадила цјелокупну одбрану Апоела са голманом Видом Белецом на челу и завршила у мрежи.

- Мислим да смо одиграли добру утакмицу. Апоел је био фаворит, али дали смо тај један гол и носимо све три бода кући. Сада имамо добру шансу да прођемо даље. Мислим да су четири бода пуно послије двије утакмице, али сада у понедјељак играмо првенствену утакмицу која нам је доста битна - навео је Савић.

Кормилар Борца Младен Жижовић је похвалио своје момке, али је рекао да нема мјеста еуфорији.

- Била је ово чудесна ноћ за све који вјерују у нас, феноменално вече трајно исписано у историји клуба. Показали смо зашто се овај клуб зове Борац, да се никад нећемо предати. Овај тим ће се борити против сваког ривала, без обзира на то колико он био скупљи. Можемо да се носимо са великим фаворитима. Ућуткали смо све оне који не вјерују у тим. Показати овакву енергију и преданост могу само сјајни момци. Драго ми је кад видим да нас прате навијачи на овако далеком путовању. Феноменална утакмица за нас. Нема мјеста еуфорији, одиграли смо сјајан меч, али већ сад се окрећемо Широком Бријегу код којег гостујемо у понедјељак - рекао је Жижовић.

Борац је са четири бода међу тимовима који би у овом тренутку чак прошли групну фазу.

- Лијепо је видјети табелу, али не заносимо се. Радили смо веома квалитетно. За ово се тренира и ради. Емоција коју показују момци је нешто што показује колико им је битно. Ово  сваки дјечак  треба да сања. Упркос освајању четири бода, ми и даље немамо императив резултата. Немамо тај терет. Желимо да уживамо у сваком дуелу и да на сваком мечу пружимо максимум, па ћемо видјети гдје ће нас то одвести. Наравно да ће неко размишљати о томе, али међу нама нема еуфорије - поручио је Жижовић.

Борац је још једном показао да је одлично тактички спреман.

- Били смо припремљени на игру ривала. Знали смо да ће напасти жестоко од старта. Жељели смо да издржимо тај налет и очекивали смо да падну у другом дијелу. То смо дочекали и онда казнили ривала. Ово је круна досадашњег дијела - додао је Жижовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана