Рајко Јањанин зна како до голова против Бенфике: Звездо, само храбро

Дарко Драгичевић
Рајко Јањанин зна како до голова против Бенфике: Звездо, само храбро

КАРЛОВАЦ - На помен Бенфике старији навијачи Црвене звезде одмах се сјете Рајка Јањанина и сјајног меча у шеснаестини финала Купа шампиона 1984. године.

Наиме у том дуелу везиста београдског тима је ушао у игру у другом дијелу при вођству гостију 0:2 и постигао хет-трик те донио побједу. Занимљиво и тај дуел је одигран 19. септембра, а на тај датум ће београдски “црвено-бијели” опет одмјерити снаге са португалском екипом у Лиги шампиона.

Ако неко зна како се дају голови Бенфики, онда је то управо Јањанин.

- Другачија су сад времена. Та утакмица остаје у сјећању, јер је наша екипа у њој стекла самопоуздање да и против европских великана може да направи преокрет и да дође до тријумфа. Били смо нови тим који је тек стваран, јер су отишли Владимир Петровић Пижон, Цвијетин Благојевић, ни Дуле Савић није играо, тако да смо у јесењем дијелу лиге имали заиста великих проблема -  присјећа се за “Глас Српске” Рајко Јањанин.

ГЛАС: На том мечу постали сте херој. Дали сте три гола за само 45 минута, да ли сте то очекивали када сте улазили у игру?

ЈАЊАНИН: Бенфика нас је изненадила на старту. Повели су након аутогола Марка Елзнера, а затим су дали још један гол из даљине. Тренер Гојко Зец се тад одлучио за измјене и послао ме у игру. Наравно да нисам очекивао да ћу дати три гола, али ушао сам у игру са жељом да промијеним ситуацију. Брзо смо дали један гол из пенала, а онда нас је публика додатно подигла. Као и увијек у таквим утакмицама стадион је био пун и навијачи су нам дали додатни мотив. Затим смо дали још један из пенала и на крају се Милош Шестић сјајно пробио и додао ми за трећи гол. Драго ми је да се и данас памти тај меч и голови, иако сам ја више волио да асистирам. Дао сам два гола из пенала, а управо је Шестић инсистирао да преузмем одговорност. Нажалост касније смо испали, јер смо у реваншу примили два гола у финишу и ту се осјетила та неуиграност.

ГЛАС: Нова генерација ће управо против Бенфике имати премијерни наступ у новом формату. Какав савјет можете да упутите садашњим првотимцима?

ЈАЊАНИН: Пратим фудбалска дешавања, па тако и Бенфику. Они су на старту сезоне у кризи, али имају квалитетне играче. Воле да играју брзо, сјајни су с лоптом. Ту су Отаменди у одбрани те Ди Марија, врхунски играч који потезом може да направи вишак. Сад је дао фантастичан гол као Дејо Савићевић против Барселоне у финалу Лиге шампиона. Имају фантастичан проток лопте и Звезда мора на то да обрати пажњу. Владан Милојевић ради одличан посао и сигуран сам да ће добро спремити екипу. Мој савјет је да се игра храбро и борбено, да екипа има вјеру у успјех, као што смо ми вјеровали да можемо да преокренемо 1984. године. Бенфика је екипа која је навикла да игра пред великим бројем навијача и то неће бити проблем, али Звездиним играчима та атмосфера треба да буде додатни мотив. Звездина шанса је што они још нису уиграни, истина у посљедњем колу су славили убједљиво против нешто лошег ривала и то ће им дићи самопоуздање. Вјерујем и надам се добром резултату.

ГЛАС: Генерација у којој сте играли имала је мечеве и против Барселоне и Интера, који су такође ривали у новом формату Лиге шампиона.

ЈАЊАНИН: Вјерујем да се сви сјећају тих мечева против Барселоне због сјајног гола који је дао Дијего Марадона, када је цијели стадион аплаудирао. Они су славили 4:2, а дао сам два гола. Такође и ти дуели са Интером кад смо пропустили велику шансу након 1:1 у Милану. Ето ова генерација ће имати заиста сјајне ривале и мечеве.

ГЛАС: Како Вам се свиђа нови формат Лиге шампиона? Да ли ће он донијети жељене промјене?

ЈАЊАНИН: Видјећемо како ће то функционисати. На прву дјелује да ће све бити интересантније. У старом формату су неке екипе већ након три четири кола обезбиједиле пролазак, а сад ће морати да се боре до краја за сваки бод и играју у најјачим саставима.

ГЛАС: Да ли сте у контакту са бившим саиграчима из Звезде и чиме се тренутно бавите?

ЈАЊАНИН: Наравно, чујемо се често. Посљедњи пут смо се видјели на утакмици против Манчестер ситија. Били су ту чланови и других генерација не само моје као ветерани. Што се тиче посла, тренутно сам тренер пионирске селекције у Карловцу. Радим са младима.

Забрана за “Торциду”

Утакмица Црвена звезда - Бенфика биће меч високог ризика, јер су навијачке групе “Но нејм” и “Торцида” у братским односима. Португалски медији пишу да ће појединци из “Торциде” покушати да дођу у Београд, први пут од завршетка рата на просторима бивше Југославије. Због тога ће контрола на улазу бити ригорозна и неће бити дозвољена било каква обиљежја сплитског клуба која би могла да доведу до инцидента.

Суди Оливер

Енглез Мајкл Оливер биће главни судија на мечу између Црвене звезде и Бенфике. Његови помоћници биће Стјуарт Барт и Ден Кук, док је УЕФА за четвртог судију одредила Тонија Харингтона. У ВАР соби биће такође Енглези Стјуарт Атвел и Џаред Џилет. Утакмица између Црвене звезде и Бенфике биће одиграна у четвртак од 18.45 часова на стадиону “Рајко Митић” у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана